soverom

HOVEDSOVEROM: Fra luksusboligen i Kongsvinger. © Foto: Faksimile fra Finn.no

Bolig til salgs

VED SJØEN: På Ulvøya i Oslo får du en herskapelig eiendom med praktikantdel for 23 millioner kroner. © Foto: Faksimile fra Finn.no

I toppåret 2007 gikk boligene som varmt hvetebrød.

Luksuseiendommene var intet unntak.

Les også: Finner de billigste boligene

I september 2007 var det 7 boliger til salgs i prisklassen 20 til 35 millioner kroner. Så snudde markedet.

I september i fjor gikk salget betydelig tregere og antallet boliger i denne prisklassen som ikke ble solgt, økte. Da var det dobbelt så mange boliger i denne prisklassen som lå ute til salgs på Finn.no, ifølge vg.no.

I dag gir et søk Finn.no 12 treff på eiendommer med prisantydning på mellom 20 000 000 og 35 000 000 kroner.

I prisklassen 15.000.000 til 20.000.000 kroner, ligger det i dag 23 eiendommer på samme nettportal. I september 2007 var det 17 eiendommer til salgs i denne priskategorien.

Helomvending

Så langt i år har markedet tatt seg betydelig opp. Det gjelder også boligene man svi av noen titall millioner for å få kloa i.

En stor del av de største og dyreste boligene finnes i Oslo, Asker og Bærum.

- I siste kvartal 2008 var det svarte natta. Alt har snudd siden den tid. Da var det natt, nå er det dag, sier advokat Thorbjørn Ek til Klikk.no.

Ek spesialiserer seg på salg av boligeiendom i Oslo Vest, og opplever også at frykten for å kjøpe nå er blitt betydelig mindre enn den var på tampen i fjor.

Det er også langt færre "fantasiforventinger" over hvor mye man kan få for boligen sin.

Les også: Selg boligen selg - spar penger

Bolig til salgs

GULLFORGYLTE KRANER: På Ulvøya i Oslo får du denne herskapelige eiendommen for 23.000.00 kroner. © Foto: Faksimile fra Finn.no

- Har man de riktige prisene, så selges selv de dyreste eiendommene. Men selvfølgelig, jo høyere opp man kommer opp i pris, desto vanskeligere er markedet, fordi det ikke er så mange aktuelle kjøpere i den prisklassen. De som er aktuelle, har mange krav for sin nye bolig, sier Ek.

Hvor lenge en luksusbolig i fleremillionersklassen ligger til salgs, varierer veldig.

- De ligger til salgs i alt fra èn uke til to år. Jo høyere prisklasse, desto færre og mer kresne kjøpere, sier Ek.

Les også:

Selger boligen på You Tube

Liten grunn til boligpanikk

Bolig til salgs

IDYLLISK: For 21.500.000 kroner kan du få boltre deg på denne prakteiendommen på Nøtterøy/ Nesbrygga. © Foto: Faksimile fra Finn.no

Unngår annonsering

Den nest dyreste boligen som ligger ute til salgs på Finn.no er en "fantastisk designleilighet" på Tjuvholmen i Oslo. Den har en prisantydning på 33.000.000 kroner.

Den dyreste er på Finn.no er en herskapelig eiendom på Skoghøgda. Den får du for 35 000 000.

De virkelig dyre luksuseiendommene finner du imidlertid ikke på Finn.no og andre nettportaler. De blir solgt "off market" uten annonsering, for å hindre eksponering i media.

Her snakker vi om eiendommer som koster fra 20 og opp til 100 millioner.

- I 50 - 60 prosent av tilfellene blir luksusboliger i prisklassen 20 til 30 millioner aldri lagt ut for salg. Når det gjelder eiendommer med prisantydning over 30 millioner kroner, blir rundt 90 prosent solgt "off market" sier Erik Steen, salgsleder i Eiendomsmegler 1 i Bærum.

Uten annonser

Når boligen blir solgt "off marked", er det via kontaktnettet som advokat eller megler sitter inne med.

Så langt i år har Steen omsatt fem boliger i prisklassen 15-45 millioner kroner.

- Boligmarkedet generelt hittil i år har vært veldig bra. Oktober i fjor var den tøffeste måneden jeg har hatt i de ti årene jeg har jobbet som megler. I slutten av november og i desember begynte det å ta seg noe opp. I januar og februar gikk bra, og mars i år ble isolert sett den beste måneden på ti år, sier Steen.

- Boligene til over 12-13 millioner kroner har gått ganske bra, selv i tråe tider. Det er mellomsegmentet, boliger fra 4 til 12 millioner kroner, det har gått hardest utover de siste måndene, sier Steen.

Steen mener vi nå går inn i et sunt marked med fornuftige priser, sett i forhold til toppen i 2007.

Les også: Dette må du ha i kjøkkenskapet

Les mer på Klikk Bolig

Bolig til salgs, Hønefoss

HERSKAPELIG: For 20.000.000 kroner får du en herskapelig 750 kvm eiendom og 7,2 mål tomt m/utsikt i Hønsefoss. © Foto: Faksimile fra Finn.no

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!