Dette kan stålull brukes til

Dette kan du gjøre med stålull

Den gode, gamle stålullen har langt flere bruksområder enn du kanskje tror.

MANGE BRUKSOMRÅDER: Den gode gamle stålullen kan brukes til mye, alt fra skrubbing av fastbrente gryter- til ""fornyelse"" av de skitne jogegskoene.

MANGE BRUKSOMRÅDER: Den gode gamle stålullen kan brukes til mye, alt fra skrubbing av fastbrente gryter- til ""fornyelse"" av de skitne jogegskoene. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos.com

Publisert Oppdatert

I disse hektiske førjulstider hvor vask og rengjøring står høyt på agendaen for de aller fleste av oss, kan det være greit med triks som forenkler noe av jobben. Visste du at den tradisjonelle stålullen kan brukes til mer enn du kanskje tror?

Stålull til fastbrente matrester

Daglig leder i Gourmetkokkene.no, Jan Ivar Nykvist, forklarer til Bonytt.no at stålull er effektivt til å bruke i kjeler ved lettere fastbrent mat.

- Da er det viktig at kjelene ikke har belegg som kan ta skade av stålullen.

- Best å bruke i stålkjeler som tåler litt juling, understreker Nykvist.

Stålull til kjøkkenvasken

Eivind Seiness er daglig leder i Abracadabramat.no. Han forteller til Bonytt.no at han privat bruker stålull til blant annet å skrubbe ren kjøkkenvasken.

- Generelt foretrekker jeg grov stålull både på jobb og privat, opplyser Seiness.

Stålull har mange bruksområder

Leder for forbrukerservice hos Lilleborg, Malin Skaar, understreker at stålull kan brukes til mye.

- Stålull er blant annet effektivt til å fjerne fastbrent smuss på kokeplater.

Her råder Skaar deg til å rådføre deg med komfyrens bruksanvisning først, for å se hva leverandør eventuelt anbefaler eller fraråder.

- Den fjerner også fastbrent smuss på grillrister/ristene inne i stekeovnen.

Et annet bruksområde for stålull er polering av bestikk og kjøkkenredskaper, og Skaar påpeker at dette er spesielt effektivt mot rustflekker og lignende.

Slik gjør du det

Fukt stålullsåpen med vann og klem såpeskummet frem. Skaar råder deg også til å huske å vaske med rent vann til slutt, eventuelt vann og oppvasksåpe.

- Bruk stålullsåpen kun så lenge den skummer, understreker hun.

Det finnes også litt mer utradisjonelle bruksområder for stålull, og ifølge nettstedet Reader's Digest er dette noen av de:

STÅLULLEN TAR DET: Er bestikket ditt fullt i flekker, for eksempel rust? Da kan stålull være en effektiv måte å få bukt med dem på.

STÅLULLEN TAR DET: Er bestikket ditt fullt i flekker, for eksempel rust? Da kan stålull være en effektiv måte å få bukt med dem på. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos

Gjør ekle joggesko fine

Ser joggeskoene dine så ille ut, at det eneste du har lyst å gjøre, er å kaste de i søppelet - kan dette trikset være lurt å prøve:

Fukt stålullen og skrubb forsiktig bort flekker og annet skitt som sitter fast. Tørk dem deretter rene med en fuktig svamp eller gi skoene en runde i vaskemaskinen.

Hold gnagerne ute

Mus, rotter, ekorn og flaggermus er eksperter på å komme seg inn i hus, selv gjennom de minste sprekker.

Så snart du oppdager en av disse skadedyr-passasjene, stapp det fullt med stålull. Dette vil etter all sannsynlighet være mye mer effektivt enn å tette med skum eller aviser, da selv de mest dedikerte gnagerne vil ha problemer med å komme seg gjennom en blokade av stålull.

Ikke bare positivt

Ikke alle stiller seg like positiv til bruken av stålull.

Ifølge kjøkken-nettstedet Veaplan er bruk av stålull et stort nei. Dette skal gjelde alle overflater av metall i kjøkkenet, inkludert oppvaskkummen.

Selger hos Landmann griller, Jonas Axelsson, har følgende advarsel når det kommer til bruk av stålull:

- Bruk aldri stålull for å rengjøre rustfritt stål. Det slipper små jernpartikler som begynner å ruste på overflaten, har han tidligere uttalt til Bonytt.no.

Les også:

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Dette kan du faktisk putte i oppvaskmaskinen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning