Landets dyreste bolig for tiden er eiendommen etter den gamle båtkonstruktøren Jan Herman Linge. 60 millioner er prisforlangende for den 48 mål store prakteiendommen, som bærer navnet Munkesletten.

En av de andre på listen er en gjenganger fra i fjor, men nå er prislappen blitt mindre. Denne gang skal de bare ha 36 millioner, mot 38 millioner i fjor.

Et annet av objektene på landets dyreste-liste er også en gammel kjenning fra i fjor, men denne gangen har de funnet ut de skal ha mer for den og har justert prislappen opp fra 30 millioner til 32 millioner.

Kulturminne

Eiendommen til Linge ligger på Konglungen i Asker.

Munkesletten er definert som kulturminne. Det betyr at det er store begrensninger på hva man kan gjøre utvendig, mens man innvendig har full frihet.

Boligen beskrives av eiendomsmegler som et "ærverdig og sjarmerende eldre tømmerhus fra 1884 med tilhørende anneks, garasje, badehus med brygge og stort båthus med brygge for mange båter".

De som vurderer å kjøpe eiendommen vil få et hus som er bygget i 1884 og som har mange flotte detaljer, og utsikt helt ned til Oscarsborg. En strandlinje på tre hundre meter med to sjøhus følger også med.

Prakteiendom=

PRAKTEIENDOM: 60 millioner koster eiendommen etter den kjente båtbyggeren Jan Herman Linge. Den står også på Riksantikvarens liste over over kulturminner. © Skjermdump: Nordvik&Partners

Prøver på nytt

På Frogner har Privatmegleren til salgs en eiendom til 32 millioner. Denne ble forsøkt solgt i fjor av en annen megler, men er nå overtatt av Privatmegleren, som har justert opp prisantydningen med to millioner fra i fjor, og antar at den blir solgt i den nærmeste fremtid.

- Vi har to ambassader som er interesserte, så jeg regner med at en av dem kjøper, sier advokat og partner, Odd Kalsnes, til klikk.no.

Han mener at det er en bolig som passer perfekt som en ambassadørbolig. Og så ligger den midt i et av Oslos ambassadestrøk.

Dyrest i Nord-Norge

Et godt stykke nordover fra ambassadestrøket i Oslo har SNE Eiendomsmegling til salgs en enebolig med to utleieenheter i Tromsø sentrum.

Megler beskriver det som en særdeles påkostet enebolig med egen strandlinje og brygge.

"Boligen er de siste år totalrenovert og fremstår i dag som en av de mest unike boliger i Tromsø. Boligen har gjennomgående svært høy standard. Her kan nevnes egen molo m/brygge, store vindusflater, vannbåren varme, home manager m/fjernstyring, skipsgulv, særdeles påkostet kjøkken og bad", skriver megleren i prospektet.

Dyrest i nord=

DYREST I NORD: Dette er for tiden den dyreste boligen i Nord-Norge. © Skjermdump: Sne

12 millioner i RBK-land

I Trondheim har Eiendomsmegler 1 til salgs en villa på nesten 400 kvadratmeter, med det som beskrives som en "utrolig utsikt ut over Trondheim og fjorden".

Huset, som er taksert til 12 millioner, inneholder blant annet stue, spisestue, hall, kjøkken og 5 soverom. I tillegg er det en 2-roms sokkelleilighet.

Dyrest i RBK-land=

RBK-LAND: Er du svoren RBK-tilhenger, har litt penger og bare må bo i samme by som favorittlaget, kan detet være boligen for deg. © Skjermdump: Eiendomsmegler 1

Status og makt

Den som har råd til å kjøpe så store boliger kan naturligvis gjøre det fordi de har penger til det, men like mye kan det være at det handler det om sosiologiske og kulturelle signaler.

- Det er nødvendigvis ikke plass i den funksjonelle betydningen det dreier seg om, men stor plass i et kostbart område er en synlig statusmarkering, forklarer professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, Lise Kjølsrød, til klikk.no.

- Penger, makt og status er tre ulike dimensjoner i et samlet belønningssystem. Å kjøpe stor plass i et kostbart område, er en av mange måter å konvertere penger til status på. Det signaliserer potens i en økonomisk sammenheng.

Unikt på Landøya=

DET GODE LIV PÅ LANDØYA: Denne eiendommen på Landøya, med skipsleden rett ved, er priset til 40 000. © Skjermdump: Finn.no

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!