Pc og strøm

Derfor skal du skru av pc-en

Også laptopen trenger søvn, men ikke bare fordi du sparer strøm.

BRANNFARLIG: Pc-er som står på døgnet rundt, kan utgjøre en brannfare. Denne pc-en har fått seg grundig smell...

BRANNFARLIG: Pc-er som står på døgnet rundt, kan utgjøre en brannfare. Denne pc-en har fått seg grundig smell... Foto: Foto: lerdobi på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.

Publisert Oppdatert

Skrur du av pc-en om natta eller lar du den stå på?

Det kan være fristende å bare la den stå på, dessuten skjer det ting om natta som er verdt å få med seg.

Windows blir gjerne oppdatert, det ryddes i indeksdatabasen og maskinen blir defragementert. Dessuten bruker maskinen lang tid å å skru seg på.

Les også: Her er filmens svar på Spotify

- Greit å skru av

Det er likevel ingen teknisk grunn til at pc-en absolutt må stå på døgnet rundt, mener ekspertene:

- Oppdateringer fra Windows går du ikke glipp av, selv om pc-en er av. Disse blir uansett satt i gang så fort pc-en skrus pc på, opplyser Ole Tom Seierstad, sikkerhetsdirektør i Microsoft Norge.

- Hvis du ikke har behov for å ha den på, så skru den av, sier Jarle Bjørn Hansen, produktsjef i Fujitsu, til Klikk.no.

Det finnes derimot flere gode grunner til at maskinene bør gå på sparebluss om natta. Strømforbruket er bare en av dem.

Les også: Slik surfer du sporløst

Beskjedent strømforbruk

Strømforbruket i en datamaskin er vanskelig å beregne nøyaktig. Det avhenger av hvor mange programmer som er aktive, hvor avansert grafikk som er i bruk og hvor mange komponenter som er i bruk.

I tillegg drar også skjermen strøm, og den drar mer strøm om du spiller spill, for eksempel.

Det finnes et utall beregninger av hvor mye strøm en pc bruker. En gjennomsnittlig bærbar pc bruker rundt 50 W, mens en stasjonær pc bruker om lag 120 W, ifølge det amerikanske energidepartementet, som har denne tommelfingerregelen for strømbruk og datamaskiner:

  • skru av skjermen hvis du ikke skal bruke pc-en på minst 20 minutter
  • skru av prosessoren og skjermen hvis du ikke skal bruke pc-en på minst 2 timer

Hvor mye strøm skjermen bruker, varierer (sjekk denne oversikten fra Cnet). 40 W/time er et greit anslag. Men en moderne skjerm bruker svært lite strøm i standby-modus, og gjør neppe noe stort innslag i strømbudsjettet med mindre du sitter hele dagen foran pc-en.

Les også: Skinnende rent uten å vaske

Viktig energisparing

Men mest interessant er hva du kan gjøre med strømforbruket når når pc-en ikke er i bruk.

Ifølge amerikanske estimater skjer faktisk så mye som 40 prosent av energiforbruket fra elektroniske apparater når apparatene ikke er i bruk.

Så selv om besparelsene for deg personlig kanskje tilsvarer at du skrur av noen lys om natta, spares samfunnet for mye undøvendig energibruk om du gjør en innsats for å spare strøm.

Det er såre enkelt å bidra, for strømsparingen er betydelig hvis du bruker en av funksjonene for strømsparing på pc-en din.

Effektiv dvale

- I dvalemodus bruker pc-en gjerne fra 0,5 til 3-4 watt, sier Jarle Bjørn Hansen, produktsjef i Fujitsu, som dermed er på linje med den amerikanske beregningen under.

Bloggen techsoup.org har anslått snittverdier for hvor mye strøm en pc bruker. Den har egne verdier for såkalte Energy Star-produkter.

Energy Star er en bransjestandard i dataindustrien med spesifikke krav om systemer for strømsparing.

Strømforbruk i watt

Energy Star-produkter:

Konvensjonelle produkter:

Aktiv bruk:

109

115

På, inaktiv:

60

84

Sovemodus:

4

6

Av:

2

3

Sett at familiens stasjonære pc står på døgnet rundt, men bare brukes på kvelden og ettermiddagen, siden mor, far og barn ellers er på jobb og skole. Egentlig brukes den bare mellom k. 16 og kl. 23.

I så fall står den ubrukt i 17 av døgnets 24 timer, men bruker 1050 W i løpet av denne tiden - eller 1,050 kilowattimer (kWh). I løpet av et år blir det 383,250 kWh. I sovemodus blir strømforbruket 24,8 Kwh i året.

Med et utgangspunkt på kr. 0,35 per KWh, sparer du da 116 kroner i året.

Støv og brann

Det er ikke store pengesummen, men gjør gjerne et tilsvarende regnskap for all elektronikken du lar være å skru av.

KAN RYKE: Et brent hovedkort. Hovedkortet er en av komponentene som kan ryke om varmeutviklingen blir for sterk.

KAN RYKE: Et brent hovedkort. Hovedkortet er en av komponentene som kan ryke om varmeutviklingen blir for sterk.

Men det finnes andre argumenter for å la pc-en sove.

Stasjonære pc-er er fulle av komponenter som durer og går, og disse er magneter for hybelkaniner. Støv, skitt og varm elektronikk kan være en stygg kombinasjon:

- En stasjonær pc står gjerne på gulvet, og trekker til seg mye støv når den står på. Det er ikke noe særlig for brannsikkerheten, sier Jarle Bjørn Hansen.

Les også: Disse maskinene lager best espresso

Virus og slitasje

Varmeutviklingen i en pc sliter dessuten på elektronikken. Særlig er bærbare pc-er sårbare for varmeutvikling, fordi det er mindre plass til vifta.

Dette kan gå ut over flere av komponentene i maskinen, som hovedkort. prosessor, minne og skjermkort.

- Jeg måtte erstatte hovedkortet, etter at jeg glemte å skru pc-en helt av før en reise, forteller Ole Tom Seierstad i Microsoft.

Du er også bedre beskyttet mot virus og andre dataangrep, når pc-en er avskrudd. For når du ikke er på nett, er det vanskelig å angripe deg.

Dvale og søvn

Trolig er den beste løsningen uansett ikke å skru pc-en helt av, om du skal bruke den igjen dagen etter.

Moderne pc-er har flere former for dvalemodus, dette er de to vanlige:

  • Hibernation (dvalemodus), og så kalt "Save to disk". I dvalemodus tas en kopi av alt som ligger i minnet - det du har oppe på pc-en der og da. Dette skrives til et område på harddisken. Når du så setter på maskinen igjen, starter du opp akkurat der du slapp. Maskinen bruker svært lite strøm i dvalemodus.
  • Sleep (sovemodus), også kalt "Save to RAM". I sovemodus beholdes programmene i minnet, mens prosessor og harddisk skrus helt av. Alt bevares i et minneområde som holdes i gang med (lite) strøm.

Å slå på maskinen fra sovemodus skjer på et blunk, fra dvalemodus tar det littegran mer tid, men det går veldig mye raskere enn å starte opp maskinen helt kald når den er helt av. Dessuten krever det mye mer strøm å starte maskinen kald.

LA DEN SOVE: Å sette i maskinen i hvile- eller dvalemodus sparer maskinen for slitasje og reduserer strømregningen. Slik ser menyen ut i Windows Vista.

LA DEN SOVE: Å sette i maskinen i hvile- eller dvalemodus sparer maskinen for slitasje og reduserer strømregningen. Slik ser menyen ut i Windows Vista.

Overdimensjonert

En datamaskin har i utgangsunktet overdimensjonert strømforsyning for å ta høyde for intens bruk, forteller Jarle Bjørn Hansen.

- En bærbar pc-er har kanskje en strømforsyning på 80 W, mens den i aktiv bruk aldri trekker så mye strøm. Dette er blant annet for at den skal ta av varme, sier Hansen.

Med andre ord, du har litt å gå på. Det er derfor svært sjelden at komponenter i en pc blir utslitt bare av at pc-en står på, mener ekspertene.

Jarle Bjørn Hansen anbefaler likevel å sjekke strømsparingsmulighetene på pc-en, siden de varierer fra produsent til produsent.

Det er mange muligheter for å automatisere dvale/sove-modus, og noen produsenter legger inn dette som en standardinnstilling fra fabrikken.

Les også: Ubudne gjester i juletreet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning