Selge bolig

Så mye har du lov til å manipulere bildene

Flammer i peisen og knallblå himmel er ok, men la høyspentmastene stå.

FALSKE FLAMMER: Flammene i peisen er manipulert inn i ettertid.
FALSKE FLAMMER: Flammene i peisen er manipulert inn i ettertid. Foto: Foto: Bolig og Eiendomsfoto
Sist oppdatert

Skal du gjøre et godt boligsalg, er du avhengig av at folk kommer på visning. Fristende bilder er ett av de mange virkemidlene du har får hånden når du skal lokke folk. Derfor legges det betydelig ressurser i å lage bilder og presentasjoner som gjør at objektet som skal selges tar seg best mulig ut.

Men hvor mye kan du egentlig pynte på sannheten? Hvor mye har du lov til å photoshoppe bildene i ettertid?

I dag er det ikke uvanlig at fotografen eller bilderedigereren i etterkant endrer på himmelen. Bildene kan ha vært tatt på en rufsete regnværsdag, men i boligannonsene er himmelen som regel blå. Selv på Vestlandet. Godværshimmelen er nemlig klippet ut fra et annet bilde og limt inn i gråværsbildet.

Også flammene i peisen kan være klippet ut og limt inn fra et annet sted.

Fotograf Per Andrè Andresen i Bolig og Eiendomsfoto har spesialisert seg på bilder av boliger for salg, og manipulerer gjerne bildene i etterkant.

- Det er ofte lettere å legge inn flammer i etterpå enn å fyre opp i peisen under fotoopptak. Men jeg gjør det bare i boliger der ildstedet er godkjent, sier Andresen til Klikk Bolig.

INGEN HØYSTPENTLEDNINGER: Utsikten fra denne terrassen er fri for høyspentmaster. Da kan du forvente at det heller ikke er høyspentmaster her i virkeligheten.
INGEN HØYSTPENTLEDNINGER: Utsikten fra denne terrassen er fri for høyspentmaster. Da kan du forvente at det heller ikke er høyspentmaster her i virkeligheten. Foto: FOTO: Finn

- Uproblematisk med blå himmel

Eiendomsmeglerbransjen mener at denne praksisen er akseptabel.

- Det er ikke noe problem at du skifter ut grå med blå himmel i et salgsobjekt. Skal man være hundre prosent realistisk må jo huset fotograferes under mange ulike værforhold, og det er unødvendig, sier Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Bransjen har egne retningslinjer som omhandler markedsføring av boliger. Der lyder formuleringen slik: "Prospekt/ salgsoppgave skal gi et dekkende realistisk bilde av det materialvalg/ utstyr som inngår i prisen".

- Men hvor går grensen for hva som er akseptabelt å endre?

- Om bildet viser objektet slik det noen ganger ser ut, så er det ok. Derfor er det for eksempel ikke akseptabelt å fjerne høyspentmaster eller trær, sier Tveter.

Likevel forekommer det at nettopp høyspentmaster blir retusjert bort.

- I de tilfellene det skjer, er det fordi man har vært for ivrig i bildebehandlingsfasen. Da skal megleren legge seg flat, da det er hans ansvar å innhente og kontrollere bildemateriell. Det er ingen som er tjent med å skape falske forventninger, og gretne folk på visning er det ingen som vil ha. Dessuten vil slike endringer være ulovlig.

Fører tilsyn

Forbrukerombudet fører tilsyn med at markedsføringsloven overholdes. Fagdirektør for bolig i Forbrukerombudet Jo Gjedrem synes at eiendomsmeglerbransjens praksis er fornuftig.

LA LEDNINGENE VÆRE: Master og ledninger skal ikke retusjeres vekk om man skal holde seg innenfor markedsføringsloven.
LA LEDNINGENE VÆRE: Master og ledninger skal ikke retusjeres vekk om man skal holde seg innenfor markedsføringsloven. Foto: FOTO: Finn

- Vi har ikke mange klager på dette. Det som er til vurdering er om bildene gir et villedende inntrykk, og det kan være grunnlag for erstatningskrav. Så det kan være risky business å gå over denne grensen, sier fagdirektør i Forbrukerombudet Jo Gjedrem.

- Hvor går grensen i praksis?

- Det er greit å manipulere for å gjøre bildene mer innbydende, men hvis man retusjerer slik at de gir et feilaktig inntrykk, så er det problematisk. Å erstatte gråværshimmel med blåhimmel eller legge inn fyr i peisen går ikke på selve salgsobjektet, så det er greit.

- Har du forståelse for at enkelte kan bli skuffet når de kommer på visning og opplever at virkeligheten ikke samsvarer med hva de hadde forestilt seg?

- Ja, hvis det er et avvik, så forstår jeg at man blir skuffet. Men nå er det jo slik at mange som er i markedet vet at det er en egen estetikk i boligbildene, og de fleste forbrukere synes det er helt greit.

MANIPULERT MÅNE: Utsikten stemmer, men en slik måne kan du ikke regne med å se.
MANIPULERT MÅNE: Utsikten stemmer, men en slik måne kan du ikke regne med å se. Foto: Foto: Bolig og Eiendomsfoto
EKTE BY, EKTE HIMMEL: Slik ser det opprinnelige bildet ut, uten måne.
EKTE BY, EKTE HIMMEL: Slik ser det opprinnelige bildet ut, uten måne. Foto: FOTO: Bolig & Eiendomsfoto

Les også:

Få ideer fra vår inspirasjonsguide - over 2000 interiørbilder

Slik selger du boligen selv

Det lønner seg å være ærlig når man selger

Slik går du på do

Denne saken ble første gang publisert 04/04 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også