Interiør

Styr unna akrylpledd

Selv om akryl varmer nesten like godt som ull, er det langt mer brannfarlig.

ULLPLEDD VARMER: Vi har gjort en uhøytidelig test av varmeevnen til pledd. Ull var varmest, tett fulgt av akryl, som du egentlig bør holde deg unna på grunn av brannfaren.

ULLPLEDD VARMER: Vi har gjort en uhøytidelig test av varmeevnen til pledd. Ull var varmest, tett fulgt av akryl, som du egentlig bør holde deg unna på grunn av brannfaren. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: ThinkStock/Goodshoot

Publisert Oppdatert

Høsten er rett rundt hjørnet, selv om det mange steder fortsatt er sommer på gradestokken. Det nærmer seg derfor tiden for å krype ned i sofaen med en kopp varm drikke, og kanskje også med et pledd over deg, som jo faktisk kan bidra til at du kan skru ned temperaturen én grad og spare litt strøm.

Vi har testet ut fire ulike pledd; ett i akryl, ett i polyester, ett billig ullpledd og ett dyrt ullpledd. De to som holdt best på varmen, og derfor må antas å være de pleddene som gir best varmende effekt, var ullpleddene. Kanskje ikke overrasken all den stund ull i de fleste sammenhenger fremheves som det beste stoffet å ha på seg.

Ull holder på varmen

- Ull har jo vist seg i alle sammenhenger å være det beste for å holde på varmen. Selv når det er fuktig skaper ull varme, i motsetning til blant annet bomull som trekker varmen ut av kroppen din når det er fuktig, forteller forsker ved Statens institutt for forbruksforskning, Ingun Klepp, til klikk.no.

Hun fremhever også at brannsikkerhet er et moment som bør vurderes når man skal kjøpe seg et pledd.

Akryl og ull nesten like bra

Vi testet de fire pleddens isolasjonsevne på følgende måte: Vi kokte opp tre liter med vann, deretter satte vi gryten på bordet og la så pleddene over, hver for seg.

Til slutt målte vi temperaturen i vannet etter 45 minutter. Vi la merke til at det også hadde skjedd en viss fordamping som hadde avsatt seg som fuktighet på pleddene.

Vi anser på ingen måte denne testen å være vitenskaplig holdbar, men den gir en antydning.

Høyeste temperatur indikerte minst avgivelse av varmeenergi som igjen gir en indikasjon på pleddets isolerende evne.

Vår test viser at ull holder best på varmen, tett fulgt av akryl.

Temperatur ved start

Temperatur etter 45 minutter

Dyrt ullpledd (Eilersen) (1645,-)

98

67

Billig ullpledd (Sauda) (599,-)

97

67

Pledd i polyester (Ikea/Henrika, 129,-)

97

62

Pledd i akryl (Ikea/Kråkris, 12,-)

97

66

Uten pledd

97

52

Takk til Princess Oslo City (billig) og Polarhem PR (dyrt) for utlån av ullpledd.

Spesielle egenskaper

SLIK TESTET VI: Vi kokte opp tre liter vann, satte kjelen på en rist og la teppene over. Vi målte temperaturen på vannet etter 45 minutter. Temperaturfallet gir antydning om hvor godt pleddet isolerer og holder på varmen.

SLIK TESTET VI: Vi kokte opp tre liter vann, satte kjelen på en rist og la teppene over. Vi målte temperaturen på vannet etter 45 minutter. Temperaturfallet gir antydning om hvor godt pleddet isolerer og holder på varmen. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.

Ingun Klepp er på ingen måte overrasket over at ull i vår test holdt best på varmen.

- Man vet at selv når ull er fuktig vil den produsere varme.

Det er en egenskap som kalles varmesorbsjon (eng.: Heat of Sorption). Utgangspunktet er at ull har hydrofile egenskaper, som innebærer at den knytter seg til fuktighet. I tillegg til at det medfører at ull kan trekke til seg store mengder fuktighet, fører prosessen også til utvikling av varme.

- Vi vet at ull har evne til å trekke til seg opp mot 30 prosent vann før den kjennes fuktig, forteller Øyvind Myhr, daglig leder i Hillesvåg Ullvarefabrikk.

- Mens for eksempel bomull kjennes fuktig ut med en gang tøyet blir vått.

Begge disse egenskapene, ullens evne til å absorbere fuktighet og varmeproduksjon når den er fuktig, fører ifølge Klepp til at ull kjennes varmt.

- Og i tillegg til disse egenskapene har også tykkelsen betydning for pleddets evne til å holde på varme. Generelt har ull de fleste kvalitetene vi trenger i et pledd. Det er også et stoff som holder seg rent lenger enn andre stoffer, og derfor er det mer lettstelt. Det eldes også med mer verdighet, slik at det blir værende pent og hyggelig lenger. Valg av ull handler derfor både om miljø og estetikk.

- Ville holdt meg langt unna akryl

Det pleddet som nådde tettest opp til ull i testen var akrylpleddet, og ifølge Myhr har det noen av egenskapene til ull og derfor blandes disse stoffene noen ganger i produkter.

DISSE TESTET VI: Vi testet fire pledd: Ett billig ullpledd, ett i akryl, ett i polyester og ett dyrt ullpledd.

DISSE TESTET VI: Vi testet fire pledd: Ett billig ullpledd, ett i akryl, ett i polyester og ett dyrt ullpledd. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.

Ingunn Klepp ville uansett ha valgt bort akryl, blant annet fordi det er brannfarlig.

- Dette til forskjell fra ull, som vanskelig lar seg antenne, utdyper hun.

På nettsidene til Direktoratet for samfunnssikkerhet og -beredskap (DSB) beskrives akryl som et stoff som brenner kraftig, smelter og drypper når det først antennes.

"Akryl er den mest brennbare av de syntetiske fibrene og bør unngås i klær man bruker i brannfarlige situasjoner, f.eks. ved tenning av bål, grilling og lignende", skriver de.

Akryl, som polyester, er et plastprodukt og Klepp mener også det er en grunn til å velge bort pledd i dette stoffet.

- Vi mangler ikke plast i omgivelsene, så hvorfor velge et pledd i kunststoff? Valg av pledd har både med miljø og brannfare å gjøre.

Les også:

Nå skal du ikke re opp sengen

Gigastrikk til sengen din

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning