Arkitektur: drivhus

De bor i et drivhus

Da familien skulle bygge seg hus i den mørke dalen ønsket de bedre lysforhold i boligen sin. Resultatet ble to drivhus på taket.

DRIVHUS: Siden boligen ligger i en mørk dal har arkitekten satt opp drivhus over noen av rommene. Drivhusene slipper inn lys og gir luftsirkulasjon.

DRIVHUS: Siden boligen ligger i en mørk dal har arkitekten satt opp drivhus over noen av rommene. Drivhusene slipper inn lys og gir luftsirkulasjon. Foto: FOTO: Ken'ichi Suzuki

Publisert Oppdatert

På grunn av omkringliggende fjellformasjoner er det ofte overskyet og mørkt store deler av dagen i den nordlige delen av Hyogo-området i Kansai-regionen i Japan.

Siden beboerne i den mørke dalen har få timer med dagslys ønsket de å bringe mest mulig lys inn i hjemmet sitt. Familien på fire tok kontakt med arkitekt Yo Shimada fra Tato Architects for å få hjelp.

Inspirert av drivhus

- Jeg ønsket å lage et lyst og stabilt inneklima og kom opp med en plan på tre hus som er arrangert på en 1,8 meters høy fundamentert plattform, forteller Shimada. To av husene er inspirert av drivhus.

Plattformen, som inneholder oppholdsrommene i huset, er gravd 76 centimeter ned i bakken. Dette ga stabilitet til plattformen som ble bygget på en skrånende tomt. Det sørger også for en terminal oppvarming og avkjøling av huset, samt et stort uteområde med god utsikt over fjellene rundt.

PLANLØSNING

PLANLØSNING Foto: FOTO: Ken'ichi Suzuki

BEVISST: Husene er plassert slik at uteplassen har både solfylte og skyggelagte områder.

BEVISST: Husene er plassert slik at uteplassen har både solfylte og skyggelagte områder. Foto: FOTO: Ken'ichi Suzuki

NEDGRAVD: Deler av plattformen som drivhusene står på er gravd ned i bakken. På uteplassen har foreldrene god oversikt over barna når de er ute.

NEDGRAVD: Deler av plattformen som drivhusene står på er gravd ned i bakken. På uteplassen har foreldrene god oversikt over barna når de er ute. Foto: FOTO: Ken'ichi Suzuki

SPESIELT: På natten ser taket på den originale privatboligen ut som klassiske drivhus. Tomten er på 232 kvadratmeter. Boligen sto ferdig i februar 2012.

SPESIELT: På natten ser taket på den originale privatboligen ut som klassiske drivhus. Tomten er på 232 kvadratmeter. Boligen sto ferdig i februar 2012. Foto: FOTO: Ken'ichi Suzuki

UTEPLASS: Taket til plattformen blir brukt som uteplass.

UTEPLASS: Taket til plattformen blir brukt som uteplass. Foto: FOTO Ken'ichi Suzuki

Ulike rom med ulike funksjoner

Hvert av husene er innredet ulikt. Det ene er et bad, det andre er et gjesterom og det tredje er et solrom. To av husene, som er inspirert av drivhus, er laget av gjennomskinnelige plastplater som slipper inn godt med lys. Badet og solrommet er bygget slik at de forsyner underetasjen med belysning og ventilasjon gjennom store åpninger i gulvet. Særlig solrommet samler opp varme på vinteren og slipper ut varme på sommeren.

- De tre husene fungerer ikke som oppholdsrom, forklarer arkitekten. De dekker derimot over taket til plattformen, der de faktiske oppholdsrommene er. Husene skjuler dermed innsyn fra naboene og sørger samtidig for utsikt over uteplassen, slik at foreldrene kan holde øye med barna.

Materialer

SONER: Huset er delt inn i ulike soner. Spisestuen ligger under et av drivhusene. Interiøret er enkelt og stilrent.

SONER: Huset er delt inn i ulike soner. Spisestuen ligger under et av drivhusene. Interiøret er enkelt og stilrent. Foto: FOTO: Ken'ichi Suzuki

BAD: Badet er lyst og luftig takket være de gjennomskinnelige veggene. Veggene gir godt med lys, men hindrer innsyn.

BAD: Badet er lyst og luftig takket være de gjennomskinnelige veggene. Veggene gir godt med lys, men hindrer innsyn. Foto: FOTO: Ken'ichi Suzuki

KONTOR: På kontoret i det ene drivhuset har man kontakt med stuen nedenfor.

KONTOR: På kontoret i det ene drivhuset har man kontakt med stuen nedenfor. Foto: FOTO: Ken'ichi Suzuki

BAD: Badet er plassert i det ene huset med åpning ned.

BAD: Badet er plassert i det ene huset med åpning ned. Foto: FOTO: Ken'ichi Suzuki

De ytre veggene av plattformen er dekket med betong for å gi en isolerende effekt. Drivhusene er dekket med bølgete plater av polykarbonat for å ta inn sollyset. Mellom plastplatene og strukturen til huset er det lagt plater som er fukt og vannabsorberende. Innsiden av tak og vegger består av varmeisolerende og lysreflekterende plater av resirkulerte PET flasker.

- Åpningen ned til oppholdsrommene lukkes på de varmeste og kaldeste dagene, avslutter arkitekten.

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

SLIPPER INN LYS: Husene er bygget i bølgete plastplater som er transparente og slipper inn lys.

SLIPPER INN LYS: Husene er bygget i bølgete plastplater som er transparente og slipper inn lys. Foto: FOTO: Ken'ichi Suzuki

ÅPNING: Fra badet er det en åpning der lyset strømmer ned til oppholdsrommene under.

ÅPNING: Fra badet er det en åpning der lyset strømmer ned til oppholdsrommene under. Foto: FOTO: Ken'ichi Suzuki

Gammel togstasjon ble designbolig

Drømmehjemmet ligger på loftet

På denne måten gjør du julen billigere

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning