I framtiden slipper du rot med ledninger

I denne demoleiligheten styres all teknologi via nettbrett

Lei av ledningrot, eller ti fjernkontroller for å styre alle trådløse dupeditter? Gled deg til den nære fremtiden.

VELFERDSTEKNOLOGI: Med tilpasset teknologi kan eldre og andre med spesielle behov styre hjemmet fra nettbrettet for å lette hverdagen.
VELFERDSTEKNOLOGI: Med tilpasset teknologi kan eldre og andre med spesielle behov styre hjemmet fra nettbrettet for å lette hverdagen. Foto: Lyse Energi
Sist oppdatert
ÈN KONTROLL: Denne fjernkontrollen kan erstatte ni av dagens dimmebrytere, noe som senker både pris og estetisk uro i hjemmet. Fjernkontrollen kommer i 2014.
ÈN KONTROLL: Denne fjernkontrollen kan erstatte ni av dagens dimmebrytere, noe som senker både pris og estetisk uro i hjemmet. Fjernkontrollen kommer i 2014. Foto: Lyse Energi

Vi begynner å bli vant til trådløse printere, høyttalere og andre ting som gjør huset ledningfritt. Men er du forberedt på snart å kunne styre alle husets funksjoner med noen enkle tastetrykk på nettbrettet eller smarttelefonen?

I begynnelsen av oktober i år lanserte selskapet Lyse Energi "Smartly", som de hevder vil revolusjonere smarthusmarkedet. En liten datamaskin installeres i sikringsskapet. Den kommuniserer trådløst med alle brytere og sensorer i hjemmet. Samtidig erstattes alle lampeledninger med trådløse lysbrytere, panelovner får trådløse brytere, og varmekablene får montert termostat. Dermed kan du styre lys, varme og boligalarm gjennom en og samme applikasjon på nettbrettet eller smarttelefonen.

- Dette gjør teknologien usynlig, sier Espen Schiager, kommunikasjonsrådgiver i Lyse Energi, som trekker frem en rekke fordeler ved løsningen.

- Forlater du hjemmet, slipper du å ta den vanlige slukkerunden. Du trykker på borte-knappen, og lys slås av, varmen senkes og boligalarmen aktiveres. En tilsvarende natt-funksjon kan du ha på soverommet. Med varmestyring blir det lett å spare penger på strømregningen da du enkelt bruker varmen når du trenger den, sier han.

I dag er det kun lys, varme og alarm som er lansert, men nye tjenester vil komme fortløpende. Og den trådløse fremtiden er uendelig.

- Smartly-systemet kan styre mange flere funksjoner i framtiden som medietjenester, solskjerming, dørlås, vannivåkontroll i badekaret, overvåking av radon, lading av elbil og så videre, sier Schiager.

SØMLØST: I fremtiden kan slike såkalt smart-leiligheter bli vanlig. Bildet er fra Lyse Energis demoleilighet.
SØMLØST: I fremtiden kan slike såkalt smart-leiligheter bli vanlig. Bildet er fra Lyse Energis demoleilighet. Foto: Lyse Energi

Styrer fra hele verden

Så langt har kun Lyses egne ansatte fått prøve ut Smartly. Salgssjef Jan Magnar Gundersen har hatt løsningen siden våren 2013. Han mener det er en stor fordel å kunne styre lys, varme og alarm via én app, at han kan gjøre det fra hvor som helst i verden, samt direkte kobling til brannvesenet. En av de mer komfortable fordelene er lysstyringen, han kan for eksempel sette lyset på "filmmodus" på appen.

- Da dempes lysene i loftstuen, forteller han.

Snart kommer dessuten smarte ytterdører med kamera og lyd. Da slipper du å ta fri fra jobb for å åpne for rørleggeren.

- Flere vil skjule ledningene

Interiørarkitekt Sophie Elnan Flatval har merket at folk ønsker å skjule ledningene i hjemmene sine.

- Ledninger er støvsamlere og har en tendens til å ligge som spaghetti rundt omkring og være i veien, sier hun.

Flatval har jobbet mye med belysning i hjem og bygg.

- Jeg prøver å tilstrebe at det er færrest mulig, og kortest mulig, ledninger, sier hun.

Hun mener likevel ikke trådløse hjem er nødvendig for å slippe ledningerot.

- Hvis du planlegger innredningen, behøver ikke ledningene være synlige, sier hun.

Begynte å se på hjelp for eldre

Bakgrunnen for Lyse Energis smarthussatsing går tilbake til 2011 da de begynte et såkalt velferdsteknologiprosjekt. Der testet de hvordan smarte hjem kunne hjelpe grupper som friske eldre, eldre med bevegelsesvansker og eldre med begynnende hukommelsessvikt. I 2012 begynte de å se på hvordan disse tjenestene kunne kommersialiseres, og nå er Smartly tilgjengelig på markedet, i første omgang i Rogaland. Velferdsteknologiproduktene, som er en litt mer avansert utgave av Smartly, kommer i 2014. De går lenger, for eksempel ved brannalarm:

- Når røykvarsleren går, skjer følgende i løpet av to sekunder: Brannvesenet varsles direkte, et bilde fra brannstedet sendes til vaktselskapet, alle lys slås på, persienner trekkes opp, friskluftssystemet stenges, varmekilder som komfyrer og lignende slås av, og ytterdøren låses automatisk opp for å lette adgang for brannvesenet forteller Schiager.

70 prosent nye TV-er er på trådløst nett

Også elektrokjedene merker den trådløse trenden.

- Nettbrett er det produktet som endrer brukervanen mest og som sammen med smarte mobiltelefoner og "smarte" TV-er øker bruken av trådløse nett mest, sier Trond Samuelsen, administrerende Direktør i Lefdal.

Hos Lefdal øker nettbrett og smartmobiler med mer enn 200 prosent mot 2012, og andelen TV-er som selges som kan kobles trådløst til nettet er nå over 70 prosent.

Det er også mulig å få en elektriker til å installere smarthustjenester for deg.

Teknologijournalist skeptisk til trådløse nettverk

Vegar Jansen, teknologijournalist i Hardware.no, og med en mastergrad i informatikk, er skeptisk til at den trådløse trenden på alle husets dupeditter er bedre enn kabel-løsninger.

- Skal jeg oppsummere hvorfor kabel er bedre, må det være at kablet nettverk er et velprøvd, stabilt og lukket system, mens trådløse nett naturlig nok er mer i "lufta" - de påvirkes av alt fra vegger til mikrobølgeovner og må ofte konkurrere med naboenes omliggende nettverk, noe som gjerne kan gå ut over både stabilitet, rekkevidde og hastighet, sier han.

Espen Schiager i Lyse Energi sier på sin side at kabel ikke alltid er nødvendig.

- Kablet nettverk er mest stabilt, og vi anbefaler våre Altibox-kunder å bruke kablet nett når store datamengder skal lastes opp eller ned. Det kreves langt fra like store datamengder for å slå av og på et lys. Dessuten bor størstedelen av våre framtidige kunder i eksisterende boliger, og det er uaktuelt for disse å kable om hele hjemmet på nytt. Vi bruker kortbølgeradio, som ikke påvirkes av naboer og andre signaler utenfra, sier han.

Les også:

- Denne høyttaleren lader mobilen trådløst

- Trådløst nettverkskamera: Dette stopper tyven.

- Se, ingen synlige lamper

Denne saken ble første gang publisert 25/12 2013, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også