Arkitektur: Hvilke grep gjør en bolig til en god bolig?

Her er det høy bokvalitet

Denne blokken i Oslo omtales i fagkretser som et forbilde for hvordan boliger bør bygges. Lær hva du skal se etter på visning.

Godt utnyttet areal. På taket har beboerne tilgang til grønne, sosiale uterom med god utsikt. Her og der er det bed med jordybde på femti centimeter, hvilket gjør det mulig å dyrke egne grønnsaker, midt i byen.
Godt utnyttet areal. På taket har beboerne tilgang til grønne, sosiale uterom med god utsikt. Her og der er det bed med jordybde på femti centimeter, hvilket gjør det mulig å dyrke egne grønnsaker, midt i byen. Foto: Finn Ståle Felberg
Sist oppdatert

Om prosjektet

Hva: Leilighetshus med 21 boliger fordelt på seks etasjer. Bygningen dekker hele tomten, og det er etablert grønne fellesområder på taket.

Pris: 65-70 000 kr pr.kvm. Utbyggers andel av utbyttet var over ti prosent.

Hvor? Dælenenggata 36, Rodeløkka i Oslo.

Hvorfor? Boligblokka med den grønnspettede fasaden skiller seg ikke bare fra de gamle bygningene i området, men også fra de nye.

Hvem? Element Arkitekter AS har tegnet bygget på oppdrag av Infill AS, et selskap i Aspelin Ramm. Gruppen. På nett: d36.no og infill.no

Sjefarkitekten. Cathrine Vigander er partner og daglig leder i Element Arkitekter.
Sjefarkitekten. Cathrine Vigander er partner og daglig leder i Element Arkitekter. Foto: Element
Dagslys er det viktigste av alt i en bolig. Dagslys er nummer én!
Cathrine Vigander, daglig leder i Element arkitekter

Helt i utkanten av hva man på meglerspråket kaller for Grünerløkka, ligger en tomt som ifølge utbygger «ikke fantes». Her, i Dælenenggata 36, står det nå et nytt leilighetshus.

Rusler du forbi, får du kanskje lyst til å stoppe litt opp. Fint eller ei, fasaden inviterer til en nærmere titt. Det er noe med det grønne, abstrakte mønsteret. Og den inntrukne førsteetasjen som er kledd med panel.

Du mister neppe pusten, men det er da heller ikke meningen.

Dette er en vanlig boligblokk for vanlige folk. Skjønt, helt vanlig er den ikke. Prosjektet er blitt hedret med gjeve priser og nominasjoner, og har høstet strålende anmeldelser.

Alle leilighetene er solgt, og inntjeningen har vært god.

Hva er det som egentlig er så bra med akkurat denne blokken?

Juryer og anmeldere peker på kledningens samspill med sine grønne omgivelser, men begeistringen dreier seg ikke først og fremst om fasade. Listen over observerte kvaliteter i leilighetene er lang.

Gjengangere er luftighet, materialitet og plassutnyttelse. Og som arkitektkontoret Element selv skriver i sin skrytebrosjyre:

«5 franske balkonger + 2 balkonger + 2,7 m takhøyde = bokvalitet».

Bonytt ba om, og fikk, en forklaring på arkitektenes regnestykke.

– Det handler om å skape trivsel og gode opplevelser. Dagslys er det viktigste av alt i en bolig. Dagslys er nummer én! Høye glassdør er slipper inn mer lys enn et vinduer med brystning. Derfor er det ingen vinduer her, bare franske balkonger, sier Cathrine Vigander, daglig leder i Element arkitekter.

– Hva har takhøyde med bokvalitet å gjøre?

– Økt takhøyde gir mer luft, og luftighet gir trivsel. Derfor har vi lagt inn tretti centimeter mer enn det som standarden krever. Forskjellen er formidabel. Hele Norge er bygget på 2,40, og det er altfor lite i et stort rom.

 

Bevinget arkitektur. Fasaden i
aluminium og glass er designet av Element arkitekter og utviklet i samarbeid med Modum
Glassindustri og Uppe. Her og der er det montert fuglekasser der byens småfugler kan ruge i fred.
Bevinget arkitektur. Fasaden i aluminium og glass er designet av Element arkitekter og utviklet i samarbeid med Modum Glassindustri og Uppe. Her og der er det montert fuglekasser der byens småfugler kan ruge i fred. Foto: Finn Ståle Felberg
Godt grep. Leilighetene har store glassflater som trekker omgivelsene inn, i dette tilfellet dreier det seg om store trekroner og nabobygårder. Her er spisestuekroken innredet med stoler fra Vitra, bord fra Knoll, og en pendel fra Muuto.
Godt grep. Leilighetene har store glassflater som trekker omgivelsene inn, i dette tilfellet dreier det seg om store trekroner og nabobygårder. Her er spisestuekroken innredet med stoler fra Vitra, bord fra Knoll, og en pendel fra Muuto. Foto: Espen Grønli
Alle leilighetene har balkong. Skillevegger og rekkverk er i glass, og forhindrer ikke innsyn, men så hindrer det ikke lyset fra å slippe inn heller. Plaststolen er fra Ikea.
Alle leilighetene har balkong. Skillevegger og rekkverk er i glass, og forhindrer ikke innsyn, men så hindrer det ikke lyset fra å slippe inn heller. Plaststolen er fra Ikea. Foto: Espen Grønli

– Er minimumskravene til boligbygging i dag for lave?

"Forbilledlig, fremragende, nyskapende!"

  • Prosjektet ble kåret til «Årets Bygg 2013», ble nominert til Statens Byggskikkpris 2014, og var finalist i «Årets Boligprosjekt» 2014 og Oslo Bys Arkitekturpris 2014.
  • «Et boligprosjekt som inspirerer alle som tenker arealeffektive og gode boliger i byens pulserende gateliv. Fremragende tilpasset begrensede areal gjennom en arkitektur som løfter hele området …». Juryleder Arne Skjelle, Årets Bygg 2013
  • «Takhagen byr på et grønt, sosialt og solfylt oppholdsareal med svært gode utsiktsforhold. Den har blitt et møtested for mange flere enn bare dem som bor der. Byggets fotavtrykk utgjør hele tomta og inspirerer til et bilfritt liv. Komiteen gir sin anerkjennelse for idé og gjennomføring av fortetting i by». Komiteen for premiering av hager, Oslo kommune.
  • «... et hus som bare er halvparten så innovativt som Dælenenggata 36 vil være en dyrebar tilvekst for dagens Oslo.» Gaute Brochmann i Morgenbladet (11. juli, 2014)
  • «Det kompakte leilighetsbygget viser på en forbilledlig måte hvordan man kan oppnå god bokvalitet på en liten tomt i indre by.» Utdrag fra hedrende omtale i forbindelse med Oslo bys arkitekturpris 2014.
Hele Norge er bygget på 2,40, og det er altfor lite i et stort rom.
Cathrine Vigander, daglig leder i Element arkitekter

– Ja, og ikke bare når det gjelder takhøyde. Også kravet til innvendig bod på 3 kvm bør endres. I praksis er det sjelden man bygger større enn kravet, hvilket fører til at man bruker fire vegger og en dør på et rom som blir rotete og lite funksjonelt. Da er det bedre å stille krav om mye mer skapplass i alle rom. For å unngå løse skap som ikke passer, bør over halvparten av skapene være integrert i boligen.

– Koster det mer å lage gode boliger enn dårlige?

– Ikke nødvendigvis. God arkitektur handler blant annet om proporsjoner, effektive planløsninger og rasjonelle konstruksjoner. Ingenting av dette trenger å være dyrt. Dersom alle aktører spiller på lag, arkitekter, ingeniører og de som jobber med energibiten, kan god kvalitet tvert imot være besparende.

– Hvordan kan god kvalitet bli rimeligere enn dårlig kvalitet?

– En effektiv planløsning har ingen unødvendige vegger. Ved for eksempel å unngå lange korridorer slipper man tilsvarende lange vegger, og material- og byggekostnadene går ned. Det samme gjelder for konstruksjoner. I dette prosjektet er alle bygningens horisontale og vertikale føringer av rør og ledninger samlet i en teknisk midtsone. Det betyr kortere føringsveier, færre materialer, og lavere kostnader. Slik unngikk vi også å senke himlingen andre steder enn på badene og i entreene.

– Hva ville du ha tilført dersom dere hadde hatt mer penger?

– Aller helst hadde jeg ønsket å bygge i massivtre, fremfor gips, og tilrettelegge for vannbåren varme. Jeg hadde også håpet å få til en konstruksjon som samsvarte enda bedre med tanken om at bygningen var som et stort tre. De øverste etasjene symboliserer løvverket, mens den nederste, inntrukne er kledd i panel og forestiller stammen. Nå er det to søyler der ikke burde vært noen. Alt dette er et kostnadsspørsmål.

– Tror du folk som går forbi opplever at bygningen symboliserer et tre?

– Nei, men jeg tror de opplever en kvalitet og en vilje til å gi noe tilbake til byen.

– Hvordan vil bygningen se ut om femti år?

– Jeg tror den vil stå seg godt, både på grunn av materialkvaliteten og utførelsen. Kvaliteten på mye av det som bygges i dag er så dårlig at mange av bygningskomponentene må byttes ut etter få år. Dette er både et stort drifts- og vedlikeholdsproblem, et kjempestort miljøproblem, og en belastning for kjøperen. Men underskuddet på boliger i dag fører til at også de dårlige boligene blir solgt.

– Hvor bør den kvalitetsbevisste leilighetskjøperen lete da?

Lyset først. Også på kjøkkenet går vinduet, eller glassdøren, helt ned til gulvet. Det betyr økt lysinnslipp, men også at rommet blir mer krevende å møblere. Dette er ikke stedet å plassere tunge, massive stoler eller bord. Innredningen er fra HTH, og fremstår på grunn av fargebruken som integrert i kjøkken.
Lyset først. Også på kjøkkenet går vinduet, eller glassdøren, helt ned til gulvet. Det betyr økt lysinnslipp, men også at rommet blir mer krevende å møblere. Dette er ikke stedet å plassere tunge, massive stoler eller bord. Innredningen er fra HTH, og fremstår på grunn av fargebruken som integrert i kjøkken. Foto: Espen Grønli
Klare føringer. De vertikale glassflatene setter rammene for hvordan sofaen skal stå, og hvor lang den kan være. Fotografiet på veggen ved Espen Grønli.
Klare føringer. De vertikale glassflatene setter rammene for hvordan sofaen skal stå, og hvor lang den kan være. Fotografiet på veggen ved Espen Grønli. Foto: Espen Grønli
Soverommene er utstyrt med overhengende, plassbygd oppbevaring som nærmest går i ett med vegg og himling. Hvor praktisk det er å måtte stå oppi sengen oppi sengen for å få tilgang til innholdet i skapene er et åpent spørsmål. Hvor hensiktsmessig det oppleves å ha en lyspære dinglende over hodeputen, er et annet.
Soverommene er utstyrt med overhengende, plassbygd oppbevaring som nærmest går i ett med vegg og himling. Hvor praktisk det er å måtte stå oppi sengen oppi sengen for å få tilgang til innholdet i skapene er et åpent spørsmål. Hvor hensiktsmessig det oppleves å ha en lyspære dinglende over hodeputen, er et annet. Foto: Espen Grønli

– I de gamle bygårdene! Se på takhøyden, fasaden og vinduene. Bare trapperommene er fantastiske. Murbygningene på Grünerløkka og Frogner står jo der i minst hundre år til. Mens knapt ti prosent av det som bygges i dag holder mål.

God arkitektur handler blant annet om proporsjoner, effektive planløsninger og rasjonelle konstruksjoner. Ingenting av dette trenger å være dyrt.
Cathrine Vigander, daglig leder i Element arkitekter

– Kan det være at du er litt kresen?

– Ja. Men jeg tror også at mange andre er det. Og dersom enda flere får øynene opp for hva som gir bokvalitet, vil det forhåpentligvis kunne føre til at det bygges bedre boliger i fremtiden.

Standard takhøyde. Badene og entreene er de eneste rommene der takhøyden er senket fra 2,70 til standardmessige 2,40 meter.
Standard takhøyde. Badene og entreene er de eneste rommene der takhøyden er senket fra 2,70 til standardmessige 2,40 meter. Foto: Espen Grønli
Gjennomtenkt areal. Det langstrakte transportarealet man kommer inn i straks man er forbi entreen ender i et vindu, eller en fransk balkong, og motvirker følelsen av trengsel.
Gjennomtenkt areal. Det langstrakte transportarealet man kommer inn i straks man er forbi entreen ender i et vindu, eller en fransk balkong, og motvirker følelsen av trengsel. Foto: Espen Grønli
Noe for seg selv. Bygningens har 21 boliger som spenner fra 28 til 82 kvadratmeter.  Fasaden består av et indre grønt aluminiumslag i kombinasjon med et system av flere lag dekorert glass.
Mønsteret kan sees på som en grafisk fortolkning av løvverket som omkranser bygningen.
Noe for seg selv. Bygningens har 21 boliger som spenner fra 28 til 82 kvadratmeter. Fasaden består av et indre grønt aluminiumslag i kombinasjon med et system av flere lag dekorert glass. Mønsteret kan sees på som en grafisk fortolkning av løvverket som omkranser bygningen. Foto: Espen Gees

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også