Bonytt-hjelpen

Tåkela boden, fikk tyrkisk steambad

Veien til dampbadet med svevetak startet med en dekorativ gave fra Istanbul.

FØRBILDE: En bod med kjellerpreg, lite vindu, teknisk utstyr og inspeksjonsluke ble ved hjelp av Bonytt-hjelpen og interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen forvandlet til et tyrkisk steambad. Se den store forandringen under!
FØRBILDE: En bod med kjellerpreg, lite vindu, teknisk utstyr og inspeksjonsluke ble ved hjelp av Bonytt-hjelpen og interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen forvandlet til et tyrkisk steambad. Se den store forandringen under! Foto: FOTO: Espen Grønli
Sist oppdatert
INTERIØRARKITEKT MNIL: Bernt A. Pedersen
INTERIØRARKITEKT MNIL: Bernt A. Pedersen Foto: FOTO: Lars Grønli
Forvandlingen fra lagerrom til tyrkisk bad ble akkurat slik vi drømte om. Med ny planløsning falt alt på plass. Og flisene spiller hovedrollen.
Jørgen og Eva Marie Skille

Jørgen og Eva Marie Skille er sikkert ikke alene om å ha en bod som ikke gjør noen nytte for seg og heller kunne blitt brukt til noe annet.

De kontaktet Bonytt-hjelpen og søkte om interiørhjelp, og fikk interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen til å hjelpe dem med å forvandle boden til noe helt, helt annet.

Familiens utfordring

– Vi har en stor, trist bod som vi vil gjøre om til bad og hamam. De tyrkiske flisene er i hus, men vi mangler ideer til utforming slik at det ubrukte rommet blir vår spasone, sa Jørgen og Eva Maria Skille før interiørarkitekten satte i gang med oppussingen.

Interiørarkitektens løsning

– Vi endret lagerrommet og familien fikk sitt luksus-spa; steambad, mer dagslys, boblekar og dusj, samt et eget teknisk rom.

Beboerne hadde en stor og lite funksjonell bod, og ønsket et bad med eget steambad, hva ble løsningen?

– Familien stilte krav om at de skulle ha steambad med plass til de tyrkiske mosaikkflisene, og det fikk vi til. Utgangspunktet var en stor lagerbod med et lite vindu og en upraktisk plassering av døren. Soilrøret sto ubeleilig til og det var en inspeksjonsluke i gulvet.

- Jeg foreslo å lage en dør fra gangarealet utenfor, og gjøre om en del av boden til teknisk rom. Slik ble det tekniske utstyret skjult. I tillegg delte vi opp resten av det store rommet, og foruten damp-badet, ble det plass til rommelig spabad og egen dusjnisje.

OPPRINNELIG PLAN: Rommet var en stor lagerbod med et lite vindu, soilrør og en inspeksjonsluke synlig i rommet. NY PLAN: Det ble hovedbad med dusjnisje, eget steamdel som skjuler inspeksjonsluken samt teknisk utstyr.
OPPRINNELIG PLAN: Rommet var en stor lagerbod med et lite vindu, soilrør og en inspeksjonsluke synlig i rommet. NY PLAN: Det ble hovedbad med dusjnisje, eget steamdel som skjuler inspeksjonsluken samt teknisk utstyr. Foto: FOTO: Bernt A. Pedersen/Espen Grønli
BILDE TIL VENSTRE: Dobbeltvirkning: Det lille vinduet på badet ble dobbelt så langt som tidligere. Speilflaten bidrar til at det virker enda lengre. Brune fliser, små og store, heter Cæsar Technolito Clay Art, måler 30 x 60 cm og er fra Fagflis. Lyse fliser på veggen måler 20 x 50 cm, heter AP Home White R 615 og kommer fra Bergersen. Håndkleholder fra Ha det på badet. BILDE TIL HØYRE: Flisekunst: Da Jørgen og Eva var i Istanbul, fikk de motivflisene i gave, og dermed oppsto ideen om eget hamam. Benken har fliser som minner om perlemor, Casamod Vetro Melange Medio, Bergersen Flis. På gulvet er det små fliser fra Fagflis. Taket er en historie i seg selv. Ikke bare det nedsenket med ledlys rundt. Overflaten er spesiallaget med struktur for å unngå tunge drypp fra kondensen som samler seg i høyden.
BILDE TIL VENSTRE: Dobbeltvirkning: Det lille vinduet på badet ble dobbelt så langt som tidligere. Speilflaten bidrar til at det virker enda lengre. Brune fliser, små og store, heter Cæsar Technolito Clay Art, måler 30 x 60 cm og er fra Fagflis. Lyse fliser på veggen måler 20 x 50 cm, heter AP Home White R 615 og kommer fra Bergersen. Håndkleholder fra Ha det på badet. BILDE TIL HØYRE: Flisekunst: Da Jørgen og Eva var i Istanbul, fikk de motivflisene i gave, og dermed oppsto ideen om eget hamam. Benken har fliser som minner om perlemor, Casamod Vetro Melange Medio, Bergersen Flis. På gulvet er det små fliser fra Fagflis. Taket er en historie i seg selv. Ikke bare det nedsenket med ledlys rundt. Overflaten er spesiallaget med struktur for å unngå tunge drypp fra kondensen som samler seg i høyden. Foto: FOTO: Espen Grønli

Det svevende taket i dampbadet er iøynefallende, hvordan fungerer det?

– Steambadet eller dampbadet har et nedsenket tak med ledlys rundt og i rammen, noe som gir svevefølelse. Det er vanlig med buet tak i tyrkiske bad for å unngå kondens. Men beboerne ville ha et flatt tak, og for å minske drypping ble det spesiallaget med struktur slik at små vanndråper danner seg flere steder, i stedet for store dråper fra få steder.

Det lille vinduet ble avlangt, i dobbelt forstand?

– For å få inn mest mulig lys, foreslo jeg et større og avlangt vindu. Virkningen av det smale vinduet blir ytterligere forsterket av speilet, nå ser det ut som det er dobbelt så langt. Jeg synes det ble en fin effekt.

Saken fortsetter under bildene.

Skandinaver opptatt av lekre bad

INNEBYGDE HYLLER: Inne i dusjnisjen på 1 x 1 meter er det innebygde hyller for såper og andre ting. Mosaikkfliser Casamood Vetro Melange Medio, flisene kommer på brett 30 x 30 cm, Bergersen Flis.
SVEVENDE FLÅTETAK: Svevetaket i dampbadet er laget av tyntflytende sparkelmasse, malt over med våtromsmaling. Det er installert ledlys rundt det hele, det forsterker den svevende følelsen. Selve taket er laget av litexplater, et materiale der overflaten varmes raskere opp enn flisene på gulv og vegger.
INNEBYGDE HYLLER: Inne i dusjnisjen på 1 x 1 meter er det innebygde hyller for såper og andre ting. Mosaikkfliser Casamood Vetro Melange Medio, flisene kommer på brett 30 x 30 cm, Bergersen Flis. SVEVENDE FLÅTETAK: Svevetaket i dampbadet er laget av tyntflytende sparkelmasse, malt over med våtromsmaling. Det er installert ledlys rundt det hele, det forsterker den svevende følelsen. Selve taket er laget av litexplater, et materiale der overflaten varmes raskere opp enn flisene på gulv og vegger. Foto: FOTO: Espen Grønlie
BOBLEVANN: Barna ønsket seg boblebad og et innfelt Starck-badekar fra Duravit kom på plass i enden av badet. Her kan det meste reguleres etter ønske: Temperatur, boblestyrke og belysning. Sistnevnte skaper lun stemning. Karet er kledd med flisene Cæsar Technolito fra Fagflis.
STEAMTÅKE: Det er hamanstemning når dampen senker seg. Ledlys innfelt i svevetaket samt rundt. Motivflisene er fra Istanbul. Benken og gulvet er kledd med mosaikkfliser, mens de matte veggflisene er AP Home White R 615, Bergersen Flis.
BOBLEVANN: Barna ønsket seg boblebad og et innfelt Starck-badekar fra Duravit kom på plass i enden av badet. Her kan det meste reguleres etter ønske: Temperatur, boblestyrke og belysning. Sistnevnte skaper lun stemning. Karet er kledd med flisene Cæsar Technolito fra Fagflis. STEAMTÅKE: Det er hamanstemning når dampen senker seg. Ledlys innfelt i svevetaket samt rundt. Motivflisene er fra Istanbul. Benken og gulvet er kledd med mosaikkfliser, mens de matte veggflisene er AP Home White R 615, Bergersen Flis. Foto: FOTO: Espen Grønli

Selv om de aller fleste av oss gjerne skulle ønske de hadde et luksus-spa hjemme selv, men som regel er det ikke lysten det står på.

- Mange ønsker seg nok en oase hvor en kan slappe av og nyte følelsen av vann, men plassen er jo ofte begrenset. Det er likevel mulig å få til mye med integrerte løsninger, sier Wenche Sydhagen, markedskoordinator hos Geberit AS.

Dette kostet forvandlingen

Spa-badekar m/blandebatteri kr 100 000

Servant med skap/blandebatteri kr 20 000

Speilskap kr 20 000

Toalett kr     4100

Dusj kr 11 200

Dør til dampbad kr 10 000

Steamgenerator m/panel kr 16 500

Byggevarer, kr 195 500

Rørlegger kr 285 000

Arbeidstimer håndverkere kr 235 000

Total, cirka kr 897 300

Hun er imponert over oppussingprosjektet interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen gjorde for familien Skille.

- Det er virkelig flott å se hva man kan få til når dyktige folk trår til. De fleste har jo ikke kunnskapen og ideene som skal til for å få maksimal utbytte av areal og budsjett. Badet er jo generelt et sted hvor det koster en del å rehabilitere, og det er en god idé å få hjelp fra fagfolk nettopp til baderommet. Mange rørleggere er også dyktige til å se gode løsninger, sier Sydhagen til Klikk Bolig.

I fjor gjennomførte Geberit gjennom YouGov en spørreundersøkelse hvor de spurte hva folk ønsket seg på badet sitt, og tallene viser at nordmenn har blitt mer opptatt av pene og mer luksuriøse bad.

- 53 prosent ønsket seg pen design i møbler og fliser, 35 prosent ønsker seg musikk og radio på badet og hele 35 prosent ønsker et toalett som fjerner all vond lukt fra toalettet, sier Sydhagen.

Baderomstrendene fremover

Fremover tror markedskoordinatoren at vi ønsker oss bad som går både på enklere rengjøring, hygiene, metallfarger og luktfrie toaletter.

- Hvilke badtrender ser man fremover blant nordmenn? Hvordan vil vi badene våre skal se ut nå?

- Jeg tror vi ønsker at det skal være enkelt å holde rent og det skal være hygieniske løsninger, som berøringsfrie betjeningsplater til toalett og berøringsfrie kraner, sier Sydhagen og fortsetter:

- Messing og kobber farger integreres også i baderommet i dusj- og servant armatur og betjeningsplater til toalettet. Det finnes flere løsninger for luktfrie toaletter hvor luften fra toalettskålen renses før luften føres ut i rommet.

Denne saken ble første gang publisert 28/03 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også