Arkitektur

Dette går Oslo glipp av

Rem Koolhaas fikk superoppdrag i Oslo. Men han bygde i Seattle isteden.

Publisert Oppdatert
GRØNN: Lekker rulletrapp i biblioteket i Seattle.

GRØNN: Lekker rulletrapp i biblioteket i Seattle. Foto: FOTO: Flickr.com/VSZ/Creative Commons

(Klikk.no): Det lovet bra en stund. Endelig skulle Oslo få et kult og moderne bygg vi kunne være stolte av. Like i nærheten av den nye Operaen skulle det stå også. Superarkitekten Rem Koolhaas vant arkitektkonkurransen om å lage det nye Deichmanske bibliotek i Oslo. Det var i 2002. I dag er det fortsatt ikke tatt et spadetak.

Superarkitekten har trukket seg fra prosjektet også, skrev Dagens Næringsliv i en omfattende artikkel for noen uker siden. Årsaken var splittelse internt i arkitektfirmaet. Vestbaneprosjektet havnet etter en opprivende strid hos arkitektselskapet Rex og underlagt Joshua Prince-Ramus, Koolhas sin partner.

De to sto også bak praktbilblioteket i Seattle, som var på planleggingsstadiet da arkitektkonkurransen i Oslo ble utlyst. Nå har biblioteket vært åpent noen år, og er blitt en kjempesuksess. Butikkomsetningen i området har økt med 100 millioner kroner i året, huset trekker et svært stort antall besøkende og det arrangeres faste guidede turer bare for å se på arkitekturen i bygget.

Både lys, farvebruk og fasonger er ganske anneredes fra slik vi ser for oss et fullstappet bibliotek.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning