I dette rekkehuset er det trangt om plassen, og første etasje er lang og smal med en trappeoppgang midt i rommet. I den ene enden ligger kjøkkenet, i den andre enden var det sisekrok.

- Tenk om vi kan få et bedre fungerende kjøkken og en peis ved spiseplassen, er det mulig, spurte beboeren.

Bonytt satte arkitekt og interiørarkitekt Elisabeth Fougner på saken.

Hun laget en ny planløsning. som ikke var veldig annerledes til den gamle, men mye mer effektiv.

Kjøkkenet og stue er nå delt med en skapvegg ved trappen. Den er vendt mot kjøkkenet og det er passasje på hver side, som før den ble reist.

Peisen er plassert ved spisestuen, men kan også sees fra kjøkkenet.

- Selv om det var mye som skulle inn på begrenset plass, klarte vi å frigjøre areal både til skapplass og peis, sier Elisabeth Fougner.

- Mellom kjøkkenet og spiseplassen gikk det et pipeløp i veggen som vi kunne utnytte til peis. Tidligere hadde det stått en liten ovn der, sier hun.

Utfordringen var den trange passasjen, peisen kunne ikke bygges for mye ut i rommet.

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 8 2014.

DETTE VAR NOE ANNET: Peisinnsatsen er montert slik at familien kan se ildstedet når de sitter ved spisebordet. Gulvet i heltre eik er hvitoljet. © Foto: Sveinung Bråthen

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 8 2014.

DEKORATIV OPPBEVARING: Mot kjøkkensiden ble det plass til oppbevaring av ved, praktisk og dekorativt. Veggen er dekket med murpuss for et røffere uttrykk. © Foto: Sveinung Bråthen

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 8 2014.

SAML SAK: Innsats fra Norpeis N-21. Det er benyttet varmehemmende plater med murpuss. Peisen stjeler lite plass fra rommet, den bygger bare 46 centimeter ut fra veggen. © Foto: Sveinung Bråthen

Løsningen ble å mure en grunn peisinnsats i veggen, i tillegg måtte vi bruke varmehemmende plater. Peisen ble montert i sittehøyde slik at familien kan nyte ildstedet når de sitter rundt spisebordet, den er også synlig fra kjøkkenet.

I tillegg skjedde det noe med romfølelsen på kjøkkenet.

- På kjøkkenet samlet vi elementene, og brukte hele veggen mot trappen til kjøkkenskap fra gulv til tak. Ved å samle skapene på en vegg, ble det frigjort veggareal på kjøkkenet.Den frittstående veggen skjuler også trappen fra kjøkkenet, sier Elisabeth.

En benkeplate med barstoler fungerer nå godt som frokost- og arbeidsplass. Under benken ble det montert ekstra stikkontakter til pc-ene.

- Hvem skulle trodd at vi fikk plass til den unike peisen? Og skapveggen på kjøkkenet ryddet opp i hverdagslivet vårt, sier beboer, Rita Edvardsen.

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 8 2014.

SKJULT TRAPP: Skapveggen skjuler trappen og fungerer som en romdeler mellom stue og kjøkken. Tidligere var det sprinkler, en vegg gir mer skjerming enn sprinkelveggen ga. © Foto: Sveinung Bråthen

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 8 2014.

SAMLET SKAPVEGG: Veggen mellom kjøkkenet og spisestuen ble benyttet til kjøkkenskap og innebygde hvitevarer, alt fra Kvik. Passasjen til venstre gir delvis åpen løsning mot stuen. © Foto: Sveinung Bråthen

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 8 2014.

FRIGJORDE PLASS: I og med at det ble montert skapvegg, kan familien bruke færre overskap, og kjøkkenet virker større. Veggen over vask og komfyr er malt med Lady Easy Clean som er en vaskbar veggmaling. Resten av veggen er malt med Lady S2502-Y, tak 0502-Y. Dype kjøkkenskuffer inneholder redskaper som barna selv kan hente. Viften er fra Thermex, Decor 820. Barkrakker ved arbeids- og frokostplassen er fra Ikea. © Foto: Sveinung Bråthen

Dette kostet forvandlingen:

Snekkerarbeid kr 63 500

Kjøkkeninnredning + hvitevarer kr 88 223

Gulv, heltre eik kr 13 500

Peisinnsats og murer kr 49 100

Kjøkkenvifte kr 15 500

Barstoler kr 1785

Malerarbeid kr 17 460

Elektriker kr 22 850

Rørleggerarbeid kr 42 000

Totalt kr 313 918

Les også:

Slik lyssetter du åpne kjøkken

Slik planlegger du kjøkkenet

10 enkle tips til et finere kjøkken

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!