En grå verden

Slik leser du fargekodene.

Sist oppdatert

Jeg ser at det ofte er brukt noe som heter "varm grå" i boligreportasjer, på kjøkkendører, vegger etc. Kan du hjelpe meg med fargekoder på lyse og mørkere varme, grå nyanser, og hvilke av disse passer best hvor?

Det meste av interiørfarger i Norge kommer fra fargesystemet som heter NCS. Det står for Natural Colour System. Systemet består av tre hovedfarger: rødt, blått og gult. Når du blander disse fargene, får du alle fargene som finnes i verden, og ved å tilsette hvitt og svart får du alle nyansene i dem.

Forskjellige produsenter som Jotun, Nordsjø, plukker farger fra dette systemet og lager sin egen palett. De navngir de forskjellige fargene med forskjellige navn.

Lavere tall, lysere farge

Fargen du er ute etter er en blanding mellom hvitt og svart som er tilsatt rød eller gul farge, eller gjerne en blanding av disse to. Dette gir gråfargen et varmt preg over seg. En ren varm grå farge er den som kun har bokstaven Y på slutten av fargekoden, som for eksempel S1002-Y. Y-en står for "yellow".

Skalaen går fra S0500 til S9000. Jo lavere tall, jo lysere farge.

Eksempel på lyse varmgrå nyanser er: S1002-Y, S1502-Y og S2502-Y.

Eksempel på mørkere varmgrå nyanser er: S3502-Y, S5502-Y og S7502-Y.

Hvis du ønsker å male noe med en varmgrå farge, er mitt råd å gå for de mørkere på midten. De er mer definerte. Ellers finnes det ingen regel som sier hvilke av disse fargene som passer best hvor. Gråfarger kan imidlertid påvirkes av andre farger, og det er det viktig å være oppmerksom på. For eksempel vil et skap i en ren, grå farge, uten tilsatt farge, se blå ut mot en gul vegg. Derfor bør du alltid tilsette litt av den fargen gråfargen skal brukes mot for å få gråfargen til å forbli grå (i dette tilfellet blir det gul). Neste gang du er innom en fargehandel, spør etter en NCS-vifte der du kan se hele spekteret av farger.

Jeg håper dette ga deg litt innblikk i en "grå verden" av farger som ikke er så monoton som man skulle tro.

Denne saken ble første gang publisert 21/07 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også