Kommer du inn på kjøkkenet til familien som bor her, blir du tilgitt for å tro at du har gått inn i stuen deres i stedet.

På 35 kvadratmeter, og sentralt plassert i boligen, ble familiens nye møtested etablert.

- Vi har to barn på 5 og 16 år, og de sitter ofte ved kjøkkenbordet og gjør lekser eller tegner. Her blir vi også sittende når vi har gjester. Vi satte inn sofa på den ene siden i stedet for stoler, for å få bedre sittekomfort, sier beboer Karianne Øiestad til Bonytt.

Det meste av kjøkkenmaskiner og hvitevarer skjuler seg bak spesialfargede eikeplater, som strekker seg fra gulv til tak langs den ene veggen. En supersmal kjøkkenøy med høye kanter skjuler arbeidsflaten mot spisestuen.

- Dette kjøkkenet er uhyre praktisk. Vi finner alt vi trenger bak skapdørene. Der er også skuffene skjult, slik at det blir jevne flater langs veggen. sier Karianne.

- De eikebelagte platene går helt opp til taket, slik at ikke støv og matfett legger seg på toppen, sier hun.

Smarte løsninger

Familien fikk hjelp av interiørarkitekt Liv Bentsen til å utarbeide løsningene.

Denne saken sto først i Bonytt nr 3 2014.

HELSTØPT. Innredningen av eikebelagte MDF-plater er spesialinnfarget med en gråfarge. Innfargingen er helt spesiell og bør utføres av fagfolk. Først er treverket lutet slik at treporene åpnet seg, deretter er det oljet i flere omganger før det ble innfarget av malermester Morten Fredrikstad. Styling: Tone Kroken. © FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Denne saken sto først i Bonytt nr 3 2014.

SOBER PALETT: Kjøkkenet er gjennomført innredet i gråtoner. Eikegulvet fra Parkettgruppen er innfarget lik den øvrige kjøkkeninnredningen. Det er montert skyvedører inn til stuen, som ligger vegg i vegg. Styling: Tone Kroken. © FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Denne saken sto først i Bonytt nr 3 2014.

TILRETTELAGT: Eiendomsmegler Karianne Øiestad liker sosiale sammenkomster. Den høye kanten på den smale kjøkkenøya er vendt mot spiseplassen, slik at den skjuler eventuelt rot. Styling: Tone Kroken. © FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Kjøkkenet er sentrert mot en bakvegg, og kjøkkenøya skjuler ikke bare arbeidsflaten, men også vasken og stekesonen.

Plassering av spisebordet og stolene er heller ikke tilfeldig. Under middagsselskapene sitter alle slik at de kan se gjennom stuen og ut av vinduet. Samtidig kan de prate med den eller dem som gjør matforberedelser ved kjøkkenøya.

Lampen over bordet kan justeres i lengden etter behov.

Eikegulvet er lagt i et helt spesielt mønster, og har fått den samme innfargingen som innredningen.

Listverket er også malt i samme farge som dørkarmene, mens veggene har fått en grålig farge, som ligger tett opp mot fargen på de eikebelagte veggplatene.

Kunst har også fått sin naturlige plass på kjøkkenet, og store vinduer med hvite karmer slipper lyset inn.

Samspillet mellom fargene og interiøret gir lunhet til rommet, intensjonen om en velfungerende kjøkkenstue er oppfylt.

Og på toppen av det hele har moderniseringen gitt familien en god latter:

- Da en av håndverkerne kom hit første gang, beklaget han seg for at han ikke fant kjøkkenet, sier Karianne.

Denne saken sto først i Bonytt nr 3 2014.

DISKRET: Vasken er innfelt i skapveggen. Benkeplater og veggene inni nisjen er av sandsten fra Fired Earth. Styling: Tone Kroken. © FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Denne saken sto først i Bonytt nr 3 2014.

SMART TRIKS: En supersmal kjøkkenøy med høye kanter ut mot spisestuen skjuler rot. Hverken vask eller benkeflater er synlig fra spisesonen, slik oppleves kjøkkenet nesten som usynlig. Styling: Tone Kroken. © FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Denne saken sto først i Bonytt nr 3 2014.

PLASSUTNYTTELSE: På en åpen hylle over ovnen, står glass som ofte er i bruk. Hver millimeter er utnyttet. Styling: Tone Kroken. © FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Lure tips på veien

- Det kan være krevende å få store rom intime og lune. Bruk farger, tekstiler, en stor lysekrone eller annen lampe for å skape stemning, sier interiørarkitekt Liv Bentsen om prosjektet.

- Samspillet i interiøret skaper du ved å velge like fargenyanser på møbler, innredning og på malte flater.

Hun anbefaler å utnytte takhøyden ved å bygge fra gulv til tak, men påpeker at dette stiller spesielle krav til møblene.

- Store lamper og møbler må til i større rom hvor det er høyt under taket, sier hun.

Spisebordet bør plasseres slik at vertskap og gjester kan ha kontakt under matlagingen.

- Og en fleksibel lampe er smart, dersom bordet forlenges når det blir mange til måltidet, sier Liv.

Les også:

Oppussing: Fem kjøkken før og etter

Her er de 10 største kjøkkentabbene

Slik fjerner du flekker på benkeplaten

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!