Boligprisene fortsetter å stige, og det blir stadig vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet. Men hvor er det egentlig aller dyrest å kjøpe, og hvorfor er det så dyrt akkurat her?

- Det er én grunn til at boliger i utvalgte gater blir dyre, og det er beliggenhet, forteller administrerende direktør Carl Geving i Norges eiendomsmeglerforbund.

Må ligge gunstig til

Forklaringen ligger ifølge Geving i at det er så mange som vil betale mye for å bo på enkelte steder. Mange er villig til å betale mye for å bo på Grünerløkka i Oslo, veldig mye for å bo ytterst på Tjuvholmen og ekstremt mye for å bo på Gimlehøyden på Frogner.

- Det handler om en segmentering av beliggenhet i forhold til kjøpekraft, og ulike grupper av interessenter. Har boligen spesiell utsikt, eller ligger gunstig til i populære områder, vil dette trekke prisen opp, forklarer Geving.

Dyrest i Oslo

Kavringen Brygge, Dyna Brygge, Gimle Terrasse og Chr. Benneches vei på Bygdøy er noen av de dyreste gatene i Norge i dag.

Alle ligger i Oslo, og har en kvadratmeterpris fra 100.000 til 200.000 kroner.

Det forteller eiendomsmegler i Nordvik og partners, Terje Tinholt.

- Det er store forskjeller på boligprisene i Norge, men grovt regnet ligger en bolig på cirka 4,2 millioner i snitt, opplyser han.

Geving forteller at i Oslo er det ikke uvanlig at leiligheter prises helt opp mot 100.000 kroner per kvadratmeter, og gjerne ofte mer.

- Folk er villig til å betale for sentral beliggenhet - og utsikt, som er viktig for mange, understreker Tinholt.

Utfordrende om prisen fortsetter å øke

Om det prismessig blir samme tendenser som for eksempel London og New York, hvor folk med vanlige inntekter ikke har råd til å bo sentralt og må bruke mye tid på å komme seg til og fra jobb, kan det bli utfordrende, mener Geving.

- På en annen side vil mer effektive kommunikasjonslinjer, for eksempel inn til Oslo, etter hvert gjøre pendling enklere. Flere vil da komme til å bosette seg i byer med relativ nærhet til Oslo.

Men den høye kvadratmeterprisen er ikke nødvendigvis positiv, tror han.

- Det kan slå negativt ut om vi får for høye kvadratmeterpriser som er drevet av investeringer, tro på evigvarende boligprisvekst og lange, lave renter.

- Endringer i den økonomiske situasjonen kan dermed føre til et brått fall i prisene på boliger som har hatt en for sterk prisvekst, sier han.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!