Belysning og strømsparing

Bytt ut de gamle lyspærene

Mindre energiforbruk og lavere strømregning er det du vil få om du bytter ut de gamle pærene.

Bytte lyspærer
Bytte lyspærer Foto: Foto. Colourbox
Sist oppdatert
De tradisjonelle glødepærene er på vei ut av markedet av miljø- og energimessige årsaker.
De tradisjonelle glødepærene er på vei ut av markedet av miljø- og energimessige årsaker. Foto: Daniel Gilbey

Myndighetene vil at du skal spare energi. Det betyr at allerede til høsten vil du ha problemer med å få kjøpt matte pærer samt 100 watts klare pærer.

I tillegg skal alle de tradisjonelle glødepærene være borte fra markedet innen 2012. Da vil du bare få kjøpt såkalte lavenergilamper, er det foreslått i et EU-direktiv (*pdf), som vil tas opp til vurdering i EFTA denne høsten.

Les også: Hus med spareløsninger

- Det er fordelene knyttet til energibesparelsen og miljøeffekter som er avgjørende for utfasingen av de tradisjonelle pærene, sier Frode Olav Gjerstad hos Enova, som er statens organ for å fremme miljøvennlig energibruk.

Sparer penger og miljø

Besparelsene i energiforbruket ved å bytte ut de tradisjonelle glødepærene, vil i følge Gjerstad ligge på inntil 2000 kroner året for en husholdning.

Les også: Huset som produserer strøm

- I tillegg sparer vi også miljøet ved at energiforbruk kuttes, og det betyr igjen reduserte utslipp i forbindelse med energiproduksjonen. Vesentlig lengre levetid på lavenergilamper betyr også mye ved at det vil bli kastet færre pærer i fremtiden.

En vanlig sparepære vil ha rundt fem ganger lengre levetid (10 000 timer) enn en tradisjonell glødepære, mens en LED-pære vil minimum ha 20 ganger levetiden (50 000 timer).

Lampene forbedres

De første pærene som vil bli faset ut er altså matte glødepærer og klare glødepærer på 100 W eller mer. Deretter forsvinner 75 watterne i 2010, 60 watterne i 2011 og til slutt 40 og 25 watterne i 2012. Etter det vil det bare være lavenergilamper å få kjøpt.

I hovedsak vil det bety sparerpærer og såkalte LED-pærer. Disse har tradisjonelt vært forbundet med et kaldere lys, men produsentene er i full gang med å fremstille nye pæretyper med varmt lys som er tilpasset den norske forbrukeren.

Les også: Slik bytter du strømleverandør

- Allerede nå får man kjøpt halogenpærer som ligner på de tradisjonelle glødepærene både i form og lyskvalitet, sier fagsjef i Norsk kunnskapssenter for lys (Lyskultur), Erlend Lillelien, som varsler at det vil komme enda flere nye produkter på markedet i den nære fremtid.

- Vi ser blant annet at forbedringen av de tradisjonelle sparepærene har skutt fart. Det jobbes også med å lage dimbare sparepærer, for slike har ikke vært tilgjengelige tidligere.

Sparepærer krever bare 20 prosent av energien i forhold til en vanlig glødepære, og de vil ha opp mot fem ganger lengre levetid.
Sparepærer krever bare 20 prosent av energien i forhold til en vanlig glødepære, og de vil ha opp mot fem ganger lengre levetid. Foto: Foto: Osram

Så mye kan du spare

Sparepære:

Innkjøp: kr 25,-

11 W x 10.000 t x 0,80 kr/kWh = kr 88,-

Totalt: kr 113,-

Lyspære:

Innkjøp: kr 20,- (sparepærens levetid 4 gr vanlige lyspærer)

Bruk: 60 W x 10.000 t x 0,80 kr/kWh = kr 480,-

Totalt: kr 500,-

Kilde: Enova

Les også: Lekne lamper.

Dyrere i innkjøp, billigere i bruk

Både sparepærer og LED-lamper er dyrere i innkjøp enn de tradisjonelle glødepærene, men det tar de igjen på betydelig lengre levetid og lavere energiforbruk. Med en levetid på 10 000 timer vil en sparepære reduserer strømregningen din med rundt 400 kroner i forhold til om du hadde en tradisjonell glødepære.

- Vi antar imidlertid at etterhvert som markedet for lavenergilamper blir større, vil det bety at prisene vil synke som følge av økt konkurranse, beskriver Gjerstad.

Les også:

Slik får du mer ut av mobilen

Nå er det tid for å beskjære buskene.

Denne saken ble første gang publisert 18/03 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også