Stokke Tripp Trapp barnestol

Dette er Norges mest solgte møbel

Så langt er det produsert over seks millioner Tripp Trapp-stoler.

SOLGT MILLIONER: Kjær barnestol har mange navn: Kinderhochstuhl, chaise evolutive, highchair...
SOLGT MILLIONER: Kjær barnestol har mange navn: Kinderhochstuhl, chaise evolutive, highchair... Foto: Foto: Produsenten
Sist oppdatert

Mannen bak stolen

Peter Opsvik (f. 1939) er en av landets mest innflytelsesrike og premierte møbeldesignerne. Hans fokus på ergonomi har hatt enorm gjennomslagskraft, både i Norge og i utlandet. I dag driver han designstudio med fire kolleger til å hjelpe seg.

- Er det mulig å forbedre Tripp Trapp?

- Ja, selvfølgelig. Små endringer har vært gjennomført og jeg håper nye forbedringer er gjennomførbare.

- Tyve år etter kom du med barnestolen «Sitti». Er den bedre enn Tripp Trapp?

- Ja, men begge produktene har forskjellige gode og mindre gode egenskaper. Tripp Trapp virker mer traust og sikker, og har dessuten en mye lavere pris.

- Er det mulig å gjenta en lignende bedrift?

- Det er lite sannsynlig. Funksjonsinnhold synes å være mindre og mindre interessant når møbler skal velges for hjemmet. I vårt overskuddssamfunn er det visuell form som er avgjørende for folks valg.

- Hvis du ikke hadde hatt barn selv, ville du da fått ideen til Tripp Trapp?

- Meget uklart. I 69 utviklet jeg stillbare stoler for barn, «Mini Max», så interessen var jo der allerede.

- Er det noe som fremdeles ikke blir forstått ved Tripp Trapp?

- Barn kan allerede fra 1,5 års alder selv kan gå opp og ned av den. Det virker ikke som om denne skandinaviske friheten alltid blir verdsatt. I de vanligste utenlandske stoltypene med brett må 2-åringer sikres med seler for ikke å skade seg om de forsøker å komme seg ned.

- Hva er den vanligste kritikken du kjenner til av Tripp Trapp?

- Voksne får blå tær ved passering bak stolen.

- Den vanligste kritikken av stolen er at voksne får blå tær når de passerer bak stolen, sier designer Per Opsvik som har laget norges mest solgte møbel.

Selv mener han at barnestolen Sitti, som han også har laget er en bedre stol.

I dag er Tripp Trapp en selvfølge i ethvert småbarnshjem. Vi vet hva som er det smarte med den og trenger like lite bruksanvisning til den som vi trenger det til en ostehøvel eller en binders. Stolen som vokser med barnet er for lengst blitt et nasjonalt symbol og et nasjonalt felleseie.

Men det tunge, primitive og ofte grøtbefengte møblet er ikke bare en norsk klassiker. Den er en internasjonal hit. Og i sitt trettisjuende år er den mer populær en noensinne. Med over 6 millioner produserte stoler, er Tripp Trapp det mest solgte møbelet i Norge og en av våre store eksportartikler.

Les også: Sitter du godt i denne stolen?

Kjær barnestol har mange navn: Kinderhochstuhl, chaise evolutive, highchair. I dag er Tripp Trapp til stede i femti land, og brukte stoler sirkulerer på internasjonale nettauksjoner sammen med fotbrett, skruer og annet tilbehør. På YouTube florerer videosnutter av småbarn som bestiger sin første Tripp Trapp. Her finner man også scener som forteller hvorfor man bør passe på barnet når det sitter alene i stolen.

Se Trip Trap-videoer på YouTube

Trang fødsel

Men det var ikke risikoen for at barnet kunne vippe bakover som gjorde at Tripp Trapp ble møtt med skepsis. Da Peter Opsvik deltok med prototypen sin i en møbelkonkurranse i 1972, gikk han ikke engang videre til andre vurderingsrunde. Tripp Trapp brøt med konvensjonene. Likevel, eller kanskje nettopp derfor, var det ikke vanskelig å få produsent og firebarnsfar Kåre Stokke til å satse. Foreløpig var de nokså alene om å ha troen.

Norsk Designcentrum vurderte Tripp Trapp i 1973, et halvt år etter lanseringen. Juryen var lunken. Stolen scoret lavt både på funksjonsevne og idéinnhold. Bare på kriteriet for «soliditet og varighet» oppnådde den en god karakter.

Les også: Spis bedre enn kongen for 200 kroner

Gjennombrudd

Så fikk Tripp Trapp oppleve tv-mediets kraft. I et program på statskanalen fikk publikum se hvordan stolen kunne tilpasses ulike aldersgrupper. NRKs sentralbord tok til å gløde. Senere samme år ble stolen kåret til årets stol av Bonytts lesere.

Siden har etterspørselen økt. Designen er så å si uforandret, men Stokke lanserer stadig nye farger og tilbehørseffekter. I år kom den tolvte fargen, et enkelt lite fremstøt som gjør stolen aktuell i en stadig mer spisset konkurranse.

Men selv om Tripp Trapp etter hvert har fått verdige utfordrere, er det kanskje brukte Tripp-Trapp-stoler som er de argeste konkurrentene. Selv om juryen i Norsk Designcentrum, åpenbart ikke skjønte at de sto foran en megasuksess, hadde de rett i at soliditet og varighet er en av stolens fremste kvaliteter. Stolen som vokser med barnet fortsetter å vokse, men den nekter å gå ut på dato.

Les også:

Nye stoler på 1-2-3

Slik får du orden på rotet

Les mer på Klikk Bolig

Kilder: Opsvik: «Rethinking Sitting» (Gaidaros 2008), Stokke, Norsk Møbelfaglig senter, Dagbladet.



ET IKON BLIR TIL: Peter Opsvik så seg om etter en stol som gjorde at hans to år gamle sønn kunne sitte på en naturlig måte ved de voksnes bord. Slik ville samhandling mellom barn og voksen bli lettere. Ettersom en slik stol ikke fantes, designet han den selv. Men i stedet for å tegne stolskisser, tegnet han menneskekropper i ulike størrelser. Han så at albue og nedre rygg alltid er på samme nivå, men at sete og fotbrett - og avstanden mellom disse - måtte kunne reguleres i takt med barnets vekst. Slik ble Tripp Trapps utforming
en logisk konsekvens av de behov den var satt til å dekke.
ET IKON BLIR TIL: Peter Opsvik så seg om etter en stol som gjorde at hans to år gamle sønn kunne sitte på en naturlig måte ved de voksnes bord. Slik ville samhandling mellom barn og voksen bli lettere. Ettersom en slik stol ikke fantes, designet han den selv. Men i stedet for å tegne stolskisser, tegnet han menneskekropper i ulike størrelser. Han så at albue og nedre rygg alltid er på samme nivå, men at sete og fotbrett - og avstanden mellom disse - måtte kunne reguleres i takt med barnets vekst. Slik ble Tripp Trapps utforming en logisk konsekvens av de behov den var satt til å dekke. Foto: Foto: Produsenten

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også