Kjøpe hytte

«Her har vi solen helt til den går ned»

Pass opp for disse frasene i hytteannonsen.

IDYLL: Det er lett å la seg rive med når hyttedrømmen ligger til salgs. Men sørg for at du gjør et kjøp du er fornøyd med i lengden.
IDYLL: Det er lett å la seg rive med når hyttedrømmen ligger til salgs. Men sørg for at du gjør et kjøp du er fornøyd med i lengden. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Går du rundt med en hyttedrøm i magen?

Da kan høsten være et godt tidspunkt å slå til på. Et tips er å høre med eiendomsmegleren om det er noen overliggere fra forrige sesong. Kanskje du kan gjøre et kupp?

En undersøkelse fra 2014 viste at det var fjellhytter i nærheten av langrennsløyper som steg mest i verdi.

Men pass på at du vet hva du betaler for. Enkelte formuleringer i annonsen bør du være obs på.

Står det ikke noe om solforhold?

- Dersom salgsoppgaven ikke sier noe særlig om solforholdene, så er de sjelden noe å skryte av. Jeg hører også ofte selgerne si at «her har vi solen helt til den går ned…» men det utsagnet gjelder jo for alle hytter. Det er terrenget rundt hytta som bestemmer «når solen går ned», sier eiendomsmegler MNEF Torbjørn Meli ved Krogsveen avdeling Porsgrunn.

Sjekk derfor solforholdene ekstra nøye. Det kan være lurt å laste den en appen som måler dette før visning.

- Det kan være kjedelig å komme tilbake til en skyggefull hytte etter en solfylt skitur. Da frister det kanskje ikke med forfriskninger i hytteveggen. Spesielt irriterende kan det være når man ser at hyttene noen hundre meter unna ligger badet i ettermiddagssol, legger han til.

SOLFORHOLD: Appen Sunsurveyor viser deg hvor solen står til gitte datoer og klokkeslett, slik at du for eksempel kan sjekke hvor lenge du har sol på tomten på vinterstid. Den er tilgjengelig for både Android og Iphone/Ipad.
SOLFORHOLD: Appen Sunsurveyor viser deg hvor solen står til gitte datoer og klokkeslett, slik at du for eksempel kan sjekke hvor lenge du har sol på tomten på vinterstid. Den er tilgjengelig for både Android og Iphone/Ipad.

Generelt er det lurt å være kritisk før du slår til. Daglig leder Tore Rugsveen hos Dnb Eiendom Lillehammer Fritid sier man bør huske at det skal være lett å selge den igjen på et senere tidspunkt.

- Det er viktig med utsikt og solforhold. Husk at du skal kunne selge den videre senere, sier han.

Ulne formuleringer

Meli råder også om å være spesielt oppmerksom på formuleringer der takstmannen selv har tatt forbehold, for eksempel at tak eller grunnmur ikke er skikkelig undersøkt på grunn av mye snø eller at krypkjelleren ikke er inspisert fordi det ikke ble etablert inspeksjonsluke den gang hytta ble oppført.

Dette er opplysninger som kan gjøre det vanskelig å vinne fram med krav overfor selger hvis det skulle dukke opp svakheter.

Megler er også pålagt å informere om hyttas driftsutgifter, inkludert selges elforbruk.

Lurt å sjekke på hyttevisning:

  • Spør hvem som har bygget hytta. Var det en dugnadsinnsats med en snekker som «byggeleder», eller var det et profesjonelt firma som sto for arbeidene i sin tid? Hvilken egeninnsats ble utført. Spør gjerne om rør- og el-anlegg er utført av fagfolk.
     
  • Dersom man synes at rør- og elanlegg ser «rufsete» ut, så er det all grunn til å ta høyde for at dette kan bli nødvendig å utbedre.
     
  • På nyere hytter bygget de siste 10-15 årene så er det sjelden det er utført egeninnsats på rør- og elinstallasjon. Men husk en ting; få bekreftet at det er ferdigattest på hytter bygget etter årtusenskiftet.
     
  • En skikkelig teknisk undersøkelse, helst dokumentert i en boligsalgsrapport er nok det beste. Alternativt bør man be om hjelp og ta med seg noen som er kjent med undersøkelse av bygninger. Husk da at den som faktisk benytter en «medbrakt bygningsmann» kan risikere å stå svakere i et senere krav mot selger nettopp fordi det forventes at man ved medbragt profesjonell hjelp burde ha sett og skjønt eventuelle svakheter ved hytta.
     
  • Vær også oppmerksom på nabolaget rundt hytta. Se på reguleringskartet og finn ut om det i framtiden kan bli bygget mer rundt hytta. For å få svar på det må man sjekke kommunedelplanen som viser overordnede og fremtidig planer rundt den reguleringsplanen hytta man kjøper ligger i.

Kilde: Eiendomsmegler MNEF Torbjørn Meli ved Krogsveen avdeling Porsgrunn.

- Ha i bakhodet at det ikke er sikkert at hytta er spesielt varm selv om det står i salgsoppgaven at selger forrige år ikke brukte mer en 6000 kroner i strøm...

Les rapporten

I tillegg må du forholde deg til hyttas faktiske stand.

De fleste av oss som går på visning er jo ikke bygningskyndige, og det er fort gjort å la seg sjarmere av idylliske beskrivelser i annonsen.

- Heldigvis er det blitt mer og mer vanlig at selger følger meglerens råd om å få utført en boligsalgsrapport som deretter blir integrert i salgsoppgaven. Det er viktig å lese denne, selv om det kan være litt «tørt» stoff sammenlignet med meglerens beskrivelse av det som er bra ved hytta og beliggenheten, sier Meli i Krogsveen.

Den kjedelige rapporten bør gjennomgås, nøye, før du legger inn bud.

- Still spørsmål om det som framkommer i boligsalgsrapporten hvis noe er uklart. Vær heller ikke redd for å ringe takstmannen eller den bygningskyndige som har produsert boligsalgsrapporten. Spør hva som skal til av penger og andre ressurser for å utbedre det som i rapporten er påpekt som mindre bra, råder han.

Du kan for eksempel spørre hva det vil koste å utbedre taktekkingen eller isolere kaldloftet, for å redusere varmetap.

Sjekk topp og bunn

Rugsveen anbefaler å ta med seg en kyndig person på visning, og å sette av litt tid til avgjørelsen.

Sørg for å få full oversikt på hva som finnes under og over huset.

- Hvis du kjøper en gammel hytte er det viktig å sjekke fundamentering og drenering. Dette er ofte dårligere på gamle hytter og er typiske ting man bør være obs på. Hvis man kjøper om sommeren står hytta stille, men om vinteren blir det tele i bakken. Da kan hytta løfte seg litt, sier han.

Har du hørt om dørtrikset? følge Rugsveen bør du sjekke hvordan dørene går når du er på visning. Hvis de åpnes og lukkes uten vanskeligheter er det greit, men om de er trange kan det bety at det er bevegelse i grunnen.

Det er også lurt å løfte blikket.

- Taket er viktig. Hvis taket er tett er det mye som ordner seg. Det er ofte tryggere å kjøpe hytter med panel som ikke malt, for da ser du med en gang om det er lekkasje, sier Rugsveen.

Denne saken ble første gang publisert 02/09 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også