Ny planløsning løste plassproblemet i leiligheten

Leiligheten trengte sårt oppussing

Den gamle planløsningen fungerte ikke, og interiøret var slitent. Se hvordan leiligheten ser ut nå!

IKKE FRISTENDE: Den gamle stuen lå adskilt fra det gamle kjøkkenet.

IKKE FRISTENDE: Den gamle stuen lå adskilt fra det gamle kjøkkenet. Foto: Foto: Eiendomsmegler

Publisert Oppdatert

Beboer Morten Hagness kjøpte et slitent oppussingsobjekt på Rektorhaugen i Oslo.

- Jeg trenger et ekstra barnerom, kjøkkenet er dysfunksjonelt og i gangen er det ingen steder å henge fra seg ting. Planløsningen må endres, men jeg ser ikke helt hvordan, sa Morten til Bonytt.

Vi satte Interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen på saken.

Bernt utarbeidet en ny planløsning som gikk på beskostning av plassen i det eksisterende soverommet.

- Det var viktigere å forstørre gangen enn å ha store soverom, sier Bernt.

- Med to barn er det avgjørende å kunne sette fra seg sko og henge fra seg yttertøyet når man kommer inn. Og soverommet har fortsatt 15 kubikk, som kreves for at det skal kunne godkjennes som soverom.

I tillegg fjernet Bernt døren mellom gang og stue.

- Det gjorde jeg for å gjøre flyten i leiligheten bedre. Nå kan man se ut gjennom stuen og forbi balkongen allerede etter å ha passert dørterskelen. Det gjør mye for romfølelsen, sier Bernt.

GAMMEL PLANLØSNING: Gangen var trang og mørk, og beboer manglet et rom. Kjøkkenet hadde inngang både fra stue og bad, ble derfor en slags gjennomgangssone.

GAMMEL PLANLØSNING: Gangen var trang og mørk, og beboer manglet et rom. Kjøkkenet hadde inngang både fra stue og bad, ble derfor en slags gjennomgangssone. Foto: Illustrasjon: Bernt A. Pedersen

NY PLANLØSNING: Gangen ble forstørret og soverommet
krympet. Passasjen mellom bad og kjøkken ble stengt. Det
nye barnerommet sees øverst til høyre.

NY PLANLØSNING: Gangen ble forstørret og soverommet krympet. Passasjen mellom bad og kjøkken ble stengt. Det nye barnerommet sees øverst til høyre. Foto: Illustrasjon: Bernt A. Pedersen

NYTT OG UTADVENT: Kjøkkenet er ikke lenger avskåret fra stuen. Flisene på gulvet i gangen er benyttet også i sprutsonen og lager en turkisspettet tråd i boligen. Takspottene er fra DeltaLight.

NYTT OG UTADVENT: Kjøkkenet er ikke lenger avskåret fra stuen. Flisene på gulvet i gangen er benyttet også i sprutsonen og lager en turkisspettet tråd i boligen. Takspottene er fra DeltaLight. Foto: Foto: Espen Grønli

LANGE SIKTLINJER: De helstøpte plaststolene er ved Steen Østergaard, designet i 1966. Bordet er designet av interiørarkitekten etter idé av huseieren, og laget ved Moderne Materiell i Moss. Bukkene er fra Hay. Bokhyllene er tegnet
og bygget av Robert Lato.

LANGE SIKTLINJER: De helstøpte plaststolene er ved Steen Østergaard, designet i 1966. Bordet er designet av interiørarkitekten etter idé av huseieren, og laget ved Moderne Materiell i Moss. Bukkene er fra Hay. Bokhyllene er tegnet og bygget av Robert Lato. Foto: Foto: Espen Grønli

Ved å integrerere kjøkkenet i stuen, fikk han plass til et ekstra barnerom der det gamle kjøkkenet lå.

- Det gamle kjøkkenet var et gjennomgangsareal, med passasje inn til badet. Det var både unødvendig og gjorde kjøkkenet lite fristende. Ved å integrere kjøkkenet i stuen, ble det plass til et rom til, sier Bernt.

Kronen på verket er den friske fargepaletten Bernt laget til leiligheten. Borte er veggene gjennomsyret av nikotin, nå oser leiligheten av frisk luft og positiv atmosfære.

Og hva synes beboer om løsningen?

- Interiørarkitektens nye planløsning med større gang og mindre soverom ga meg en eureka-opplevelse, sier Morten.

Dette kostet forvandlingen:

STORT NOK: Soverommet ble mindre og intimiteten forsterket ved å bruke mørke farger på vegger og sengetøy. Taklampen er fra Lagerhaus.

STORT NOK: Soverommet ble mindre og intimiteten forsterket ved å bruke mørke farger på vegger og sengetøy. Taklampen er fra Lagerhaus. Foto: Foto: Espen Grønli

TOK AREAL FRA SOVEROM: Størrelsen på entreen ble doblet etter at interiørarkitekten flyttet veggen. Den vegghengte hyllen og knaggene skjuler ingenting, mens ytterjakkene henger delvis gjemt i en nisje.

TOK AREAL FRA SOVEROM: Størrelsen på entreen ble doblet etter at interiørarkitekten flyttet veggen. Den vegghengte hyllen og knaggene skjuler ingenting, mens ytterjakkene henger delvis gjemt i en nisje. Foto: Foto: Espen Grønli

LUFTIG OG LYST: Døren til stuen er fjernet, og lyset flommer inn i den
vindusløse gangen. Beboerne fortsetter å dyrke 50-, 60-tallsstilen som var her da de flyttet inn, og som speiler tiden leiligheten ble bygget i. Mosaikkfliser på gulvet forbindes oftest med baderom, men kan beviselig også benyttes i andre rom som er utsatt for særlig vannsøl og slitasje. Flisene i paletten Siros er fra Cesiceramica, Flisekompaniet.

LUFTIG OG LYST: Døren til stuen er fjernet, og lyset flommer inn i den vindusløse gangen. Beboerne fortsetter å dyrke 50-, 60-tallsstilen som var her da de flyttet inn, og som speiler tiden leiligheten ble bygget i. Mosaikkfliser på gulvet forbindes oftest med baderom, men kan beviselig også benyttes i andre rom som er utsatt for særlig vannsøl og slitasje. Flisene i paletten Siros er fra Cesiceramica, Flisekompaniet. Foto: Foto: Espen Grønli

LEKENT OG PRAKTISK: Dyreknaggene i pangfarger er fra Dixie, og er både nyttige og gøyale. Veggpanelet fra Scandinavian Surface markerer henge-fra-seg-sonen og gir veggen en anelse dybde.

LEKENT OG PRAKTISK: Dyreknaggene i pangfarger er fra Dixie, og er både nyttige og gøyale. Veggpanelet fra Scandinavian Surface markerer henge-fra-seg-sonen og gir veggen en anelse dybde. Foto: Foto: Espen Grønli

Håndverkere og materialer kr 200 000

Fliser kr 8000

Parkett kr 13 000

Kjøkken kr 95 000

Totalt kr 316 000

Les også:

Disse ti entreene tar førsteinntrykket på alvor

Slik fikk de plass til kildesortering på vaskerommet

Ti tøffe barnerom

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag