Boligrenta

Dyrt med lån i statlige banker

6,3 prosent lånerente er Husbankens nyttårsgave til sine kunder.

IKKE LENGER BEST: Sist høst hadde den laveste renten, nå ligger de i den andre enden.

IKKE LENGER BEST: Sist høst hadde den laveste renten, nå ligger de i den andre enden. Foto: Foto: Morten Holm / SCANPIX

Publisert Oppdatert

Klikk skrev tidligere om at det var gunstig å ha lån i Statens Pensjonskasse (SPK).

Nå har situasjonen snudd. Per idag er renta i SPK 6 prosent, mens den beste renta i det private markedet nærmer seg 4,5 prosent.

De som har lån hos Husbanken må betale enda mer. Der steg renten til 6,3 prosent fra 1. januar, og vil ikke synke igjen før 1. april, men da ikke lenger ned enn til 5,4 prosent.

Rentefastsettelse på historiske tall

Husbanken begrunner økningen med at deres rente fastsettes som et resultat av den foregående renteutviklingen.

- Den flytende renta i Husbanken beregnes på grunnlag av rentenivået på statspapirer to kvartaler før renten trer i kraft. Renta for første kvartal 2009 er derfor beregnet på grunnlag av rentenivået på statspapirer i perioden juli til september 2008. I denne perioden var det generelle rentenivået stigende, og resultatet er at den flytende renta i Husbanken økte fra seks prosent til 6,3 prosent 1. januar, utdyper forvaltningsdirektør i Husbanken, Mabel Johansen.

Les også: Selger boligen på You Tube

Vil henge etter

Dersom Norges Bank fortsetter å kutte renta, og bankene med den, vil de statlige lånerentene fortsette å henge etter.

- Vi kan ikke forvente å komme på nivå med markedet før renten stabiliserer seg, eller snur og går oppover i igjen, sier seksjonssjef i SPK, Mette Ystebø Hagen. Hun understreker at intensjonen med den statlige rentemodellen er å skape forutsigbarhet og stabilitet.

- Renta går tregere ned, men den går også tregere opp, og ser man renteutviklingen over en periode, med både renteoppgang og rentenedgang i markedet, skal modellen være gunstig for låntager.

Les også: Store prisforskjeller på innboforsikring

Gunstigere fastrente

Mens den flytende renta hos statsbankene henger etter markedsrenta, er situasjonen noe annerledes for fastrenta. Husbankens faste rente fastsettes hver måned, og denne har et gunstigere nivå enn den flytende, men fortsatt litt over de private. Bankens rente for tre års binding er 4,6 prosent, mens den for eksempel for Nordea er 3,9 prosent. Fem års bindingstid hos Husbanken ligger på 4,6 prosent, det samme som for Nordea.

Men med vårløsningen i mars, vil også Husbankens faste rente løsne. 1. mars settes 3-års renten ned til 3,6 prosent, mens 5-års renten senkes til 3,9.

Les også:

El-bil med større strømkapasitet

Her er tipsene for sommerferien

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning