Kjøpe leilighet i første etasje

Har du tenkt å kjøpe leilighet i første etasje?

Du bør muligens styre unna.

FØRSTE ETASJE: Du kan få større plass og en liten hageflekk, men det følger også med en del ulemper.
FØRSTE ETASJE: Du kan få større plass og en liten hageflekk, men det følger også med en del ulemper. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

- Mange kan kanskje la seg friste til å kjøpe i første etasje fordi du kan få mer bolig for pengene, sier forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard.

Hun anbefaler deg å tenke over spesielt to ting først: om du vil trives der selv, og hvordan det vil bli å få solgt leiligheten senere.

Mye innsyn, lite utsyn

Ofte er det sjenerende innsyn og mer støy i første etasje enn det er i de øvrige.

- Du hører gjerne alle som skal inn eller ut hovedinngangen, sier Picard, og legger til at leiligheten også kan være kaldere enn de som ligger høyere oppe og får varme fra leilighetene under.

Forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carsten Pihl, synes det først og fremst er to ting som stikker seg frem som ulemper: innsyn og utsikt.

- Når du bor i første etasje er det lettere for de som går forbi på gaten å se inn i boligen. Privatlivet blir dermed mindre.

Han mener det særlig gjelder når boligen ligger rett ved en trafikkert vei. Det kan altså være mindre problematisk i tilbaketrukne borettslagsblokker.

- Tilsvarende er det ofte dårligere utsikt fra første etasje enn i etasjene oppover, sier han.

Høye førsteetasjer

- Jeg vil ikke for en hver pris fraråde alle å kjøpe bolig i første etasje, for det kan være store forskjeller på slike leiligheter, understreker Picard.

Hun legger til at noen har mye innsyn og ligger i trafikkerte gater, mens andre ligger mer skjermet til i såkalte høye førsteetasjer.

- Du kan også få mer bolig for pengene, noe som er fint dersom du er i en situasjon hvor du har behov for mye plass, eller har et sterkt ønske om å bo i et spesielt område.

Pihl forklarer at det som kalles for en høy førsteetasje vil si at det ofte er en halv trapp opp til inngangen, noe som gir mindre innsyn og bedre utsyn.

- En høy førsteetasje betyr at den er såpass høyt over bakken at mennesker på bakkeplan ikke kan se gjennom vinduene, forklarer han. 

Mindre trygge

Picard forteller at Storebrand har hatt forsikringskunder som har sovet med åpent vindu, hvor innbruddstyver bare har lent seg inn soveromsvinduet og plukket med seg ting.

- Noen kan føle seg mindre trygge i første etasje. Selv om du ikke nødvendigvis er mer utsatt for innbrudd, må du tenke annerledes.

Forbrukerøkonomen anbefaler derfor at du aldri har vinduer åpne uten å sikre dem med lås, verken på dag- eller nattestid.

- Det er ikke bare du som er mer på utstilling, men også tingene dine, dersom du bor på bakkeplan, mener Picard.

Hun legger til at de ikke har statistikk over hvilke etasjer som er mest utsatt for innbrudd. I første etasje kan det på en annen side være vanskelig for innbruddstyver å jobbe uforstyrret, da folk går forbi hele tiden.

- Det er imidlertid vanlig med innbrudd i boder og kjellere.

Unngår trapper

Pihl sier at det først og fremst er opp til en selv å finne ut om du bør unngå å kjøpe i første etasje eller ikke.

- Det er forskjell på boliger ut mot Thorvald Meyers gate i Oslo, og i rolige borettslag på Oppsal.

Han mener også at én ting er klart: første etasje vil ha færre trapper enn de øvrige etasjene, noe som kan være en fordel for de som av ulike grunner ikke kan gå i trapper, eller eventuelt ikke ønsker.

- Da tenker jeg på de blokkene hvor det ikke er heis.

Picard er enig.

- Første etasje er praktisk dersom du ikke har helse til å gå i trapper, samt at du får mer bolig for pengene, sier hun.

- I noen borettslag vil det være mulighet for å gå rett ut på gress eller en hageflekk. Selv om det ofte er fellesarealer vil mange se på dette som en åpenbar fordel, legger Pihl til.  

Sikring av boligen

Men skal du bo i første etasje, enten fordi du ønsker, eller fordi du kanskje ikke har andre valg, er det viktig å ta høyde for et par ting.

- Det er viktig å sikre både dører og vinduer. Sørg for at balkongdøren har skikkelig lås, gjerne låst med nøkkel, anbefaler Pihl.

Picard råder også til å ha sikkerhetslås på vinduene hvis du vil åpne dem. Noen foretrekker kanskje å installere alarm i tillegg.

- Å være tilknyttet en alarmsentral kan også være smart, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 07/06 2016, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også