Husker du fortsatt vinteren i fjor, da boligeiere gjorde alt for å holde sprengkulden ute av huset?

Da erindrer du sikkert også hvordan strømprisene spratt i været og du jobbet med å finne den mest optimale oppvarmingsmetoden for å spare strøm.

I år har du kanskje planer om å være føre vár og gjøre noe med strømforbruket ditt? Varmepumper har vist at de både gir varmekomfort og lavere strømregning.

Luft-til-luft varmpepumper

Her gir vi deg et overblikk av hva som finnes på markedet av luft-til-luft varmepumper. Dette er den vanligste varmepumpen i norske hjem i dag, og finnes ifølge Norsk Varmepumpeforening i 600.000 norske stuer.

Den henter varmen sin fra luften utenfor boligen, men det betyr at effektfaktoren (COP) synker med fallende temperatur ute. Under to til fem grader kan det ifølge Enova også oppstå et kondenseringsproblem, som igjen medfører at innedelen må avrimes ved jevne mellomrom.

Luft/luft-varmepumper koster ifølge Enova mellom 15.000 og 20.000 kroner inklusive montering, og de har en levetid på 10 til 15 år.

I oversikten under starter prisene rett under 20.000 kroner og ender på over 30.000. Montering vil ligge rundt 4000 kroner, men vil variere fra leverandør til leverandør.

Panasonic angir sine priser med montering.

Tre varianter

En varmepumpe finnes hovedsakelig i tre forskjellig løsninger: Luft-til-luft, luft-til-vann og vann-til-vann.

Ifølge informasjonsansvarlig i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP), Einar Gulbrandsen, er det installert rundt 600.000 varmepumper i norske hjem.

- Varmepumper begynner å bli ganske vanlig i norske hjem, og luft til luft er den det installeres desidert mest av, forteller han til klikk.no.

- Luft til vann er imidlertid et godt alternativ dersom man allerede har vannbåren varme.

God effektfaktor selv i kaldt vær

Varmepumpens fremste fortrinn er at den gir en bedre varmeøkonomi enn de fleste andre løsninger. Det er pumpens årsvarmefaktor som avgjør dette. Dess høyere årsvarmefaktor, jo bedre økonomi vil anlegget ha.

Utfordringen med luft-til-luft pumpen er at effektfaktoren synker dess kaldere det blir ute.

- Ulempen med luft som energikilde er at den energien man kan trekke ut av luften synker med fallende temperatur, men den utviklingen som har skjedd på markedet har ført til at kvaliteten på produktene er bra. sier sjefforsker ved Sintef, Petter Nekså, til klikk.no

Ifølge Gulbrandsen vil effektfaktoren kunne synke ned til 2 ved minus 25 grader.

- Ved lave temperatur vil det være nødvendig å supplere med såkalt spissvarme i form av andre varmekilder, tilføyer Nekså.

Det som derfor vil være avgjørende er hvilken energi pumpen leverer når det er mange minusgrader ute. De fleste leverandørene opererer med minimums- og maksimumstall for varmeeffekten uavhengig av temperatur, mens noen (bl.a General) fokuserer på varmeeffekt ved lave utetemperaturer. I oversikten under har vi valgt å presentere maksimumstallene uten hensyntagen til utetemperatur, slik at oversikten blir mest mulig entydig.

Inntjening innen fem år

Ifølge Gulbrandsen er levetiden på en luft-til-luft varmepumpe rundt 10 år, og da må hele anlegget skiftes.

- Vi regner imidlertid at et slikt anlegg tjenes inn i løpet av tre til fem år.

Ifølge magasinet til Huseiernes Landsforbund, Hus & bolig, vil inntjeningen til en varmepumpe avhenge av følgende variabler: Investeringskostnaden til varmepumpen, hvor stor del av varmebehovet pumpen dekker, levetiden, og strømprisen.

Regnestykket

Totalt strømforbruk: 25 000 kWh

Årsvarmefaktor: 2,4

Investering: 20 000 kroner

Levetid varmepumpe: 10 år

Årlig avskrivning (lineær) varmepumpe: 2000 kr

Andel oppvarming: 60 %, hvorav varmepumpen dekker 60 prosent av dette igjen = 9000 kWh.

kWh-forbruk varmepumpe: (25 000 x 0,6 x 0,6)/2,4 = 3750 kWh.

Besparelse: 9000 kWh - 3750 kWh = 5250 kWh.

Dersom investeringen skal lønne seg, må den totale strømprisen (inkl. nettleie) ligge over 38 øre/kWh.

Ved strømpris på 50 øre/kWh inntjenes varmepumpen i løpet av 7,6 år.

Ved strømpris på 70 øre/kWh inntjenes varmepumpen i løpet av 5,4 år.

Ved strømpris på 90 øre/kWh inntjenes varmepumpen i løpet av 4,2 år.

Kilde: Hus & Bolig

Viktige momenter ved kjøp

Ifølge Gulbrandsen i NOVAP bør man kun kjøpe varmepumpe fra en autorisert forhandler.

- Kjøp et kjent merke fra en forhandler tilknyttet en offisiell importør, blant annet fordi man da vil få en varmepumpe som er tilpasset norsk klima. Det man kan oppleve ved kjøp av en pumpe som ikke er tilpasset norske forhold, er at utedelen kan ise ganske kraftig.

Gulbrandsen råder også til å ha en leverandør på befaring først, som kan avgjøre hvor stor pumpe man trenger.

Montasjen viktig

Et annet viktig moment ved varmepumpe er monteringen. Ifølge Nekså ved Sintef er det viktig at montasjen av varmepumpen gjøres riktig, og av fagfolk.

- Feilmontering kan blant annet føre til støyproblematikk.

Gulbrandsen tilføyer at en feilmontasje også kan føre til at levetiden på varmepumpen reduseres.

Varmepumper og støy

Ifølge Støydemperen, medlemsmagasinet til Støyforeningen, er det utedelen som først og fremst er en utfordring ved montasje av varmepumpe.

- Det er viktig å sjekke om støyen gjelder inne- eller utedel. Utedelen støyer mest. Det gjelder særlig kompressoren. Den avgir lavfrekvent støy, som er vanskeligere å dempe enn den mer høyfrekvente viftestøyen, forteller daglig leder i NOVAP, Bård Baardsen til magasinet.

Lekkasje fra varmepumpeanlegget kan føre til at utedelen etter hvert støyer mer, samt at slitte lagre også kan føre til mer støy.

Mange klager på støy

- Vi får stadig klager på støy fra varmepumper, sier rådgiver i Støyforeningen, Pål Jensen, til klikk.no. Han råder til å være påpasselig med ikke å plassere utedelen for nærme naboens soveromsvindu.

- Når man kjøper en varmepumpe, bør man velge den pumpen med de laveste lydtallene med samme kapasitet.

Jensen forteller at et lydnivå på 30 dB (A) kan føles forstyrrende på et soverom.

- 20 dB(A) tilsvarer rasling fra løv, 30 dB(A) tilsvarer en hviskende samtale, og 40 dB(A) er på nivå med en fryseboks eller et stille kontor.

Lydnivået angis vanligvis som såkalt lydtrykk (LP) og angis i dB (A).

Mer om støy på Støyforeningens nettside.

Les også:

Spar tusenlapper på varmepumpe

Styr unna billige varmepumper

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts Inspirasjonsguide

Ville du latt mannen din amme?

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!