Arkitektur

Dette går Oslo glipp av

Rem Koolhaas fikk superoppdrag i Oslo. Men han bygde i Seattle isteden.

Publisert Oppdatert
GRØNN: Lekker rulletrapp i biblioteket i Seattle.

GRØNN: Lekker rulletrapp i biblioteket i Seattle. Foto: FOTO: Flickr.com/VSZ/Creative Commons

(Klikk.no): Det lovet bra en stund. Endelig skulle Oslo få et kult og moderne bygg vi kunne være stolte av. Like i nærheten av den nye Operaen skulle det stå også. Superarkitekten Rem Koolhaas vant arkitektkonkurransen om å lage det nye Deichmanske bibliotek i Oslo. Det var i 2002. I dag er det fortsatt ikke tatt et spadetak.

Superarkitekten har trukket seg fra prosjektet også, skrev Dagens Næringsliv i en omfattende artikkel for noen uker siden. Årsaken var splittelse internt i arkitektfirmaet. Vestbaneprosjektet havnet etter en opprivende strid hos arkitektselskapet Rex og underlagt Joshua Prince-Ramus, Koolhas sin partner.

De to sto også bak praktbilblioteket i Seattle, som var på planleggingsstadiet da arkitektkonkurransen i Oslo ble utlyst. Nå har biblioteket vært åpent noen år, og er blitt en kjempesuksess. Butikkomsetningen i området har økt med 100 millioner kroner i året, huset trekker et svært stort antall besøkende og det arrangeres faste guidede turer bare for å se på arkitekturen i bygget.

Både lys, farvebruk og fasonger er ganske anneredes fra slik vi ser for oss et fullstappet bibliotek.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag