Hyttepriser

Her har hyttene steget med hele 44 prosent på ett år

Norefjell er i vinden igjen.

TIL SALGS: Hytte i Norefjell Alpingrend. Primærrom 178 kvm. 6 soverom. Byggeår 2006. Prisantydning 8.900.000 kroner.

TIL SALGS: Hytte i Norefjell Alpingrend. Primærrom 178 kvm. 6 soverom. Byggeår 2006. Prisantydning 8.900.000 kroner. Foto: FOTO: Nordvik&Partners

Publisert Oppdatert

Flere av de store skidestinasjonene har opplevd fall i hytteprisene, og markedet sett under ett er inne i en flat prisutvikling.

Antallet solgte enheter har også falt med 19 prosent sammenliknet med året før, viser den årlige analysen av hyttemarkedet på fjellet, som Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) har fått utarbeidet av TNS Gallup.

Det er altså kjøpers marked på fjellet.

Samtidig viser statistikken et svært differensiert hyttemarked. I Trysil og Hemsedal har prisene gått ned med henholdsvis 8,5 og 4,5 prosent på ett år.

I Krødsherad kommune, hvor Norefjell ligger, økte imidlertid prisene på fritidsboliger fra 1.699.000 kroner til 2.442.000 kroner, en vekst på hele 44 prosent.

Flere nyetableringer

Eiendomsmegler Morten Høegh i Nordvik&Partners har solgt hytter på Norefjell i over 15 år og forklarer den sterke veksten blant annet med nyetableringen av hotellet Quality SPA & Resort.

POPULÆRT OMRÅDE: På Norefjell økte fritidsboligprisene med 44 prosent i fjor. Etableringen av Quality SPA & Resort omtales som en medvirkende årsak til veksten.

POPULÆRT OMRÅDE: På Norefjell økte fritidsboligprisene med 44 prosent i fjor. Etableringen av Quality SPA & Resort omtales som en medvirkende årsak til veksten. Foto: FOTO: Quality Spa og Resort Norefjell

- Hotellet har fungert som reklameplakat for området. Det har blitt mer blest rundt Norefjell rett og slett, sier Høegh.

- Du skal for øvrig heller ikke se bort i fra at noen av gjestene har likt seg såpass godt at de har investert i en hytte.

Med nyetableringer følger også et mer levende miljø og oppgraderte skianlegg.

- Så selv om nærheten til Oslo alltid har vært Norefjells fremste fortrinn, har nok området vært litt akterutseilt i noen år i hvert fall i forhold til de store destinasjonene, fortsetter han.

Nye hytter

Høegh poengterer samtidig at det selges langt færre hytter og fritidsboliger på Norefjell, sammenlignet med steder som Trysil og Geilo, dermed blir utslagene i statistikken ganske kraftige.

Flere nyoppføringer og store hytter bidrar også til å presse prisen opp.

I øyeblikket har eksempelvis Høegh en laftehytte oppført i 2011 på 97 kvadratmeter ute til salgs.

Høyt utbud

Men til tross for Norefjells oppsving, er det den generelt flate prisutviklingen på fjellet som skinner gjennom i meglerbransjens årlige fjellhytteanalyse.

Og forklaringen til den generelle nedgangen er summen av det totale utbudet av hytter og fritidsboliger, ifølge meglerbransjen.

Antall publiserte hytteannonser på Finn.no bekrefter også det høye utbudet. I 2011 ble det publisert 5744 fritidsboliger på FINN, mot 5276 annonser i 2010.

Dette er en økning på 9 prosent, og det høyeste antallet hytteannonser som er publisert noensinne.

Trysil størst

De kjente vintersportsstedene dominerer både omsetningsstatistikken og prisbarometeret. I 2011 ble det solgt 103 fritidsboliger i Trysil, det høyeste antallet i en enkeltkommune.

Høyest gjennomsnittlig pris per fritidsbolig finner vi i Hemsedal med 2.647.000 kroner. Deretter følger Øyer kommune hvor Hafjell ligger. Landets dyreste hytte i 2011 ble solgt i Trysil for 8.600.000 kroner.

Fjellhytta med den høyeste prisantydningen på Finn.no i øyeblikket ligger for øvrig på Skarsnuten i Hemsedal med prisantydning 19.500.000 kroner.

Les også:

Nå koster gjennomsnittsboligen i Norge 2.920.000 kroner

I denne bildebanken finner du inspirerende bilder

Smart innredning: Gangen ble tre ganger så stor

Så kul loftsleilighet har vi aldri sett før

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning