Bolig og energi

Slik ble Norges kaldeste hus det varmeste

Det som var Norges kaldeste hus har nå blitt et lunt rede.

TOPPEN AV LYKKE: Charlotte Nilsen på balkongen i huset sitt som fikk ny kledning, isolasjon og vinduer.
TOPPEN AV LYKKE: Charlotte Nilsen på balkongen i huset sitt som fikk ny kledning, isolasjon og vinduer. Foto: FOTO: Øyvind Sætre/Enova
Sist oppdatert

Noen hus er kaldere enn andre som følge av dårlig isolering, utettheter og feilkonstruksjoner. I den kalde årstiden blir dette spesielt tydelig, og det uansett om man gjennomfører tiltak for å holde kulden ute.

Men verre enn tobarnsmoren på Karmøy var det ifølge Enova ingen som hadde det, for hun vant Enovas konkurranse "Norges kaldeste hus" og fikk 250 000 kroner til isolering og tetting av huset.

"Da vi kom hjem hadde ALLE rør i kjeller sprukket pga spengkulden, som kom da vi var bortreist. Og leiligheten, jo den sto i vann!!, eller rettere sagt is", skrev blant annet Charlotte Nilsen i søknadsbrevet hun sendte til Enova. Da hadde hun allerede i det samme brevet fortalt om hvordan de i de kaldeste periodene ikke klarte å komme opp i mer enn 12 grader, selv om alle ekstraovnene sto på for fullt.

Huset var så dårlig isolert at selv når ytterkledningen forsvant merket de ingen forskjell på innetemperaturen.

- Charlotte sitt hus var skolebokeksempelet på et energisluk. Her var det et enormt behov for etterisolering og utskifting av vinduer. Det skrek etter oppgradering. Ikke noe er hyggeligere enn å få mulighet til hjelpe der det trengs så veldig, forteller Roar Hugnes i Enova til bonytt.no.

Helt nytt hus

Charlotte Nilsen er selv strålende fornøyd med resultatet. Strømregningen er halvert siden huset sto ferdig sist vinter.

- Det er som et nytt hus, godt og varmt, forteller hun til bonytt.no.

- Hadde det ikke vært for Enova og konkurransen hadde jeg nok måttet selge huset, og sannsynligvis med tap.

STOR GLEDE: Charlotte Nilsen og lille Casper gleder seg over å ha fått et helt nytt hus ved hjelp av Enovas konkurranse, Norges kaldeste hus.
STOR GLEDE: Charlotte Nilsen og lille Casper gleder seg over å ha fått et helt nytt hus ved hjelp av Enovas konkurranse, Norges kaldeste hus. Foto: FOTO: Øyvind Sætre/Enova

Minusgrader på soverommet

Dette ble gjort

Skiftet kledning utvendig

Satt opp stendere og lektet

Lagt på asfaltplater og vindpapp

Isolert med 150 mm Rokckwool

Satt inn nye 3-lags laveenergivinduer i hele huset

Montert fuktstyrt vifte på badet og tilluftsventiler

"Jeg bare satt meg ned og gråt. Kunne det være mulig å være så uheldig? Jeg hadde kledning som burde vært byttet ut for lenge siden og punkterte vinduer som ikke kunne åpnes i de to øverste etasjene. På soverommene har vi brukt fugelim til å få vinduene tette pga økonomien, og de ekstra utgiftene har gjordt at jeg ikke kan bytte vinduer selv om det blåser så mye inn at det faktisk har vært minusgrader på soverommet", skrev Charlotte Nilsen blant annet i sitt søknadsbrev.

De hadde kjøpt et hus fra 1938 som skulle vise seg å være langt dårligere enn de hadde sett for seg. Planen var å bygge en leilighet i kjelleren, men det måtte de bare gi opp på grunn av problemer med fukt og råte.

Enden på det hele var at de meldte seg på i Enovas konkurranse "Norges kaldeste hus" hvor pengepremien altså var 250 000 kroner til utbedring.

STRIPPET: Ytterveggene ble helt strippet for kledning. Nye stendere lekter ble satt opp, 15 cm isolasjon plassert og asfaltplater og vindpapp lagt opp før ny kledning ble satt opp.
STRIPPET: Ytterveggene ble helt strippet for kledning. Nye stendere lekter ble satt opp, 15 cm isolasjon plassert og asfaltplater og vindpapp lagt opp før ny kledning ble satt opp. Foto: FOTO: Privat

"Håper dere vil prioritere noen minutter og stemme på meg og mine herlige sønner", avsluttet hun brevet sitt med.

Dette gir Enova støtte til

  • Inntil 20 % av dokumenterte kostnader:
  1. Sentralt varmestyringssystem, maksimal støtte kr 4.000,-
  2. Pelletskamin, maksimal støtte kr 4.000,-
  3. Pelletskjele, maksimal støtte kr 10.000,-
  4. Væske/vann- og luft/vann-varmepumpe, maksimal støtte kr 10.000,-
  5. Solfanger, maksimal støtte 10.000,-
  • For lavenergiboliger etter NS 3700 kan det for nybygg henholdsvis rehabilitering gis inntil 300/600 kroner pr. kvm oppvarmet BRA.
  • For passivhus er det og mulig å få støtte til rådgiver i prosjektet, antall timer er avhengig av størrelsen på prosjektet.
  • Her er støttesatsene for nybygg/rehab 450/770 kroner pr. kvm oppv. BRA.
  • Etter 15/10-12 kan nå privatpersoner søke Enova selv på passivhus-/lavenergiprogrammet, men en rådgiver med kompetanse må være med i prosjektet. Denne rådgiveren kan de støtte med inntil kr. 25.000,- i tillegg til støtten pr. kvm.
  • Interesserte kan gå inn på www. enova.no for å få ytterligere informasjon via tjenesten Enova Svarer

Og Enova valgte henne ut i bunken på nesten 1400 søknader.

Juryens begrunnelse

I sin begrunnelsen for å gi Charlotte Nilsen premien sa juryen blant annet følgende:

"Juryen ble fenget av historien og motivasjonen til den unge familien om å skape seg et hjem utav et ganske så dårlig utgangspunkt. Svært mange har også gitt henne "varme tanker" i årets konkurranse. Søknaden sanket hele 7965 stemmer, flest av alle som deltok i år".

Full makeover

Huset var opprinnelige bygget i tømmer og kledd med liggende panel, men uten isolasjon.

- Det var så utett at det blåste tvers igjennom, forteller Rune Johannes Medhaug til bonytt.no. Han er markedssjef hos Bygger'n Karmøy, som har levert materialene.

- Hovedjobben gikk derfor ut på å sette inn nye 3-lags lavenergivinduer, fjerne ytterkledningen og bygge opp ytterveggen på nytt med stendere, vindpapp, asfaltplater og isolering. Til slutt ble det hele forseglet med dobbelfalset kledning. I tillegg ble det satt fuktstyrt vifte på badet og tilluftsventiler.

Uten isolasjon

Det var firmaet BIS Production Partner som sto for renoveringen.

- Dette huset var dårligere enn vanlig og var overmodent for renovering. Det hadde stått alt for lenge uten at det var gjort noe med det. Eieren kunne fortelle at noen steder kunne hun se tvers gjennom veggene, og det var fint lite med isolasjon, forteller Oddvar Larsen hos BIS.

Men selv om det var et gammelt hus som skulle vært renovert for flere år siden, gikk jobben likevel problemfritt. Så i februar i år sto huset ferdig etter en renoveringsperiode på drøye to måneder.

Pusset opp innvendig

Innvendig var det også mye som måtte taes tak i, og det har Charlotte og samboeren stått for selv.

NYE VINDUER: Alle de gamle vinduene ble skiftet ut med nye, 3-lags lavenergivinduer.
NYE VINDUER: Alle de gamle vinduene ble skiftet ut med nye, 3-lags lavenergivinduer. Foto: FOTO: Øyvind Sætre/Enova

- Vi har pusset opp soverommene og nå står stuen for tur. Deretter kommer kjøkken, gang og bad, og da er huset fornyet både innvendig og utvendig.

Det eneste som er satt på vent, er kjellerleiligheten. Den hadde de planlagt å innrede for utleie, men på grunn av problemer med fukt blir det ikke gjort noe med det første.

- Vi er nødt til å grave opp rundt huset og få orden på dreneringen først.

Halverte strømutgiftene

I sin begrunnelse for å gi Charlotte Nilsen premien skrev juryen blant annet: "Et varmere hjem, med lavere energiutgifter er noe vi håper premien skal bidra til".

Og slik bledet.

FORHÅPNINGER: Charlotte Nilsen håpet Enova plukket henne ut blant 1400 andre søkere og juryen falt for hennes historie om huset som var så kaldt at de måtte sitte med dyner inne.
FORHÅPNINGER: Charlotte Nilsen håpet Enova plukket henne ut blant 1400 andre søkere og juryen falt for hennes historie om huset som var så kaldt at de måtte sitte med dyner inne. Foto: FOTO: Øyvind Sætre/Enova

- Vi har nesten fått halvert strømutgiftene våre, forteller Nilsen.

- Huset har gått fra å være et pengesluk, til å bli helt ok.

Og bedre blir det kanskje også når pipen blir satt i stand.

- Vi fikk ny pipe av BIS Production Partner.

Stort potensial for energisparing i norske hus

Tilstanden i norske hus fra før 90-tallet er varierende, og derfor med et tilsvarende potensial for energisparing.

- De fleste har kun isolert med 10 cm i yttervegg, 10 - 15 cm på loft, har dårlig vindtetting og vinduer med høyt varmetap, forklarer Roar Hugnes.

- Vi har beregnet at dersom hus og næringsbygg med dårlig teknisk tilstand oppgraderes, innebærer det en energigevinst på opp mot 7,5 TWh. Én TWh er det samme som én milliard KWh.

VARMEN KOMMER: Med etterisolering, ny kledning og nye vinduer fikk Charlotte Nilsen med sønnene Marcus og Casper halvert strømregningen og et hus som var beboelig igjen.
VARMEN KOMMER: Med etterisolering, ny kledning og nye vinduer fikk Charlotte Nilsen med sønnene Marcus og Casper halvert strømregningen og et hus som var beboelig igjen. Foto: FOTO: Øyvind Sætre/Enova

Han forteller at når de gir råd, anbefaler de alltid at man etterisolerer, skifter til 3-lags lavenergivinduer og installerer energieffektiv ventilasjon.

- Disse tiltakene er kun støtteberettiget hvis du oppgraderer til passivhus eller lavenergibygg, men høyt ambisjonsnivå gir mest støtte, utdyper han og forteller at de foreløpig ikke har planlagt noen ny konkurranse, men at Enova har mange ulike finansieringsordninger rettet mot privatboliger (se faktaboks).

Les også:

Slik holdder du sprengkulda ute

Etterisolering av loft

Dette gir deg best effekt av varmepumpen

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden vår

Denne saken ble første gang publisert 10/11 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også