Vekst i boligmarkedet:

3000 mer for kvadratmeteren

Boligprisene nærmer seg toppnivået igjen. Men noen steder øker prisene ekstra fort.

Foto: Foto: Scanpix

Publisert Oppdatert

Prisene fra toppmåneden august 2007 er tilbake, viser den ferskeste boligstatistikken, som ble publisert denne uken.

Oppgangen er på 6,8 prosent fra september 2008 til september 2009, viser statistikken som er utarbeidet av Econ Pöyry for Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) og nettstedet finn.no.

For leiligheter har prisene økt med 7,8 prosent, mens endringen er litt mindre for eneboliger (4,3 prosent) og delte boliger som rekkehus og tomannsboliger (5,2).

Den siste måneden er prisøkningen på snaue 0,1 prosent. I denne perioden har enebolgier økt mest (0,4 prosent). Delte boliger har faktisk falt i pris (-0,7 prosent) den siste måneden.

Nesten tre lapper mer

Statistikken gjelder boliger annonsert på Finn.no, som innebærer mellom en tredel og halvparten av alle boliger som omsettes i Norge i løpet av et år.

Sammenlignet med bunnmånedene november og desember 2008, er prisoppgangen markant. Snittprisen per kvadratmeter var da 22.100 kroner, mens den i september 2009 lå på 24.800 kroner.

Med andre ord får du 2700 kroner mer for kvadratmeteren. Det kan bli ganske mye når du ganger opp.

Sitter du for eksempel på en leilighet på 100 m2, skal du få 270.000 mer for den nå enn for bare ni måneder siden. Og noen steder er prisøkningen langt høyere.

Les også: Slik legger du parkett

Les også: Slik bruker du akrylmasse

Bergen øker mest

Hvor lang tid må regne med å bruke på å selge boligen din?

Det kommer an på hvor du bor, men det går ikke raskest i den dyreste byen.

I Bergen har "omsetningstakten" økt kraftig. Mens det i snitt tok 36 dager å selge en bolig i Bergen for ett år siden, tar det bare 19 dager nå.

I Oslo tar det 22 dager, mot 25 på samme tid i fjor, mens det også i Trondheim går klart raskere nå (28 mot 35).

Bor du i Tromsø, må du derimot regne med at det tar rundt to og en halv måned å selge boligen.

Kraftig Obos-vekst

Har du leilighet som Obos-medlem, gir året så langt god grunn til å glise. Obos-prisene har nemlig steget med hele 21 prosent så langt i år, ifølge en pressemelding.

- Prisstigningen er noe kraftigere enn forventet, og dette skyldes nok flere faktorer. For det første ser vi at optimismen er tilbake i boligmarkedet, renten er fortsatt lav, og det er færre boliger ute i markedet. Alt dette er med på å presse prisene opp, sier konsernsjef Martin Mæland i Obos.

Det er også færre nye boliger enn i de foregående årene, og det bidrar til å presse opp prisene, mener Mæland

Les også: Stor test av vinterstøvler for barn

Les også: Høstens viktigste plagg

Dyrest og billigst

De dyreste leilighetene i landet finner du fortsatt på Frogner i Oslo (46.000 per kvadratmeter), ifølge den omtalte boligstatistikken.

I Sarpsborg, bare en time unna, har kvadratmeteren en snittpris på 17.000, mens Telemark er billigst i landet med 14.200 per kvadratmeter.

Og hvor øker prisene raskest? Jo, nettopp i Telemark som har blitt 11 prosent dyrere det siste året. Nest mest øker Møre og Romsdal med 8 prosent.

Hvis du vil grave videre selv, kan du se nærmere på den finn.no-baserte statistikken her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning