Prognosesenteret tror fremdeles på en prisvekst i boligmarkedet på 2-4 prosent i 2009. Men den psykologiske effekten av den siste renteøkningen fra Norges Bank kan stikke kjepper i hjulene for analytikerne.

- De psykologiske faktorene og bombardementet fra media har gjort det langt vanskeligere å beregne nøyaktig hva som vil skje med renten og boligprisene, sier sosialøkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret til Klikk.

Den ene dagen hører vi at prisene skal stige, den neste at de synker. Forvarslene er nesten like mange og ulike som ekspertene og mediekanlalene, og de fleste av oss må bare innrømme at vi rett og slett ikke vet hva som vil skje.

- Tommelfingeregelen er at en renteøkning på 1 prosent gir en reduserer prisveksten på boliger med 2 prosent, sier Senneset.

På kort sikt kan imidlertid det som skrives og sies i media bety at fundamentale forhold skyves litt til side og prisene utvikler seg annerledes enn analytikerne har regnet med.

Selv om Senneset og Prognosesenteret tror på fortsatt boligprisvekst i årene som kommer, tar de forbehold for effekten av ytterligere en renteøkning ved neste rentemøte i Norges Bank.

- Psykologiske effekter tatt i betraktning kan en renteøkning på 1 prosent i verste fall spise opp prisveksten på 2-4 prosent, og i verste fall føre til fall i prisene, sier eksperten.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!