Boligbytte

Her kan du bo gratis i ferien

Men du må være villig til å låne bort ditt eget hus til vilt fremmede folk.

BOLIGBYTTE: Denne sjarmerende villaen i Frankrike kan bli din i to uker. Men da må familien som bor der få lov til å bo hjemme hos deg.
BOLIGBYTTE: Denne sjarmerende villaen i Frankrike kan bli din i to uker. Men da må familien som bor der få lov til å bo hjemme hos deg. Foto: Foto: Celine Refsnes
Sist oppdatert

Boligbytte:

Det er to aktører som regnes som de største på markedet innen boligbytte:

På www.boligbytte.com må du betale  1100 kroner i året for et medlemskap.

På www.homelink.org må du betale 1020 kroner for et medlemskap.

Kunne du tenke deg å låne bort boligen din i sommer mot at du selv får bo gratis hos noen andre? Dersom tanken på å ha fremmede boende i hjemmet ditt ikke høres skremmende ut, kan kanskje boligbytte være noe for deg.

I filmen «The Holiday» som er basert på boligbytte-konseptet, byttelåner to fremmede hus med hverandre. Den ene kvinnen havner i en luksusvilla i Los Angeles, mens den andre brått befinner seg i en stille, koselig landsby i England.

Ifølge Tanya Kristiansen, norsk talsperson for boligbyttesiden boligbytte.com, er ikke filmen så veldig langt fra det som er realiteten.

- Nå var det en fantastisk fin bolig i filmen, men det finnes hus i arkivet vårt med tilsvarende standard. Spørsmålet er bare om de som bytter bort denne boligen kunne tenke seg å tilbringe en ferie i nettopp ditt hjem, sier hun.

Kristiansen har selv byttet bolig hele 11 ganger etter at hun ble medlem i nettverket i 2003.

- Å byttelåne bolig kan være et økonomisk smart valg. Dessuten er det et spennende alternativ dersom du kunne tenke deg en annerledes måte å feriere på, sier hun og påpeker at du vil få et annet inntrykk av feriestedet ved å bo i noens hus eller leilighet.

- Du blir ikke turist på samme måte, slår hun fast.

Artikkelen fortsetter under bildet

BOLIGBYTTE: Denne nydelige, franske villaen er ett av mange flotte hus som du kan bytte til deg i ferien. Kriteriet er at du låner bort din egen bolig til familien som eier huset.
BOLIGBYTTE: Denne nydelige, franske villaen er ett av mange flotte hus som du kan bytte til deg i ferien. Kriteriet er at du låner bort din egen bolig til familien som eier huset. Foto: Foto: Celine Refsnes

Fordeler med boligbytte

To norske kvinner som har testet ut hver sin side er Celine Refsnes fra Holmlia i Oslo, og Trine Ravndal fra Kråkerøy i Fredrikstad. Refsnes har byttet bolig gjennom boligbytte.com så mange ganger at hun har kommet ut av tellingen, mens Ravndal har byttet fem ganger og brukt homelink.org.

Tips ved boligbytte

Vær ærlig om boligen din

Legg ut fine og innbydende bilder

Ikke lyv om området der du bor

Dersom du har barn - prøv å finne en barnefamilie du kan bytte med

Er du redd for tyveri av eiendeler? Lås tingene inne i et rom!

Lag en perm med nyttig info til familien som bytter bolig med deg

Bruk god tid til å søke i databasen etter boliger

Skriv en attraktiv presentasjonstekst av både deg selv og boligen din

Sett deg inn i symbolene på boligbyttesiden og lær deg hva de betyr

Det kan være en trygghet å velge en familie som har byttet flere ganger og fått gode anmeldelser

Vær oppmerksom på en av ulempene ved boligbytte: Det kan oppstå avlysing på kort varsel, men det finnes en slags forsikringsordning for dette.

Kilder: Boligbyttere Refsnes og Ravndal

Tilsammen har de besøkt land som Frankrike, Belgia, England, USA, Italia, Spania og Danmark. Begge har dessuten boligbytter planlagt foran årets sommerferie.

- Det aller beste med boligbytte er at det er en så rimelig måte å feriere på. Det gjør det mulig for de aller fleste å reise på ferie og å være borte i et par uker, sier Refsnes, som synes det er veldig gøy å få se et hjem fra innsiden.

- Det gir deg et unikt innblikk i familiens hverdag og kulturforskjellene fra oss i Norge.

Ravndal legger til at boligbytte kan realisere drømmen om å reise til en destinasjon som har vært uoppnåelig fordi det ville blitt for dyrt. Gjennom boligbytte har hennes barn fått oppleve en annen kultur på en helt annen måte enn dersom de hadde reist på en pakketur til Syden.

- De har fått venner i nabolaget, vært på flotte strender, sett kjente byer, samtidig som de har hentet egg fra høner, passet dyr og høstet grønnsaker, forteller hun.

Refnes påpeker fordelene med at barna får leker og sine egne soverom i huset.

- Vi har bodd på hotell med små barn som har lagt seg klokken 19.00. Etter at de sovnet måtte vi sitte musestille på rommet resten av kvelden. Det er ikke ferie for meg, slår hun fast.

Nær 500 norske registrert

Per i dag er 467 norske profiler registrert i boligbytte-nettverket boligbytte.com. Homelink.org har 160 norske boliger registrert i nettverket. Dette er betalende medlemmer som aktivt bytter hus og som har egne boliger og feriesteder tilgjengelig for bytte.

- Medlemmene på boligbytte.com kan bytte bolig med over 62.000 medlemmer i 146 land, forteller Kristiansen og legger til at det er amerikanere, franskmenn og spanjoler som er de aller ivrigste på boligbyttemarkedet.

I tillegg er det mange fra Italia, Nederland og Danmark. Sverige har dobbel så mange medlemmer som Norge.

- Nordmenn henger litt etter. God økonomi her til lands er trolig en del av årsaken. Men vi registrerer at nettverket i Norge vokser, påpeker Kristiansen.

At så mange nordmenn har egne ferieboliger på fjellet, ved sjøen eller i utlandet, er trolig også en del av årsaken til at ikke så mange nordmenn har testet ut boligbytte-konseptet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LEKKERT: Denne boligen i Thailand er en av de flotteste vi fant under vårt arbeid med denne saken. Tror du eieren kunne tenke seg å bytte bolig med deg i noen uker?
LEKKERT: Denne boligen i Thailand er en av de flotteste vi fant under vårt arbeid med denne saken. Tror du eieren kunne tenke seg å bytte bolig med deg i noen uker? Foto: Foto: Bolibytte.com

Sengen er en barriere

Det er ingen tvil om at mange er begeistret for konseptet. Likevel er det  ikke alle som er komfortabel med å låne bort boligen sin til fremmede mennesker.

- Mange tenker på det med sengen og jeg tror det er en vegg for mange at de skal slippe fremmede inn på soverommet sitt. Men tro meg, du kommer veldig fort over det og vi skifter jo og vasker sengetøyet både før og etter besøket, sier Refsnes og påpeker at i en hotellseng har tusenvis av mennesker ligget før deg.

- Ved boligbytte er det kun denne ene familien som byttelåner seng med deg og det er jo helt likt for dem.

Hvem passer boligbytte for?

Kristiansen understreker at boligbytte passer for alle som har et åpent sinn, som liker å oppdage nye ting, se nye land og lære seg nye språk.

- Du behøver heller ikke reise utenlands. Det er så klart mulig å bytte hus eller hytte med en familie i Norge, sier Kristiansen, og legger til at boligbytte passer perfekt for barnefamilier.

- Boligbytte gir deg og familien en trygg base i et vanlig hjem. Veldig ofte velger barnefamilier å bytte med ande barnefamilier. Det er jo så praktisk, du får barnesete i bilen, du kan låne barnevogn, de har leker, barneseng og barnestol tilgjengelig, slår hun fast.

Konseptet passer også veldig bra for lærere med lang ferie og pensjonister som kunne tenke seg å være borte over en lengre periode.

Kan også bytte bil

Både Refsnes og Ravndal har i forbindelse med boligbytter, også byttet bil.

- Vi bytter alltid bil når vi bytter bolig, slik at vi får mulighet til å reise rundt og se oss omkring, sier Refnes.

Ravndal forteller at det gjøres skriftlige avtaler om hvem som skal kunne kjøre, og hva som skal betales om noe skjer.

-  Vi opplevde en gang at en av boligbytterne bulket bilen vår, men han forholdt seg greit til avtalen, sier hun.

Gi beskjed til forsikringsselskapet

Vidar Korsberg Dalsbø håndterer forsikringssaker i DNB og råder de som skal bytte bolig til å si ifra om dette til forsikringsselskapet på forhånd.

- Jeg vil si det er en problemstilling i forhold til hærverk og tyveri utført av den som bor midlertidig i boligen. I utgangspunktet er ikke dette dekket av forsikringen, og så vidt jeg kan se har verken boligbytte.com eller homelink.org noen type garanti eller forsikring mot dette, men de fremhever at deres erfaring er at dette et ikke eksisterende problem, sier Korsberg Dalsbø.

Å låne bort bilen er ifølge Korsberg Dalsbø for så vidt greit, så sant du holder deg innenfor forsikringens begrensninger.

- Det vil si at forsikringen ikke har angitt spesifikt at eier er eneste fører, eller at det er krav i forhold til yngste førers alder, påpeker han.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 18/05 2016, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også