Hyttemarkedet

Slik blir hyttemarkedet i 2011

Ny optimisme i markedet.

NY VEKST: Hytteprisene vil trolig holdes oppe av at hyttebyggingen har vist en negativ trend siden 2006.
NY VEKST: Hytteprisene vil trolig holdes oppe av at hyttebyggingen har vist en negativ trend siden 2006. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Per Erik Jæger
Sist oppdatert
MODERAT VEKST: Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra tror spesielt sjøhytter vil få et oppsving i 2011. I sum ligger det an til en moderat prisvekst på om lag 5 prosent.
MODERAT VEKST: Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra tror spesielt sjøhytter vil få et oppsving i 2011. I sum ligger det an til en moderat prisvekst på om lag 5 prosent. Foto: FOTO: Terra

Går du med planer om å selge eller kjøpe hytte og lurer på om du skal vente eller slå til?

En rekke eksperter har spådd vekst i boligprisene i 2011.

Og spådommene for hyttemarkedet følger lignende kurve.

Ifølge sjeføkonom Jan Andreassen i Terra ligger det i hvert fall an til god omsetningsvekst.

- Norge har sterkere finanser enn før, og børsen har klatret mye i det siste, forklarer han.

Del

I den norske versjonen av Nordic Housing Insight, som gjøres blant medlemmer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), heter det at boligmarkedet i øyeblikket preges av folks optimisme til egen økonomi.

Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret uttalte rett før årsskiftet at han trodde på boligprisvekst på syv prosent.

Peter Batta i Huseiernes Landsforbund (HL) fulgte opp og spådde en økning på seks til åtte prosent. Og forskningsleder Roger Bjørnstad ved Statistisk sentralbyrå (SSB) anslo en balansert utvikling på rundt fem prosent.

Direktør Finn Tveter i NEF sier til Klikk.no at han tror på lignende oppsving i hyttemarkedet i år.

Men det er forskjeller på hva som påvirker markedene, understreker han.

Trygg jobb viktigst

- Markedene for eneboliger preges mest av rente, arbeidsmarked og optimisme til egen økonomi. Mens markedet for leiligheter i tillegg preges av bankenes restriktive utlånspolitikk. I hyttemarkedet er andre faktorer mer avgjørende.

- Renteutviklingen har en viss effekt. Men utsikter for en trygg jobb og forventninger om et godt lønnsoppgjør er nok mer avgjørende i hyttemarkedet, mener Tveter.

Han ønsker imidlertid ikke å gi et eksakt anslag for det kommende året.

Renteoppgang vil påvirke

- I år vil vi trolig oppleve en moderat renteoppgang, men inntektsveksten til husholdningene vil likevel være relativt god og renta vil fortsatt være på et lavt nivå. Disse forholdene vil påvirke både bolig- og hyttemarkedet omtrent likt, forteller forskningsleder Roger Bjørnstad ved Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Hytter er imidlertid i større grad enn boliger investeringsobjekter, og renteoppgang kan ramme hyttemarkedet litt hardere.

- Men hytteprisene vil på den annen side trolig holdes oppe av at hyttebyggingen har vist en negativ trend siden 2006, legger han til.

Prisvekst i fjor

I fjor gikk hytteprisene ved sjøen opp med åtte prosent, ifølge en analyse som Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og FINN fikk utarbeidet av TNS Gallup.

Fritidseiendommer ved sjøen tok seg altså opp i fjor etter et lite fall i 2009. Analysen viser videre at skal du kjøpe deg hytte ved sjøen, må du forvente å betale 2 256 000 kroner, som er gjennomsnittlig salgspris.

Hytteprisene på fjellet er imidlertid noe mer edruelige. Kvadratmeterprisen økte med syv prosent i 2010, fra 18. .270 kroner til 19 646 kroner. Dette er nominelt sett "all time high", men justert for inflasjon er det fortsatt 3,9 prosent lavere enn i 2007.

Ser lyst ut

Om sterkere finanser i Norge er nok til å gi oss stigende hyttepriser, er imidlertid sjeføkonom Jan Andreassen i Terra mer usikker på, spesielt for laftede bygg som ble satt opp i en fei på spiret av konjunkturtoppen.

- For sjøhytter i rimeligere prisklasser ser det definitivt mye lysere ut. I sum ligger det an til en moderat prisvekst på om lag fem prosent, tror han.

Les også:

Her er hyttene nordmenn drømmer om

Her kan du leie billige hytter i vinterferien

Vil ikke ha enkle hytter

Barnefamilienes ferieperler

Denne saken ble første gang publisert 06/01 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også