Så mye koster svømmebasseng i hagen

Dette kan du rekke å bygge før vinteren

Men da må du starte nå.

DRØMMEN FOR MANGE: Du kan investere i et lite syden i hagen, men det er greit med en oversikt over hva du må betale for.

DRØMMEN FOR MANGE: Du kan investere i et lite syden i hagen, men det er greit med en oversikt over hva du må betale for. Foto: FOTO: Getty Images.

Publisert Oppdatert

Har du en gammel drøm om eget svømmebasseng? Det faktisk ikke forbli med drømmen, og er du kjapp kan du rekke å realisere den før vinteren kommer.

Start planleggingen i god tid

Det er viktig at du  starter planleggingen i god tid dersom du ønsker å bygge et svømmebasseng. Som regel får du byggetillatelse på en ett-trinnsøknad, men får du for eksempel klager fra naboene, kan du måtte vente flere måneder med å få svar.

Naboene dine skal ha to uker på seg til å eventuelt klage på byggeplanene dine. Etter de to ukene, sender du søknad til kommunen, som så har tre uker på seg på å gi deg et svar, om du søker med en ett-trinnssøknad.

Etter fem uker skal du altså være klar for å starte arbeidet, som ikke skal ta mer enn et par dager med graving, installering og oppkobling.

Både naboer og kommunen skal ha alle tegninger og dokumentasjon på det du skal gjøre.

To typer basseng

Av de vanligste bassengene finnes to typer: thermopool og glassfiberbasseng. De mest kjøpte størrelsene er på 3,5 ganger 7 og 4 ganger 8 meter, opplyser leverandørene Bassengutstyr.no og Basseng AS.

I denne guiden tar vi utgangspunkt i disse størrelsene, med en dybde på rundt 1,5 meter.

Et thermopool-basseng passer for deg som gjerne gjør jobben selv. Du får dessuten forme det som du vil. Dette kan du få til 75 000 kroner, men du må regne med ekstra monteringsutgifter.

Glassfiberbassenget får du derimot montert. Her må du regne med mellom 125 000 og 170 000 kroner.

Holder det med et mindre basseng, får du glassfiberbasseng til under 100 000 kroner

I tillegg kommer utgifter for graving og installering. Her kan du regne med omkring henholdsvis 20 000 og 10 000 kroner, ifølge David Pettersen i Bassengutstyr.no.

Rensing

Med i en vanlig basseng-pakkeløsning får du som regel med et renseanlegg - som regel et sandfilter.

I tillegg til det må du regne med penger brukt på kjemikalier, som klor, flokkingmiddel og midler for å nøytralisere PH-verdien i vannet. Ragnar Follesøy i Basseng AS estimerer et forbruk på mellom 2500 og 3000 kroner på dette i løpet av sesongen på mellom fem og seks måneder.

Oppvarming

For å holde vannet varmt med lav kostnad bruker du en varmepumpe på mellom 15 000 og 20 000 kroner. Oppvarmingen vil koste deg mellom rundt 500 kroner i måneden i sommerhalvåret, ifølge leverandørene Klikk.no har snakket med.

Plasserer du bassenget et sted med mye sollys vil du selvsagt kunne spare inn litt penger de mest solfylte dagene.

Sikring

Det er påbudt med sikring av basseng som rommer mer enn 20 liter vann. Dette er lovpålagt i Plan- og bygningsloven § 28-6.

Sikring gjøres for eksempel med et gjerde, en sikkerhetsduk eller tak. Sikringen kan koste alt fra 10 000 kroner til 100 000 kroner.

Regn med i overkant av 200 000

Du har med andre ord et regnestykke som kan se omtrent slik ut:

Basseng m/ renseanlegg: 150 000

Graving, oppkobling og installering: 30 000

Varmepumpe: 15 000

Sikringsduk: 10 000 (Prisen kommer helt an på hva slags sikring du velger)

Oppvarming: 2500 - 3000

Rens: 2500 - 3000

= 211 000 det første året.

De neste årene kan du regne med rundt 6000 kroner per sesong sett at sikring og renseanlegg holder seg.

Dette er omtrentlige tall, og det finnes også en del pakkeløsninger der ute det kan være verdt å sjekke ut.

Øker ikke boligverdien

At bassenget kanskje ikke koster like mye som forventet er imidlertid én ting. Å anskaffe svømmebasseng for å øke prisen på boligen er likevel ikke nødvendigvis en kjempeinvestering, ifølge eiendomsmegler Andreas Holck i Aktiv Eiendom.

- Det kommer an på boligen, men erfaringsmessig vil jeg si at det ikke utgjør noen veldig ekstra budkrig i 90 prosent av tilfellene.

Bor du derimot i en stor, kul villa, der det nesten forventes at et svømmebasseng hører til, kan det være det «lille» ekstra du trenger for å få en god pris når du selger igjen.

- Bor du i en bolig der alt er stort, fint og flott, og det er et basseng som skiller deg fra naboen, kan det ha noe å si.

15 minutter i uka med vedlikehold

Å ha et svømmebasseng koster ikke bare penger, men også tid. Så lenge du er jevnlig ute og tar vare på bassenget, trenger du imidlertid ikke bruke for mange minuttene. Follesøy mener du bør regne med 15 minutter i uka. Skippertak er ikke løsningen her - bassenget trenger jevnlig oppmerksomhet.

Husk også at du må ha byggetillatelse for å bygge svømmebasseng.

Interessert i arkitektur, interiør, boligmarked, rengjøring eller hage? Følg Klikk Bolig på Facebook.

MER ENN BARE BASSENGET: Å ha svømmebasseng koster mer enn bare bassenget. Årlige utgifter som oppvarming og rensing må regnes med.

MER ENN BARE BASSENGET: Å ha svømmebasseng koster mer enn bare bassenget. Årlige utgifter som oppvarming og rensing må regnes med. Foto: FOTO: Getty Images.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag