Et boligkjøp er det viktigste kjøpet du gjør, og bør basere seg på en god kunnskap om blant annet teknisk tilstand. De fleste av oss har imidlertid begrensede forutsetninger for å gjøre en inngående, teknisk vurdering av boligen. Vi er derfor avhengig av de opplysninger som gis av selger og takstmann, samt den informasjonen vi får av eiendomsmegler.

I mange tilfeller er dette ikke tilstrekkelig og mange kjøpere opplever at boligen har store, skjulte mangler som de må klage på.

- Vi gjorde nylig en meget omfattende undersøkelse blant boligkjøpere i årene fra 2009 til 2014. I den kom det frem at mer enn hver femte boligkjøper klaget eller hadde vurdert å klage, uttaler fagdirektør for bolig hos Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen.

- Dette er en skyhøy misnøye, og selvsagt svært alvorlig når det står om helt alminnelige mennesker og millionverdier. Vår oppfatning er derfor at verdi- og lånetaksten ikke egner seg i forbindelse med bolighandel. Den sier bare noe om boligens verdi, men lite om den tekniske tilstanden.

Verdiløs verditakst

At en verditakst ikke egner seg som tilstandsrapport, fikk et ektepar på hyttejakt bittert erfare. De gikk til sak etter et hyttekjøp på Sjusjøen, men tapte i tingretten. Ifølge Dagens Næringsliv hadde de kjøpt hytta med planer om å bygge på den. De planene ble imidlertid raskt omgjort til dyp fortvilelse da byggmesteren som skulle gjøre jobben hadde undersøkt hytta.

- Han sa: «Dette går ikke. Det er bare å putte alt i en container», forteller hytteeieren til avisen (betalingsmur).

Tingretten mente at de manglene som fremkom ikke kunne lastes selger, selv om verditaksten ikke ga noen indikasjoner om problemene. Begrunnelsen var at manglene først dukket opp når tak og vegger ble åpnet ved påbyggingen, og således ikke var kjent for selger.

Takstmannen som gjennomførte taksten bekreftet overfor avisen at en verditakst er lite verdt som tilstandsvurdering.

- Den er ikke veldig mye verdt. Man kan ikke bruke en verdi- og lånetakst for å forsikre seg om at ting er i god stand eller eventuelt i dårlig stand, uttaler takstmann Øyvind Myrvold til avisen.

Råder kjøper til å få gjennomført en byggteknisk vurdering

- Generelt oppfordrer vi boligkjøperne til å få gjennomført en teknisk vurdering, som for eksempel ved å rådføre seg med en bygningsteknisk fagperson, sier Christian Vammervold Dreyer. Han er administrerende direktør i Eiendom Norge (tidligere Eiendomsmeglerforetakenes Forening)

Han erkjenner imidlertid at slike undersøkelser kan bli en tidsmessig utfordring i de tilfeller hvor det er kort tid mellom visning og budfrist.

- Vårt råd er at du som kjøper bør komme forberedt og gjøre forhåndsundersøkelser før du går på visning, slik at du har mulighet til å få vurdert alle viktige forhold før budfristen faller. Og dersom du likevel er usikker på boligens tilstand, bør du enten avstå fra å legge inn bud eller ta høyde i budets størrelse for at det må utføres forbedringer, legger Vammervold Dreyer til.

Verditakst eller tilstandsrapport

Ifølge administrerende direktør i Norges Takseringsforbund, Are Andenæs Huser, er det viktig å være klar over hva en verditakst er beregnet på.

- Taksten skal si noe om boligens verdi, men den forteller ikke noe om boligens tilstand utover det takstmannen eventuelt måtte ha kommentert, sier han.

- En tilstandsrapport eller boligsalgsrapport vil være langt mer omfattende.

Huser mener at bruken av verditakst ved bolig- og hyttehandler i tilsvarende grad bør reduseres, fordi verditaksten stiller høye krav til informasjonen som må gis og innhentes i tillegg.

- Når en takstmann blir bedt om å gjøre en verditakst, kan han ikke gjøre annet enn å kommentere tilstandsmessige forhold han måtte se. Han har ikke anledning til å gå i dybden.

Interessert i arkitektur, interiør, boligmarked, rengjøring eller hage? Følg Klikk Bolig på Facebook.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!