BOLIGMARKEDET

Slik skal lokkepriser knebles i boligmarkedet

Er «akseptert pris» bedre enn «prisantydning»?

NY ORDNING: Kan nøkkelen til et mindre opphetet boligmarked ligge i en språklig vridning i boligannonsene?

NY ORDNING: Kan nøkkelen til et mindre opphetet boligmarked ligge i en språklig vridning i boligannonsene? Foto: Illustrasjonsfoto: ScanStockPhoto

Publisert Oppdatert

Boligprisene i Norge er rekordhøye i øyeblikket .

Et hett boligmarked har gjort det nærmest umulig for unge å kjøpe bolig.

Men kan nøkkelen til et mindre opphetet marked ligge i en språklig vridning i boligannonsene?

Det tror svenskene.

Den 1. august innførte megleren i Stockholms indre sentrumskjerne begrepet "akseptert pris" i boligannonsene. Dette for å motvirke lokkepriser som igjen kan være prisdrivende.

Nå utvides ordningen til å gjelde hele Stockholm, og de aller fleste meglerne vil fra 1. januar benytte begrepet "akseptert pris".

Dette er akseptert pris

Det innebærer at prisen som angis i boligannonsen ligger på et nivå som selgeren er villig til å akseptere som sluttpris, ifølge Mäklarsamfundet.

Selgeren og megleren kommer altså i fellesskap frem til et nivå på den aksepterte prisen.

Om flere bud kommer inn blir det likevel budrunder. Selgeren har for øvrig fremdeles rett til å bestemme om det blir salg eller ikke.

Usikker på effekten

Leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er ikke negativ til ordningen, men ser ikke den store forskjellen fra dagens annonsering i Norge.

- Det blir budrunder med begrepet akseptert pris også, så jeg vet ikke hvor godt dette tiltaket treffer med tanke på å dempe boligprisveksten. Vi får bare vente og se på effektene fra Sverige.

- Men en slik ordning kan kanskje føre til at det blir slutt på lokkepriser?

- Det blir det, men lokkepriser er ikke et utbredt problem i Norge. Prisantydning skal gjenspeile den reelle prisen, sier han.

Høyt gjeldsnivå i Norge

Denne måneden overleverte for øvrig Det internasjonale valutafondet, IMF, en uttalelse om norsk økonomi. IMF konkluderer med at norsk økonomi klarer seg godt til tross for uroen i internasjonal økonomi, men påpeker risikoen knyttet til høye boligpriser og høyt gjeldsnivå.

Å finne gode virkemidler for å dempe boligprisene har imidlertid vist seg å være en finansiell øvelse med mye skyggeboksing i faget. Få tiltak har truffet så langt.

IMF mener gradvise endringer i skattesystemet vil dempe et opphetet boligmarked i Norge

Mens Finanstilsynet mener imidlertid økt krav til boligkjøperes egenkapital fra 10 til 15 prosent er et godt tiltak for å dempe prispresset.

Men hva med språkets betydning?

Kan være efffektivt

- Dette kan vise seg å være et særdeles effektivt tiltak mot lokkepriser i boligannonser, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Han forteller at Forbrukerrådet nå kommer til å se på erfaringene fra Sverige og om dette kan ha bidratt til å dempe veksten i boligprisene.

- Akseptert pris er et interessant begrep og vi vet at bruken av ord har betydning for vår forbrukeradferd, fortsetter han.

Christian Dreyer i NEF avviser ikke at prisantydning kan bli borte, men sier at begrepet er blitt brukt i mange år og at det er noe markedet har vent seg til.

- Men dette kan endre seg hvis vi har et bedre begrep, innrømmer han.

Les også:

Dette bolighuset ble kåret til verdens beste i 2011

I denne bildebanken finner du inspirerende bilder

Denne prisbelønte låven kan du leie

Ferieboliger til under 1.5 millioner kroner

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning