Student og bolig

Disse vinner på leiemarkedet

Men prisstigningen kan føre til et klasseskille med hensyn på hvem som kan studere.

STUDENTBOLIG: Mange studenter må ta til takke med midlertidige løsninger før de finner en permanent studentbolig.
STUDENTBOLIG: Mange studenter må ta til takke med midlertidige løsninger før de finner en permanent studentbolig. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com
Sist oppdatert

Hver høst, i månedsskiftet august-september, skjer det samme. Tusenvis av studenter står i kø for å finne seg et sted å bo. Markedet er presset og flere av studentsamskipnadene har opprettet nødlosji for studenter som ikke har funnet seg et sted å bo innen studiestart.

Så hva gjør du som boligløs student?

I Tromsø vinner de som søker sammen og leier i et kollektiv. I flere av de andre byene er rådet å søke utenfor sentrum. En dør-til-dør aksjon i villaområdene kan også gi resultater.

Og det ordner seg til slutt, bare man holder ut.

- Vårt inntrykk er at det løser seg til slutt. Jeg har ikke hørt om noen som har måttet si i fra seg studieplass fordi de ikke har fått bolig, sier markeds- og eiendomssjef ved Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT), Wenche Nyeng, til klikk.no.

Hun forteller at de i år har sendt ut brev til 5000 studenter med beskjed om at de ikke blir tildelt leilighet gjennom SiT.

Start boligjakten tidlig

Litt sent med dette rådet for i år, men flere av de studentsamskipnadene klikk.no har kontaktet råder til å starte boligjakten tidlig.

- Vi prøver å nå studentene tidlig og råder dem til å starte jakten helst når de har sendt inn studiesøknad, forteller Tove Lill Karlsen til klikk.no. Hun er prosjektleder ved StudiebyEN i Trondheim. Det er en organisasjon som hjelper studenter å finne fram i boligmarkedet og gir dem informasjon om praktiske og sosiale forhold.

Presset marked

Klikk.no har kontaktet studentsamskipnadene i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø, og i alle byene er tilbakemeldingen at markedet er presset. Flere tusen studenter står fortsatt på venteliste for å leie gjennom studentsamskipnadene, men de aller fleste av disse må søke ut i det private markedet, der prisene ofte er vesentlig høyere.

- Våre tall viser at det private markedet ligger mellom 40 og 60 prosent over en studentbolig, slik at det er relativt betydelig forskjell i pris på en studentbolig gjennom SiO og det ordinære leiemarkedet, forteller direktør ved Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), Trond Bakke, til klikk.no.

- Vi opplever at presset i det private markedet har økt, og vi har passert Bergen i snittpris og nærmer oss Oslo. Dette opplever vi som bekymringsfullt, fordi man i verste fall kan nærme seg et klasseskille hvor det bare er dem som har råd til å leie som har mulighet til å studere, uttaler Tove Lill Karlsen.

Hun begrunner sin bekymring med at politikerne ikke har fulgt med og justert studiefinansiering i takt med prisøkningen i utleiemarkedet.

Kollektivistene vinner

I Tromsø er det ifølge eiendomssjef i Studentsamskipnaden i Tromsø (SiTo), Leif Tore Hanssen, studentene som er vinnerne på utleie- og boligmarkedet, i det minste dem som går sammen og leier i kollektiv.

- I et marked hvor det er prispress er det strengt tatt bare tapere, men når studentene går sammen og leier en større leilighet vinner de over andre som er på boligjakt.

- Resultatet av dette har imidlertid blitt at studentene har bidratt til å presse prisene oppover, fordi de kan betale mer for en lavere standard. Slik sett presser studentene ut andre som er på boligjakt, utdyper han og legger til at dersom Studentsamskipnaden fikk mulighet til å gi botilbud til flere studenter, ville prispresset reduseres tilsvarende for de øvrige boligsøkerne.

- For å få det til må politikerne på banen, slik at Studentsamskipnadene får bevilget penger til bygging av studentboliger.

Vær aktiv i markedet

I Bergen forteller kommunikasjonsrådgiver ved Studentsamskipnaden i Bergen (SiB), Anders Hønsi, om et marked som er presset og hvor det har vært en stor kamp om de sentrumsnære leilighetene og hyblene.

- Dette er også leiligheter som er veldig dyre for studentene å leie, sier han til klikk.no.

- Per i dag er alle våre studentboliger reservert, men erfaringsmessig vet vi at en god del vil bli ledige utover i september. Vi anbefaler derfor alle studenter om å søke boligene våre, men samtidig se seg om i det private markedet.

Rådet om å være aktive i markedet går igjen hos alle studentsamskipnadene.

- Noen av studentene har reist ut i boligområdene og banket på dørene. Flere av dem har fått leie hos boligeiere som ikke hadde tenkt å leie ut, fordi det ville blitt ekstraarbeid, men som til slutt likevel bestemte seg for å leie ut, forteller Leif Tore Hanssen.

Øivind Lorentzen, assisterende direktør ved Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS), råder boligsøkende studenter til å sette inn egenannonser.

Gå ned på standarden

Selv om situasjonen er presset, er Leif Tore Hanssen ved SiTo optimist på de boligsøkende studentenes vegne.

- Det ordner seg for alle til slutt, men det kan kanskje være fornuftig å gå ned litt på standardkravet, råder han.

- Og hold ut i midlertidige løsninger til det ordner seg, supplerer Øivind Lorentzen ved SiS.

Søk utenfor sentrum

De fleste studentene vil gjerne bo i nærheten av studiestedet eller sentrumsnært, men rådet fra flere av studentsamskipnadene er å søke litt utenfor sentrum for å finne en egnet bolig til en akseptabel pris.

- Vi råder boligsøkende studenter til å jakte utenfor sentrum og regne inn et busskort i utleieprisen, forteller Tove Lill Karlsen.

- Med en reisetid på 20 til 40 minutter inn til sentrum kan det være mye å finne, og da er ofte også kvaliteten på utleieleilighetene bedre, fordi det i mange tilfeller er snakk om leiligheter i boliger med god standard.

Fleksibel kontrakt

En god kontrakt er avgjørende for et hvert leieforhold, og kanskje særlig for studenter som er uerfarne på leiemarkedet. Samtidig har mange av dem også behov for å ha mulighet til å hoppe til et leieforhold med en lavere leie.

- Vi råder til å være opptatt av innholdet i kontrakten, slik at du som student har mulighet til å avslutte leieforholdet relativt raskt dersom du får tilbud om en bolig som er bedre tilpasset dine ønsker enn den du har, sier Trond Bakke ved SiO.

Nødlosji

Når slutten av september nærmer seg, erfarer studentsamskipnadene at de aller fleste studentene kommer til å ha funnet seg en leilighet. Men frem til da er det mange frustrerte studenter som jakter febrilsk på et studérkammer, og da har flere av samskipnadene et tilbud.

- For øyeblikket har vi drøyt ti studenter på nødlosji, det vil si at de sover på flatseng i TV-stuer, beskriver Øivind Lorentzen ved SiS.

I Tromsø har de blant annet etablert en Facebook-gruppe de kaller Sofahjelpen. Her kan studenter som har en midlertidig soveplass å låne ut tilby denne til andre studenter på hybeljakt.

- Vi har også selv et nødlosjitilbud, og her erfarer vi at studentene finner sammen og deretter leier et kollektiv, utdyper Leif Tore Hanssen.

- Vi har et tilbud som heter Tak over hodet, hvor studenter uten bolig kan få bo mens de søker etter leilighet, forteller Tove Lill Karlsen.

- Antallet nødlosjerende stiger bratt rett etter studiestart, og da har vi rundt 140, men når vi stenger 20. september regner vi med at alle har funnet seg en leilighet, utdyper hun.

Les også:

Dette er den heteste fargen akkurat nå

Slik får du orden på rotet

Vinn kampen om utleieboligene

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Denne saken ble første gang publisert 27/08 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også