Fjernstyring av varme og lys

Dingsene som styrer strømforbruket

En enkel montering, og du kan fjernstyre varme og lys. På den måten senkes strømutgiftene.

TRÅDLØS STRØMSTYRING: Med enkle installasjoner du kan gjøre selv, kan du styre oppvarmingen slik at du kan redusere strømforbruket med drøye 10 prosent.
TRÅDLØS STRØMSTYRING: Med enkle installasjoner du kan gjøre selv, kan du styre oppvarmingen slik at du kan redusere strømforbruket med drøye 10 prosent. Foto: FOTO: Bjørn Jørgensen
Sist oppdatert

I vår verden av dingser kommer det stadig nye løsninger på våre små, hverdagslige utfordringer. Fjernstyring av varme og lys er en av disse dingsene som gjør hverdagen mer sømløs.

I hovedsak finnes det to systemer for den som ønsker å etterinstallere: Adaptere som man setter i stikkontaktene, og som man kan montere selv, også de profesjonelle løsningene som krever montering av elinstallatør.

- Løsningene som kun krever at man plugger adaptere i stikkontaktene kan kjøpes over disk og installeres av alle, men i det øyeblikk man må inn i kontakten eller ledningsopplegget er det nødvendig med en elinstallatør, understreker Trond Paasche hos Enova Svarer til klikk.no.

Lavere oppvarmingskostnader

Ifølge Paasche vil man kunne spare opp mot 15 prosent av oppvarmingskostnadene i en bolig om man installerer et enkelt styringssystem.

Gjennomgående går 55 prosent av energiforbruket i en bolig med til oppvarming.

- Og tar vi utgangspunkt i et totalforbruk på 20 000 kWh og en total strømpris på 100 øre per kWh, så snakker vi om en gevinst på drøye 1600 kroner i året, utdyper Paasche.

- Dersom man i tillegg styrer varmen gjennom soneinndeling av boligen, kan man sannsynligvis sparer over 20 prosent på oppvarmingskostnadene.

I liten grad vil det være noe å hente på å styre lyset i tillegg, i hvert fall om man er bevisst på lysbruken i boligen.

- Der gjelder den gamle regelen om å skru av lyset når man forlater et rom, beskriver Paasche.

- Men ut i fra et sikkerhetsaspekt vil det naturligvis være aktuelt å ha et system som skryr på lyset i perioder hvor man ikke er tilstede i boligen.

Boliger i betong mindre egnet

Gevinsten ved å installere et styringssystem vil ifølge Enova avhenge av "hva systemet styrer, hvordan det brukes og hvordan du brukte energi før du installerte anlegget", slik de skriver på sine nettsider.

Enova mener at et styringssystem først og fremst vil passe for den som bor i en lett byggkonstruksjon som tre/bindingsverk eller tømmerhus.

- Årsaken til at det er mindre gevinst å hente med dag og nattsenking i boliger med tunge konstruksjoner, som for eksempel i betong, er at disse materialene har høy varmelagringsevne. Det igjen betyr at oppvarmingssystemet må starte tidligere med å øke temperaturen. Det betyr kortere tid for innsparing, forklarer Paasche.

Systemer for egenmontering

- De produktene som selges over disk til forbruker er beregnet til å styre mottakere som plugges i stikkontaktene, forklarer Hallstein Kvassheim hos Kvassheim Elektro.

Og systemene består i hovedsak av en sender eller fjernkontroll i tillegg til mottakerne som er plugget inn i stikkontaktene.

Disse systemene kan installeres av den enkelte, og krever heller ikke vesentlig med datakunnskaper.

Styringen av disse systemene skjer enten ved hjelp av en fysisk fjernstyringsenhet eller en applikasjon installert på pc-en. I det senere har det også kommet applikasjoner for smarttelefoner.

Tellstick er et slikt system. Det plugges direkte inn i USB-inngangen på pc-en eller en av utgangene på ruteren, og så sender den signalene trådløst til adapterne som er montert i stikkontaktene.

Tellstick selges blant annet hos Clas Ohlson, Komplett og Netonnet.

Prisene ligger fra rundt 600 kroner og oppover.

I den andre enden trenger man såkalte fjernstyrte brytere. Dette er adaptere som plugges i stikkontakten og fungerer som mottagere for de signalene som sendes fra Tellstick-en eller andre systemer.

Ett av systemene som finnes er Nexa, og de selges blant annet hos Clas Ohlson, Elby og Komplett.

Mottagerne har en stykkpris på rundt 200 kroner.

Systemer som krever elinstallatør

DINGSENE SOM SPARER STRØM: En sender og en mottager (eller flere) til rundt 1000 kroner er alt som er nødvendig for å senke oppvarmingsutgiftene med minimum 15 prosent.
DINGSENE SOM SPARER STRØM: En sender og en mottager (eller flere) til rundt 1000 kroner er alt som er nødvendig for å senke oppvarmingsutgiftene med minimum 15 prosent. Foto: FOTO: Produsentene

Den som ønsker et system med flere muligheter enn bare å skru panelovnene av og på, vil ha et stort spekter å spille på.

Slike systemer har vært på markedet i flere år, og egner seg spesielt for ettermontering i eksisterende boliger og monteres som skjult anlegg av el-installatør.

Lys kan ifølge Kvassheim slås av/på, dimmes opp/ned og det kan programmeres forhåndsinnstilte lysscener. F.eks «Morgen», «Kveld», «Natt», «Alt på», «Alt av» og lignende.

Anlegget kan utvides etter hvert, dersom man pusser opp rom for rom. Noen av systemene kan også styre skjult varme.

Også til disse systemene kan man få applikasjoner og grensesnitt, slik at man kan styre anlegget fra sin smarttelefon.

De mest kjente systemene på markedet leveres av Micro Matic Norge (Funkbus) og Eaton (Xcomfort)

Ifølge Kvassheim er dette systemer som har en prislapp på 25 000 kroner og oppover, avhengig av hvor avansert man ønsker det.

- Jeg har selv installert et system hjemme hos meg som styrer lys og varme i stue og kjøkken.

Smarthus

Den mest avanserte løsningen er å gjøre om hele huset til et høyteknologisk slott, såkalt smarthus. Da kan du styre alt fra lys og varme til adgangskontroll og musikk. Og ønsker du å ta det ennå lenger, kan du bygge deg et såkalt aktivhus, som i tillegg til smarthusløsninger også bygger på passivhusstandarden.

- Gjennomgående kan man si at systemer som etterinstalleres i eksisterende bygninger er trådløse, mens det i nye bygg er mulig å legge opp kablede løsninger, såkalte busbaserte systemer, forklarer Hallstein Kvassheim.

Og når man kan starte fra bunnen av, gir det også størst mulighet for å skreddersy en løsning til eget behov.

Både i Norge og i Europa er den såkalte KNX-standarden rådende når det gjelder styringssystemer, og det betyr at så lenge man holder seg innenfor den standarden vil det kunne installeres et mangfold av styringsprodukter som spiller sammen. Videoen under viser hvordan en slik løsning kan fungere.

</p> </div>

Offentlig støtte

Den som ønsker å installere strømstyring i boligen sin kan få støtte fra det offentlige, gjennom Enova.

Det er ingen forutsetning om hvor avansert systemet er eller om man har installert det selv. Støtte krever imidlertid at systemet blant annet inneholder en sentral styringsenhet. Videre kreves det følgende:

  • Styringssystemet må kunne håndtere minst tre temperatursoner uavhengig av hverandre
  • Innstillinger skal ikke annulleres ved strømbrudd eller spenningsfall
  • Tilsagnet må benyttes innen fire måneder fra tilsagnsdato

Gjennom ordningen kan man få støtte på maks 4000 kroner.

Les også:

Alt om strømsparing

Slik ble Norges kaldeste hus det varmeste

Slik blir du lurt av strømleverandørene

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i inspirasjonsguiden

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også