Sparepærer

Dropp halogenpærene

En dansk test viser at halogenpærer er like energikrevende som de gamle glødepærene.

IKKE ENERGISPARENDE: En dansk undersøkelse viser at halogenpærer, som leveres i mange forskjellige utførelser, ikke er energisparende i forhold til vanlige glødelamper.
IKKE ENERGISPARENDE: En dansk undersøkelse viser at halogenpærer, som leveres i mange forskjellige utførelser, ikke er energisparende i forhold til vanlige glødelamper. Foto: Foto: Iris Design Studio
Sist oppdatert

De tradisjonelle glødepærene i ferd med å fases ut fra butikkhyllene. I år forsvant de matte glødepærene, og innen 2016 skal også de blanke være borte og erstattet med sparepærer og LED-pærer.

En av de pæretypene som markedsføres som energisparende alternativer til glødepæren, er halogenpærer.

En dansk test utført av forbrukermagasinet Tænk viser imidlertid at de er svært liten besparelse å hente.

"Drop halogenpærer, hvis du vil spare strøm. Flere af dem trækker lige så meget på elregningen som de gamle glødepærer", er bladets klare konklusjon.

- Lite å spare

Ifølge administrerende direktør Petter N. Haug hos kunnskapssenteret Lyskultur bekrefter undersøkelsen det de allerede kjenner til.

- For halogenpærer beregnet for 230 V er det fint lite å spare, forteller han til klikk.no. - For halogenpærer med innebygget 12 V transformator er det noe mer å spare. Der kan det dreie seg om 10 til 20 prosent.

Kortere levetid

Den danske undersøkelsen viser også at noen av halogenpærene har en lavere levetid enn det teknologien har potensial til.

- Dette er også et faktum vi er klar over, bekrefter Haug.

Varierende kvaliteter

Ifølge Haug understreker en slik test bare hvor varierende kvaliteten på sparepærer er.

- Vi erfarer i Norge at det er et lite antall pærer som er testet godt, og forbrukerne møter også store kvalitets- og prisforskjeller. Noen pærer som er billige kan godt gi et bra lys, mens andre igjen har en dårlig lysavgivelse.

Haug understreker derfor at det ikke holder å bare se på W-styrken når man skal velge en pære. Man må se på forholdstallet Lumen/Watt (lm/W), som skal være angitt på pakken.

- Dess større tall, jo bedre er pæren.

Fokus på sparepærer

Lyskultur har registrert at butikkene i stadig større grad fokuserer på sparepærer.

- Vi ser at sparepærene gis best plassering i hyllene, forteller Haug.

Les også:

Unngå skrekklys fra sparepæren

Bytt ut de gamle lyspærene

Slik sparer du tusener på strøm

Null stress å ha barn

Denne saken ble første gang publisert 13/08 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også