Nye krav til isolasjon påvirker boligprisene

Økte byggekonstnader fra 1. august

1. august trådde de nye kravene til isolasjon i kraft. Dermed går byggekostnadene opp for utbyggerne.

OPP I OPP? De nye byggekravene kan føre til høyere boligpriser på nybygg, men bor vi lenge nok i samme hus kan vi spare inn differansen på lavere energiforbruk og -kostnader.

OPP I OPP? De nye byggekravene kan føre til høyere boligpriser på nybygg, men bor vi lenge nok i samme hus kan vi spare inn differansen på lavere energiforbruk og -kostnader. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Publisert Oppdatert

Statens bygningstekniske etat spår en økt kostnad på 450 kroner pr. kvadratmeter for småhus og 340 kroner for leiligheter i boligblokk, skriver Forbrukerportalen.

De nye forskriftene trådde i kraft 1. februar 2007, men har hatt en overgangsperiode frem til 1. august 2009.

Les også: Finner de billigste boligene

Tykkere vegger og gulv

De nye energikravene til vegger, gulv og tak er 25 centimeter isolasjon.

I overgangsperioden har det vært tillatt å bygge etter de gamle kravene, men fra 1. august skal kommunene avslå søknader som ikke er prosjektert etter de nye kravene.

- Vi håper at bransjen og byggesakskontorene er godt forberedt på endringene slik at forbrukerne får den boligkvaliteten de skal ha etter de nye kravene, sier Roger Helde, regionsdirektør i Forbrukerrådet.

Les også: Interiør for småpenger

Kan spares inn

Helde tror at kjøpere av nye hus på sikt vil være tjent med endringene.

- På grunn av lavere energikostnader blir de foreslåtte tiltakene økonomisk lønnsomme for forbrukeren sett i et livsløpsperspektiv, gitt en energipris på 75 øre/kWh, sier Helde til Klikk.no.

Les også: Tipsene som redder grunnmuren din

På livstid

Tilbakebetalingstiden for små hus er anslått til cirka 18 år, og har med dette lengst tilbakebetalingstid for alle bygningstyper som reguleres i Tekniske forskrifter til plan- og bygningsloven (TEK), opplyser Statens bygningstekniske etat på sine nettsider.

De nye kravene vil redusere det totale energibehovet i nye bygninger med gjennomsnittlig 25 prosent.

Les også:

Slik sliper du kokkekniven

Dette er kvinners sexløgner

Lånekalkulator

Tilbake til Klikk Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning