Boligkjøp

Dette kan leiligheten betale for

En treroms i sentrum koster det samme som en romslig enebolig - hvis du kan flytte litt på deg..

PLASS: De fleste som flytter fra sentrumsleilighet til hus gjør det fordi de ønsker mer plass. I Moss har de greit med plass, ser det ut til.

PLASS: De fleste som flytter fra sentrumsleilighet til hus gjør det fordi de ønsker mer plass. I Moss har de greit med plass, ser det ut til. Foto: Foto: Finn.no

Publisert
VED SJØEN: Gangavstand til sjøen og 226 kvadratmeter boltreplass ved Fredrikstad.

VED SJØEN: Gangavstand til sjøen og 226 kvadratmeter boltreplass ved Fredrikstad. Foto: Foto: Finn.no

FOR STORFAMILIEN: Det kan være en utfordring å ha flere enn to barn på det sentrale Østlandet. Denne boligen i Fredrikstad koster det samme som en gjennomsnittlig 3-roms i Oslo, og har 10 soverom.

FOR STORFAMILIEN: Det kan være en utfordring å ha flere enn to barn på det sentrale Østlandet. Denne boligen i Fredrikstad koster det samme som en gjennomsnittlig 3-roms i Oslo, og har 10 soverom. Foto: Foto: Finn.no

130 000 SPART: Bytter du 3-romsen i Oslo med denne villaen i Horten sentrum, har du over hundre tusen i differanse.

130 000 SPART: Bytter du 3-romsen i Oslo med denne villaen i Horten sentrum, har du over hundre tusen i differanse. Foto: Finn.no

17 MINUTTER: I følge Gule siders karttjeneste, tar det 17 minutter å kjøre fra Kolbotn til Oslo. Det er det samme som Asker-Oslo. Husene på Kolbotn er imidlertid litt rimeligere priset.

17 MINUTTER: I følge Gule siders karttjeneste, tar det 17 minutter å kjøre fra Kolbotn til Oslo. Det er det samme som Asker-Oslo. Husene på Kolbotn er imidlertid litt rimeligere priset. Foto: Foto: Finn.no

KRONESHUS: Dette huset i Kvinlog er lagt ut med en prisantydning på kr 1,- og med beskjed om at bud ønskes.

KRONESHUS: Dette huset i Kvinlog er lagt ut med en prisantydning på kr 1,- og med beskjed om at bud ønskes. Foto: Foto: Finn.no

Bor du i Oslo sentrum eller i sentrale strøk som Asker og Bærum, er sjansen stor for at du har skrekkelig mye høyere boutgifter per måned enn det du får utbytte av.

Halve prisen

Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk for juli viser at en Oslo-leilighet på 78 kvadratmeter har en snittpris på 2.675.000.

Oslo ligger fortsatt på boligpristoppen, tett fulgt av Bærum.

Selger du en leilighet i hovedstadsområdet for 2, 675 millioner, vil samme sum rekke til en enebolig på 191 kvadratmeter i Sarpsborg.

Mange boliger ligger også innenfor en 5-mils radius til hovedstaden.

- Mange flytter ut av sentrum fordi de ønsker seg mer plass, eller de har tilknytning til stedet og vil bo nærmere familien. Da bytter de gjerne ut den korte reiseveien til fordel for større plass, sier leder i Eiendomsmeglerforetakenes Forbund (Eff) Hanne K. Railo.

Verd reisen?

Bor du i andre regioner, er det samme forhold: I en radius innenfor akseptabel reisevei til sentrum, vil det ligge mange eneboliger til salgs som en sentrumsbolig vil kunne finansiere.

Den siste måneden har boligprisene i Hedmark vært i fritt fall. Har du leilighet i Oslo, vil den gi deg en 257 kvadratmeter enebolig dersom man legger tallene boligprisindeksen til grunn.

Også i Vestfold er boligprisene fordelaktige for dem som selger leilighet på det sentrale Østlandet nå, og Buskerud utenom Drammen, som ligger i grei kjøreavstand til byen.

Her ligger nå boligprisene på 17 100 kroner per kvadratmeter for enebolig. Til sammenligning har Oslo-leiligheten en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 34 300 kroner.

Eneboliger sank

Eneboliger ble 5,7 prosent dyrere fra 1. til 2. kvartal i 2009, mens prisene på blokkleiligheter og småhus økte med henholdsvis 4,9 og 4,5 prosent i samme periode.

Blokkleiligheter koster nå i gjennomsnitt omtrent det samme som i 2. kvartal 2008, mens eneboliger og småhus er om lag 2 prosent billigere enn på samme tid i fjor, skriver Statistisk sentralbyrå.

Prisstatistikken viser også at eneboliger har falt litt i pris siste måned, imens leiligheter har økt - men dette er ifølge Eff ikke en utvikling man kan forvente videre ut i året.

Dette har du råd til

Tar vi utgangspunkt i prisindeksen på en grei treroms leilighet i Oslo sentrum på 78 kvadrat, er den verd i underkant av 2,7 millioner kroner.

Et søk etter eneboliger (selveier) på Finn.no viser at ligger 4260 boliger til salgs i Norge som er rimeligere enn dette.

10 av dem ligger i Oslo, og noen av disse er andelsboliger. I Akershus ligger 245 eneboliger til salgs som møter søkekriteriene.

De aller billigste boligene ligger, ikke uventet, nord i landet. Flere av husene med takst på 350 000 kroner selges i byer med postnumre fra 7300 og oppover.

Litt ekstra = luksus

Dersom du har litt penger å legge til på huskjøpet, slik at du kommer opp over 3 millioner, er mulighetene virkelig store dersom man ønsker nærhet til byen og samtidig mer plass. Områder som Drammen, Røyken, Lier, Kolbotn,

Dersom du har mulighet til å pendle og bo utenfor 5-milsgrensa, kan du også se på hus i Østfold og Vestfold.

Les også:

Dette tipset gjør oppussingen lettere

Boligprisutvikling - sjekk selv med vår kalkulator

Søkemotor finner de billigste boligene

Denne maten skal ikke i kjøleskap

STOR TOMT: Enebolig i Fetsund til 2,79 millioner.

STOR TOMT: Enebolig i Fetsund til 2,79 millioner. Foto: Foto: Finn.no

PLASS: De fleste som flytter fra sentrumsleilighet til hus gjør det fordi de ønsker mer plass. I Moss har de greit med plass, ser det ut til.

PLASS: De fleste som flytter fra sentrumsleilighet til hus gjør det fordi de ønsker mer plass. I Moss har de greit med plass, ser det ut til. Foto: Foto: Finn.no

ARMSLAG: Sande i Vestfold ligger tre kvarters kjøring fra byen. Kvadratmeterprisen på eneboliger i Sande er dobbelt så billig som på leiligheter i byen.

ARMSLAG: Sande i Vestfold ligger tre kvarters kjøring fra byen. Kvadratmeterprisen på eneboliger i Sande er dobbelt så billig som på leiligheter i byen. Foto: Foto: Finn.no

REISETID: Det vil ta litt lenger tid til jobben dersom du bor sentrumsnært, men eneboligen på Skedsmokorset har en idyllisk beliggenhet, og koster mindre enn en fireroms i byen.

REISETID: Det vil ta litt lenger tid til jobben dersom du bor sentrumsnært, men eneboligen på Skedsmokorset har en idyllisk beliggenhet, og koster mindre enn en fireroms i byen. Foto: Foto: Finn.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning