Boligprisene

Stavanger ga mest igjen på boliginvesteringen

Det er i Stavanger og Rogaland prisene har steget mest de siste fem årene, mens Bergen ligger nederst.

LØNNSOM BOLIGINVESTERING: Kjøpte du en bolig til 1 million her i slutten av 2005, kunne du ved juletider i 2010 selge den med nesten 400000 kroner i gevinst. Det er den høyeste prosentvise prisstigningen i landet.
LØNNSOM BOLIGINVESTERING: Kjøpte du en bolig til 1 million her i slutten av 2005, kunne du ved juletider i 2010 selge den med nesten 400000 kroner i gevinst. Det er den høyeste prosentvise prisstigningen i landet. Foto: Foto: Alf Ove Hansen/Scanpix
Sist oppdatert

Bolig er generelt ett av de mest sikre stedene du kan sette pengene dine. Og i fjor spådde ekspertene at prisene ville stige i 2011. Så langt ser det ut som om de har fått rett i det, og nå foreligger statistikken som viser at Stavanger har vært den beste byen å plassere boligpenger i.

Ifølge boligprisindeksen til Statistisk sentralbyrå (SSB) har prisene i Stavanger steget med nesten 40 prosent over de siste fem årene. I Oslo steg de med 19 prosent.

- Så lenge markedet er slik, er det nesten ekstremtilstander i Stavanger, sier nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), Leif J. Laugen, til klikk.no.

Høye byggekostnader

Daglig leder hos Postbanken Eiendom Stavanger, Thor Hjertenes, forklarer den høye prisveksten blant annet med at det er dyrt å bygge i Stavanger.

- Det er lite ledige tomter tilgjengelig. Gammel bebyggelse må derfor rives dersom nye prosjekter skal få plass, og rivingen driver totalkostnadene opp, forklarer han til klikk.no.

Lite bruktboliger

I tillegg er lønnsnivået, og således betalingsvilligheten høy i byen.

- Det er også få bruktboliger til salgs i byen, og til og med færre enn på mindre steder i Rogaland, sier Hjertenes.

Prisnivået mellom bruktboliger og nye har i de siste årene også jevnet seg ut, noe som ifølge Hjertenes har bidratt ytterligere til den sterke prisveksten.

- Stavanger er generelt byen med det største vekst i aktivitetsnivået i landet, supplerer Laugen

Rammet av finanskrisen

Prisutviklingen de siste fem årene

Slik har prisene utviklet seg i de store byene og landet forøvrig fra 2006 og til 2011:

  • Oslo m/Bærum: 19,2%
  • Stavanger: 39,8%
  • Bergen: 12,3 %
  • Trondheim: 18,6 %
  • Akershus (- Bærum): 21 %
  • Sør-Østlandet: 22 %
  • Hedmark og Oppland: 19,6 %
  • Agder og Rogaland (- Stavanger): 36,6 %
  • Vestlandet (- Bergen): 26,2 %
  • Trøndelag (- Trondheim): 24,6 %
  • Nord-Norge: 22,2 %

Kilde: SSB

Mens boligprisene fortsatte å stige også gjennom finanskrisen i 2008, gikk Bergen på en skikkelig smell. Prisene sank med åtte prosent fra 2007 til 2008.

- Markedet for små leiligheter stoppet helt opp, og det betød at andregangsetablererne, de som skulle kjøpe seg opp i markedet ikke fikk solgt leilighetene sine, forklarer regionsjef hos DnB NOR, Leif Kristian Garvik, til klikk.no.

- Det igjen fikk konsekvenser for resten av markedet, men i de siste par årene har prisene i Bergen steget like mye som resten av landet.

Ringer i vannet

Leif J. Laugen ser på landsbasis at den sterke prisutviklingen i flere av byene sprer seg utover de tilgrensende områdene.

- Derfor er det svært få steder som opplever en flat prisutvikling.

Vestfold henger litt etter

I vestfoldbyene Larvik og Tønsberg erfarer Eff derimot at prisveksten ikke følger den generelle utviklingen.

- Det samme gjelder også Sarpsborg og Fredrikstad, og vi ser faktisk at prisutviklingen generelt er større enn i disse to byene, beskriver Laugen.

Les også:

Slik blir hyttemarkedet i 2011

Her får du nasjonalromantikk til under 1,5 mill

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide

En fyllekule de aller første ukene kan være nok

Denne saken ble første gang publisert 04/10 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også