Det blir ganske komplisert med de nye reglene å regne ut hvor mye boligen din er verd. Det er derimot ganske lett å se at det skal mye til om du blir skattelagt hardt for boligen din.

Grafen under er et forsøk på å illustrere dette.

Les på Nettavisen: Dette betyr budsjettet for deg

Jo mer lån du har, jo mer kan boligen din være verd før du må betale skatt.

Vi har lagt til grunn at skattegrunnlaget for boligen vil være 25 prosent av markedsverdien, slik regjeringen sier i forslag til statsbudsjett for 2010.

Dessuten at du får 700.000 i fradrag før du må betale formuesskatt. Ektepar får det dobbelte.

Har du en million i totale lån får du altså trukket fra 1.7 millioner på din formue.

Det betyr at boligen din må ha en markedsverdi på mer enn fire ganger dette for at du skal bli skattebelastet, altså over 6,8 millioner kroner.

Grafen under tar utgangspunkt i hvor mye samlet lån du har, og viser hvor mye boligen din kan ha i markedsverdi før du må betale skatt. Vi har lagt til grunn at du ikke har annen formue i regnestykket.

Alt innenfor det røde feltet er skattefritt.

=

En forutsetning for regnestykket er at du ikke har annen forumue.

- Denne grafen stemmer, sier Hans Henrik Scheel i Finansdepartementet til klikk.no.

- Vi vil bare legge til at selv om regjeringen sier at skattegrunnlaget ideelt sett bør være 25 prosent av markedsverdien, garanterer vi det ikke. Det vi garanterer er at ligningsverdien ikke skal overstige 30 prosent av markedsverdien, sier Scheel.

Les mer:

Lånekalkulator

Huskeliste når du går på visning

Boligprisene øker

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!