Brukte møbler og andre godbiter til interiøret

Her finner du bruktskattene du drømmer om

Gårdsbutikken på Spydeberg er full av interiørskatter og inntektene går til et godt formål.

Løken Store gårdsutsalg ligger i låven til gården med samme navn, på en høyde rett utenfor Spydeberg i Østfold. Butikken drives av Irene og Alexander Enne i regi av Reto, en stiftelse som tilbyr hjelp til vanskligstilte. Harmony (på bildet) er en av de mange frivillige som jobber for stiftelsen.

Løken Store gårdsutsalg ligger i låven til gården med samme navn, på en høyde rett utenfor Spydeberg i Østfold. Butikken drives av Irene og Alexander Enne i regi av Reto, en stiftelse som tilbyr hjelp til vanskligstilte. Harmony (på bildet) er en av de mange frivillige som jobber for stiftelsen. Foto: Christian Berset

Publisert Oppdatert
Alexander og Irene Enne driver bruktbutikk på låven.

Alexander og Irene Enne driver bruktbutikk på låven. Foto: Christian Berset

Like ved Spydeberg Sentrum, litt opp på en høyde, ligger gården Løken Store. Den har tronet her siden 1300-tallet, og hele fem generasjoner Funderud har holdt driften i gang gjennom årenes løp. Men nå drives gården av familien Enne, som har helt andre tanker om hvordan en gård kan og skal drives.

- Vi ønsket å gjøre noe mer med livet enn det vi fant i typiske ni til fem jobber. Det var snakk om et verdivalg for meg og min kone, sier Aleksander Enne.

Han og kona Irene Enne tar i mot oss på en ryddig gårdsplass. Solen skinner i den kalde vinterluften, og gårdsplassen er faktisk så ryddig at man begynner å lure på hvor det er blitt av traktoren og alt slikt som hører en gård til. Inni fjøset står ingen dyr, men den er ikke tom av den grunn. Lokalet er nyrenovert og varmt, med lyse vegger og lavt under taket. Og overalt står flotte møbler, lekkert interiør og fine ting. Vi er rett og slett kommet inn i Løken Store Gårdsutsalg, Reto brukt.

- Reto er en for kortelse for Reto a la esperanza, som er catalan for Utfordring til håp. Det er altså ikke retro feilstavet, slik mange tror. At vi er en bruktbutikk forklarer misforståelsen, men Reto er altså en internasjonal og uavhengig stiftelse, som jobber for vanskeligstilte mennesker. Det er stort sett rusavhengige og spilleavhengige, folk som sitter fast i noe, og søker hjelp, forteller Aleksander.

Han og Irene har drevet gården i et drøyt år nå, og elsker det. De elsker både livsstilen på gården og arbeidet med bruktbutikken.

- Reto leier gården av familien Funderud, og de har brukt låven som lager for de tre andre bruktbutikkene de driver. En i Oslo, en i Bergen og en i Spydeberg. Men da vi kom hit så vi potesialet for noe mer på låven, sier Aleksander.

Låven er stappfull av bruktskatter, sirlig sortert i kategorier. Det du ikke finner her, trenger du ikke.

Låven er stappfull av bruktskatter, sirlig sortert i kategorier. Det du ikke finner her, trenger du ikke. Foto: Christian Berset

En herlig blanding av brukte og redesignede møbler. Du finner en stor samling med brukte pinnestoler på låven. Alexander og Irene har valgt å fokusere spesielt på stoler, og håper at de en dag skal bli butikkens varemerke. Skjenken fra 50-tallet er plutselig mer unik etter en runde på bakrommet. Gult er kult, ingen tvil!

En herlig blanding av brukte og redesignede møbler. Du finner en stor samling med brukte pinnestoler på låven. Alexander og Irene har valgt å fokusere spesielt på stoler, og håper at de en dag skal bli butikkens varemerke. Skjenken fra 50-tallet er plutselig mer unik etter en runde på bakrommet. Gult er kult, ingen tvil! Foto: Christian Berset

Oppfylt potensiale

- Det mangler ikke bruktbutikker i landet her, heller ikke fine og flotte sådanne. Men det vi tilbyr her, er mer meningsfylt enn bare å tilby brukte møbler, eller redesignede møbler. Vi tilbyr hjelp til mennesker som trenger hjelp, og det fungerer. Kundene våre merker dette, veldig mange som kommer hit begynner å snakke om sine liv når de kommer inn her og får vite hva vi driver med. Det er vår egentlige glede, sier Alexander.

Bak den flotte disken, som er laget av gjenbrukt materiale fra gården, står Harmony og velger ut Dagens Bibelvers. Når hun finner et som passer, skriver hun det på en krittavle og henger på veggen. Harmony er en av de frivillige som jobber på butikken.

- Mange av våre frivillige medarbeidere kommer fra Spania. De har en avtale med stiftelsen, som sørger for kost og losji i bytte for arbeidskraft. Både de som jobber frivillig og de som får hjelp av Reto, bidrar med arbeid på gården og for stiftelsen generelt. De frivillige blir som regel lenger, så de har faste oppgaver. Harmony er vår ekspeditør, sier Alexander.

Husrom og hjerterom

Stiftelsen Reto hjelper folk som sliter med avhengighet, eller bare trenger hjelp. Mens de er under behandling, får de oppgaver på gården, som for eksempel redesign på bakrommet. Interiør fra hine dager er fargerike innslag i butikken, som selger mest av det som passer innenfor interiørstilene nostalgi og retro.

Stiftelsen Reto hjelper folk som sliter med avhengighet, eller bare trenger hjelp. Mens de er under behandling, får de oppgaver på gården, som for eksempel redesign på bakrommet. Interiør fra hine dager er fargerike innslag i butikken, som selger mest av det som passer innenfor interiørstilene nostalgi og retro. Foto: Christian Berset

En svak duft av hvetebakst pirrer neseborene. Det er fredag, og det betyr at alle som stikker innom, blir tilbudt kanelboller og kaffe. Bak disken, som er bygget av gamle materialer fra låven, ser man inn i ett verksted, hvor flere jenter holder på med sying, pussing og møbeltapetsering. Butikken får hele tiden brukte møbler, noen blir plukket ut til en liten runde på verkstedet før de stilles ut for salg.

Er du på utkikk etter en ny lampe eller et nytt speil? Da er det nok å velge mellom på Løken Store Reto brukt. Eller skal det være et par gamle skøyter? De er muligens litt rustne til bruk på isen, men gjør seg uvanlig godt som dekorasjon.

Er du på utkikk etter en ny lampe eller et nytt speil? Da er det nok å velge mellom på Løken Store Reto brukt. Eller skal det være et par gamle skøyter? De er muligens litt rustne til bruk på isen, men gjør seg uvanlig godt som dekorasjon. Foto: Christian Berset

Dagslyset siver inn i låven fra alle kanter, og gjør stemningen bortimot magisk. Gamle speil og skøyter pynter opp mellom senger, bord og sofagrupper, et piano og noen skap. For ikke å glemme alle stolene. Aleksander og Irene satser på stoler, de ønsker å finne en egen identitet for Løken Store Gårdsutsalg med å være gode på særlig stoler.

Men Løken Store Gårdsutsalg skiller seg allerede ut blant bruktbutikker, fordi alt de selger føles riktig. Her er ikke bare brukte møbler, de er tilpasset markedets etterspørsel. Det selges mest møbler som faller inn under trendene nostalgisk og retro. Dette er takket være Aleksander og Irenes interesse for interiør.

- Vi er begge opptatt av å gjøre butikken flott, og at det skal være et samlingssted i lokalmiljøet, men Irene er særlig opptatt av dette. Hun synes det er fryktelig moro å gå gjennom nye kasser med saker og ting som leveres her. Det er rett og slett et liv fylt med like mye mening som moro for Aleksander og Irene.

LES OGSÅ:

Gi Ikea møblene nytt liv

Utstillingene i butikken viser at de som driver den har sans for komposisjon og interiør. Det er lett å bruke noen timer på å utforske salgsrommet, heldigvis ligger det en kafé innerst i lokalet. På fredager er det kanelboller og kaffe til alle besøkende, som serveres fra den selvbygde disken som er laget av gamle materialer fra låven.

Utstillingene i butikken viser at de som driver den har sans for komposisjon og interiør. Det er lett å bruke noen timer på å utforske salgsrommet, heldigvis ligger det en kafé innerst i lokalet. På fredager er det kanelboller og kaffe til alle besøkende, som serveres fra den selvbygde disken som er laget av gamle materialer fra låven. Foto: Christian Berset

Ta bilder hjemme - Vinn 25 000 kr

Olje- og eddiktrikset redder møblene

FOR INSPIRASJON, SE INSPIRASJONSGUIDEN

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning