Skikk og bruk i hagen

Dette irriterer oss ved naboens hage

Lær katta å gå på do i egen hage.

IKKE SOM GJØDSEL: Hvis katten din sitter slik over naboens blomster, er det kanskje ikke så rart at det skaper irritasjon.

IKKE SOM GJØDSEL: Hvis katten din sitter slik over naboens blomster, er det kanskje ikke så rart at det skaper irritasjon. Foto: RachelH_/Flickr.com

Publisert Oppdatert

I følge den store Hageundersøkelsen lar halvparten av alle nordmenn irritere seg over ting ved naboens hage og hageliv. Generelt irriterer eldre mennesker seg mer over naboens hage enn yngre.

Undersøkelsen som Respons Analyse har gjennomført for Plantasjen viser at innbyggerne i Oslo og Akershus er de som irriterer seg mest over naboenes hageliv. Her lar hele to av tre seg irritere over naboenes hagevaner. I Hedmark og Oppland er innbyggerne mest tolerante.

Selv om få ting skaper så mange konflikter mellom naboer som trær og busker, er listen lang over ting som irriterer oss når det kommer til naboens hage.

Trær som blokkerer utsikten

Èn av fem irriterer seg over naboer som har trær som stenger for utsikten.

I mai i år ble en fire år gammel tvist avgjort i Asker og Bærum tingrett, der naboen ble dømt til å betale en erstatning på 25.000 kroner for å ha fjernet i alt 16 trær og busker på tomten. Blant annet var det snakk om to store grantrær, to store Canada-hemlock og tre andre trær med høyde på over syv meter, i tillegg til ni mindre trær og busker.

I følge Aftenposten mener saksøkeren at naboen fikk tillatelse til å felle to trær, mens naboen mener han fikk tillatelse til å felle langt flere.

TRÆR TIL BESVÆR: Ingenting irriterer tilsynelatende mer enn store trær fra naboeiendommen som sluker solen.

TRÆR TIL BESVÆR: Ingenting irriterer tilsynelatende mer enn store trær fra naboeiendommen som sluker solen. Foto: Foto: COLOURBOX.COM

Tommelfingerregel

Advokat Carl Bjurstrøm fra BoligAdvokat.no forteller at som en tommelfingerregel kan du kreve at naboen fjerner trær som står nærmere hagen din enn en tredjedel av trehøyden.

- Et seks meter høyt tre kan altså ikke stå nærmere enn to meter.

Husdyr på avveie

Èn av fem irriterer seg også over naboers husdyr som løper fritt rundt, i naboens og i deres egen hage.

I fjor måtte katten Buzz Lynet McJunior amputere det ene benet etter å ha blitt skutt på av naboen, angivelig på oppdrag fra en annen nabo.

Til VG Nett sier naboen som ba mannen om å skyte katten at den hadde skapt store problemer for henne:

- Flere ganger har jeg kontaktet eier, men jeg har ikke sett at noe har blitt gjort. Den katten kommer opp til meg tre, fire ganger om dagen. Den graver opp blomsterbedet mitt og driter i det, og den sitter på gjerdet flere timer hver dag og hyler. Den har ødelagt nattesøvnen til både meg og dattera mi flere ganger.

Til slutt ba hun en bekjent om å sørge for at katteproblemet ble løst.

Ustelte hager

TILSYNELATENDE USKYLDIGE: Selv om du har du hagen full av slike nisser, er det ikke sikkert naboen synes de er like pene å se på.

TILSYNELATENDE USKYLDIGE: Selv om du har du hagen full av slike nisser, er det ikke sikkert naboen synes de er like pene å se på. Foto: Foto: COLOURBOX.COM

Èn av fem irriterer seg over naboenes ustelte hager. Av disse er det syv prosent flere kvinner som lar seg irritere over naboens hageslurv enn menn.

Stygge gjenstander

Elleve prosent synes stygge gjenstander i nabohagene er irriterende, enten det er statuer, hagenisser eller lignende. Det er de yngste som synes stygge gjenstander er mest irriterende.

Hele tre av ti i alderen 16-24 år irriterer seg over naboens stygge hagegjenstander.

Bråk fra barn som leker

Seks prosent synes bråk fra nabobarna som leker i hagen er irriterende.

Småprat over gjerdet

Fire prosent synes det er irriterende at de alltid må småprate med naboen når de møtes i hagene.

Kommer langt med respekt

Kommunikasjonssjef i Det norske hageselskap, Liv Opsahl, er klar på at man kommer langt med å vise vanlig folkeskikk.

- Respekter «stilletider» og snakk med naboen før irritasjonen bygger seg opp er hennes råd om naboens vaner irriterer vettet av deg.

Kilder: oblad.no, dinside.no

Les også:

Dette kan du finne ut om naboens eiendom

Planter du her blir det mindre luking

Dette gjør du når naboens tre irriterer vettet av deg

Sjekk årets hotteste hagetrender

Hva er det ved naboens hage som irriterer deg? Del dine meninger med andre i kommentarfeltet nedenfor.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning