Forbrukerombudet med krass kritikk

Boligmeglere lurer forbrukerne

Flere meglere frister med boliger til 1 krone. Ulovlig, sier Forbrukerombudet.

ULOVLIG LOKKING: Fem annonser med prisantydning én krone lå ute på Finn.no torsdag ettermiddag.

ULOVLIG LOKKING: Fem annonser med prisantydning én krone lå ute på Finn.no torsdag ettermiddag. Foto: Foto: Faksimile

Publisert Oppdatert

Forrige uke ble flere boliger lagt ut for salg på Finn.no med prisantydning på 1 krone.

En slik ulovlig lokkemetode vil Forbrukerombudet imidlertid ikke ha noe av.

- Vi har sendt brev til meglerfirmaet Poppe & Co som har brutt markedsføringsloven og bransjenormen med denne villedende prisantydningen, sier Ida Torgersdotter Øygard i Forbrukerombudet, til klikk.no.

Klikk avslører flere annonser

Et søk Klikk.no gjorde på Finn klokken 16.15 torsdag ettermidag viser at fem boligannonser fra andre meglere ligger ute med en prisantydning på én krone.

HS Bolig er en av meglerne som har lagt ut bolig til én krone i Sylling.

- Denne annonsen ble lagt ut for en god stund siden for å sondere terrenget, og det har gitt oss en god del henvendelser. Nå som finanskrisen har slått til er det viktig å finne ut hva markedet vil ha, sier Håvard Stokkerud i HS Bolig til klikk.no.

Skylder på Finn

Han mener informasjonen rundt forbudet er for dårlig.

- Vi har ikke blitt informert godt nok om dette. Hvis det er ulovlig burde det ikke være mulig å legge inn prisantydning én krone på Finn, sier Stokkerud.

- Vi vil så klart fjerne denne annonsen hvis vi har gjort en feil, avslutter Stokkerud.

Dårlig informasjon

Trond Dvergsdal i Bolig Partner har også lagt ut en enebolig med prisantydning én krone i Sogndal.

- For å få lagt inn annonnse på Finn må man fylle ut rubrikken for pris. I dette tilfelle er ikke prisen klar ennå, og derfor har jeg satt det til én krone.

- Det er meglerne som er ansvarlige

Administrerende direktør i Finn.no, Lars Vangen Jordet, har følgende kommentarer på at meglerne delvis skylder på Finn når de skal forklare at de legger ut ulovlige prisantydninger:

- Det er megleren som er ansvarlig for innholdet i annonsen og megler som er ansvarlig for eventuelle lovbrudd.

- Vi ønsker å ha en prisantydning i annonsemalen fordi det selvfølgelig er et viktig parameter for de som søker etter bolig, sier Finn. no-direktøren til Klikk.no.

Skal fjerne annonsen

- Hvis Forbrukerombudet ser på dette som et problem, kommer jeg til å fjerne annonsen, fortsetter Trond Dvergsdal, som også mener at informasjonen rundt denne delen av markedsføringsloven er for dårlig.

VILLEDENDE: Forbrukerombud Bjørn Erik Thon mener at bruddene på loven er uheldig for bransjens omdømme.

VILLEDENDE: Forbrukerombud Bjørn Erik Thon mener at bruddene på loven er uheldig for bransjens omdømme. Foto: Foto: Forbrukerombudet

Brudd på loven

Klikk fant også flere tomter som er lagt ut til én krone på Finn.

Forbrukerombudet hadde torsdag kveld ikke gått igjennom de fem annonsene Klikk.no refererer til og som har prisantydning én krone, og vil derfor ikke kommentere enkelttilfeller. Men ombudet mener bransjenormen for markedsføring er klar på bruken av lokkepris.

- Vi kommer til å gå igjennom de tilfellene vi finner, og hvis prisen er lavere enn det selger ønsker å selge boligen for, er det brudd på loven, sier Ida Torgersdotter Øygard.

Det er heller ikke lov å sette prisantydningen lavere enn meglers objektive vurdering av verdien.

Les også:

Populær hjelp til boligkjøp

Nå gjør du hyttekupp

Velg riktig stikksag

Ingen indikasjon på pris

- Prisantydningen skal veilede forbrukerne som er ute etter bolig. Potensielle kjøpere vil orientere seg i boligmarkedet etter forskjellige prissjikter. En prisantydning på én krone gir ingen indikasjon på hva boligen kommer til å gå for, eller hva den antas å være verdt, sier Øygard.

Det er utarbeidet en bransjenorm som Forbrukerombudet, Forbrukerrådet og de viktigste aktørene i boligbransjen har kommet frem til. Bransjenormen er en felles holdning til hvordan markedsføringsloven skal forstås.

- Et slikt brudd på bransjenormen som meglerfirmaet Poppe & Co har gjort her, vil altså si et brudd på markedsføringsloven, også etter boligbransjens mening, sier Ida Torgersdotter Øygard.

Les også: Nettstedet som hjelper deg i boligmarkedet

Villedende markedsføring

- De fleste forbrukere vil oppfatte dette som villedende markedsføring. Det er også uheldig for bransjens omdømme, konkluderer forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Forbrukerombudet håper å løse disse sakene ved forhandlinger.

Poppe & Co meldte forrige fredag fra til Forbrukerombudet at annonser med prisantydning på én krone, var fjernet. Styreformann i meglerfirmaet, Jørn Terje Kristensen, skrev i en e-post til Klikk i går kveld:

"Vårt tilsvar til forbrukerombudet var kun at vi gjorde som de anmodet om, endre annonsen. Rettslig sett er vi av den oppfatning at annonsen ikke er i strid med markedføringsloven. Men vi lytter til forbrukerombudet og retter oss etter deres anmodning, som sagt. Grunnen til at det står kr 1 i annonsen er at man ikke kan la dette feltet stå åpent på finn.no. Men det er meget klart at det man ønsker er budgivning, ikke at eiendommen selges for kr 1."

Annonse fjernet

Annonsen med huset i Sogndal fra Boligpartner ble fjernet fra Finn.no etter at Klikk.no hadde snakket med megleren Trond Dvergsdal i går kveld.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning