BoligDrøm-leserne har kåret vinneren

Her er Norges drømmebolig 2013

BoligDrøm-leserne har kåret vinneren, se Elise Sælid Fjøsnes drømmehjem på Tværdalsøy utenfor Arendal.

VINNERBOLIGEN: Det 120 år gamle huset ligger rett ved havet på Tværdalsøy på Sørlandet. Den ærverdige hagen er på to mål, med frukttrær, buksbom, lavendel, roser og en 150 år gammel peon.

VINNERBOLIGEN: Det 120 år gamle huset ligger rett ved havet på Tværdalsøy på Sørlandet. Den ærverdige hagen er på to mål, med frukttrær, buksbom, lavendel, roser og en 150 år gammel peon. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Publisert Oppdatert

Vi har tidligere gitt deg et innblikk i boligen som vant konkurransen Norges DrømmeBolig 2013. Denne gangen gir vi deg fullt innsyn i boligen som ble forvandlet fra et gammelt, slitt hus til en moderne bolig.

- Jeg er ikke interiørfrelst, men opptatt av å gjøre ære på det noen har bygget før meg. Det gjør at jeg av og til velger bort det jeg selv synes er finest og tar det huset fortjener, sier Elise Sælid Fjøsne (36).

Hun snakker om skipperhuset fra 1873, som er så fint at BoligDrøms lesere i mars mente det fortjente vinnerplassen i konkurransen. Elise selv var ikke vært så opptatt av å vise det fram, og ble overtalt av en venninne til å delta i konkurransen. Nå er hun glad for både æren og premien.

- Jeg synes det er ekstra gøy at leserne stemte på meg, forteller Elise, som er mer opptatt av å bevare det gamle enn av trender.

Premien på 25 000 kroner fra interiørkjeden Palma har Elise brukt blant annet på en ny lenestol til stuen og knagger til soverommet. Helgeturen til Oslo med overnatting på Guldsmeden hotell og middag for to på Relaxo vil Elise og Anders ta til høsten.

Flyttet tilbake til barndomshjemmet

Det hvitmalte trehuset ligger på Tverdalsøy like sør for Tvedestrand. I hagen vokser både pærer, plommer og epler, og huset ligger bokstavelig talt bare et steinkast fra sjøen. Elise bodde her fram til hun var 13 år og familien flyttet til Ås i Akershus. Det var nettopp de gode barndomsminnene som gjorde at Elise ville tilbake.

- Jeg kan ikke huske en eneste vinter fra jeg var liten - bare somrene. Det var sjø, båt, fiske og krabber, og vi var ute hele tiden. Det er faktisk sånn at sommeren her nede er lengre enn andre steder jeg har bodd.

HISTORIEN TRO: Den gamle tømmerveggen er hentet fram igjen og malt i fargen dun fra Butinox, men i linolje. Tapetet er fra Lim & Handtryck med håndtrykket mønster fra rundt 1850. Innredning og kjøkkenvifte fra Ikea i tidsriktig stil. Porselenshøna og Elises mors gamle brødform med krydderurter passer perfekt inn i det nostalgiske kjøkkenet.

HISTORIEN TRO: Den gamle tømmerveggen er hentet fram igjen og malt i fargen dun fra Butinox, men i linolje. Tapetet er fra Lim & Handtryck med håndtrykket mønster fra rundt 1850. Innredning og kjøkkenvifte fra Ikea i tidsriktig stil. Porselenshøna og Elises mors gamle brødform med krydderurter passer perfekt inn i det nostalgiske kjøkkenet. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

HYGGELIG SPISEPLASS: De nylagte flisene Loire fra Ulfven harmonerer med husets stil og fargepalett. Bordet er en gave,  stolene er kjøpt på Home & Cottage. Lampen har hengt hjemme hos Elises oldemor.

HYGGELIG SPISEPLASS: De nylagte flisene Loire fra Ulfven harmonerer med husets stil og fargepalett. Bordet er en gave, stolene er kjøpt på Home & Cottage. Lampen har hengt hjemme hos Elises oldemor. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

SPISESTUEN: Rundovnen og spisestuemøblene fulgte med huset 
da Elises foreldre kjøpte det i 1976. Elise beholder dem både fordi de er gode minner, og hun synes de passer inn, selv etter oppussing med nye farger. Lysekronen er kjøpt brukt for en femtilapp.

SPISESTUEN: Rundovnen og spisestuemøblene fulgte med huset da Elises foreldre kjøpte det i 1976. Elise beholder dem både fordi de er gode minner, og hun synes de passer inn, selv etter oppussing med nye farger. Lysekronen er kjøpt brukt for en femtilapp. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Stort oppussingsbehov

Da Elise og familien flyttet inn, var det 19 år siden noen hadde bodd her permanent, og det var knapt vedlikeholdt i disse årene. Selv om Elise visste hvor mye jobb som ventet, brukte hun ikke lang tid på å bestemme seg da hun fikk tilbud om å arve huset.

- Det var med skrekkblandet fryd jeg tok over - mest skrekk egentlig. Men jeg ville at barna mine skulle få oppleve den samme barndommen som meg. Ungene flyr inn og ut hos hverandre, og vi vet aldri hvor mange vi blir til middag. Det er hyggelig, sier Elise, som jobber som flyvertinne i SAS.

Mannen Anders (36) jobber som lærer på videregående i Tvedestrand, minstejenta Agnes (2) går i barnehagen mens Ola (8) og Anna (6) går på skolen - med bare 12 elever i hver klasse.

- Da vi flyttet ned hit, tok vi tiden litt tilbake, forklarer Elise.

De store grepene

VARMER GODT: Den nye kakkelovnen fra Cronspisen i Sverige er i flittig bruk, for det gamle huset blir kaldt.

VARMER GODT: Den nye kakkelovnen fra Cronspisen i Sverige er i flittig bruk, for det gamle huset blir kaldt. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

HERSKAPELIG STUE: Noe av det flotteste i huset er det sjablongmalte taket i stua. Etter mange måneders leting fant Elise en håndverker som kunne restaurere taket slik det var originalt. Sofagruppe fra Ikea har selskap av et bord som er kjøpt brukt, og lysekronen, som er en gave fra Elises mor.

HERSKAPELIG STUE: Noe av det flotteste i huset er det sjablongmalte taket i stua. Etter mange måneders leting fant Elise en håndverker som kunne restaurere taket slik det var originalt. Sofagruppe fra Ikea har selskap av et bord som er kjøpt brukt, og lysekronen, som er en gave fra Elises mor. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

TRIVES GODT: Anna (6) og Ola (8) bodde sine første leveår i et rekkehus på Heimdal i Trondheim. Nå har de god plass og kort vei til sjøen.

TRIVES GODT: Anna (6) og Ola (8) bodde sine første leveår i et rekkehus på Heimdal i Trondheim. Nå har de god plass og kort vei til sjøen. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Første trinn av oppussingen handlet om de store grepene: De skiftet tak, kledning, piper og vinduer, drenerte, pusset opp vegger, tak og gulv inne og byttet kjøkken og bad.

GØY PÅ LANDET: Familien Sælid Fjøsne bruker mye tid ved sjøen og i seilbåten. Fra venstre Anna, Anders, Agnes, Elise og Ola.

GØY PÅ LANDET: Familien Sælid Fjøsne bruker mye tid ved sjøen og i seilbåten. Fra venstre Anna, Anders, Agnes, Elise og Ola. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

- Vi har tatt mange valg basert på livssituasjonen vår. Jeg er opptatt av det gamle, men det må tilpasses en moderne familie. Jeg vil på ingen måte bo i et museum.

Nå er Elise i gang med oppussingsrunde nummer tre. Først malte hun alt hvitt, men hun så at det ikke var riktig for huset.

- Jeg får vondt i estetikken! Mottoet mitt er at hvis det ikke er ekte, så får jeg heller la være.

Det har ført til at hun har brukt lang tid på å få huset tilbake til opprinnelig stil og stand. Etter å ha lett i flere måneder, fant hun en håndverker som kunne restaurere det vakre stuetaket etter gamle teknikker. Og nettopp taket har styrt fargevalgene i resten av huset.

- Jeg har gjort mye research på nettet og lest mange bøker. Nå har jeg funnet riktig fargepalett som ligger nærmere det originale.

Nye prosjekter

Ja visst er huset en ekte sørlandsidyll, men Elise legger ikke skjul på at det har sine utfordringer å bo i et 120 år gammelt hus.

BRUKTKUPP MED SJARM: Sengen og nattbordet på foreldresoverommet er kjøpt på finn.no, og lampen er fra Ikea. Gulvteppet kostet under en hundrelapp på bruktbutikk. Siden det er nokså få skap i huset, har Elise hengt opp mange knagger.

BRUKTKUPP MED SJARM: Sengen og nattbordet på foreldresoverommet er kjøpt på finn.no, og lampen er fra Ikea. Gulvteppet kostet under en hundrelapp på bruktbutikk. Siden det er nokså få skap i huset, har Elise hengt opp mange knagger. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

GUTTEROM: Ola på 8 år har fått eget rom, siden han er eneste gutt. Kartet fra Ikea er blikkfang og står fint til den blå veggfargen. Elise har trukket om en gammel stol, som familiens andre katt, Josefina Barbara, trives godt i. Nattbordet er et funn fra finn.no.

GUTTEROM: Ola på 8 år har fått eget rom, siden han er eneste gutt. Kartet fra Ikea er blikkfang og står fint til den blå veggfargen. Elise har trukket om en gammel stol, som familiens andre katt, Josefina Barbara, trives godt i. Nattbordet er et funn fra finn.no. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

PIKEROM: Rommene til Anna  på 6 år og lillesøster Agnes  på 
2 år er befriende nok ikke rosa. Teppet fra Ikea gir heller varme mot de grå veggene. Morfar har snekret sengen innenfor lekerommet.

PIKEROM: Rommene til Anna på 6 år og lillesøster Agnes på 2 år er befriende nok ikke rosa. Teppet fra Ikea gir heller varme mot de grå veggene. Morfar har snekret sengen innenfor lekerommet. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

- Ved er et viktig tema i dette huset - ikke for hyggen, men fordi det er en dyd av nødvendighet. Når vi har vært bortreist og kommer hjem, er det ofte så kaldt at vi rømmer til husets varmeste rom: badet. Der er det varmekabler i gulvet.

Listen over nye prosjekter er lang. Hagen skal settes tilbake i gammel, herskapelig stand, og i kjelleren skal det bli bakeverksted og festsal. I tillegg skal trappa inne få et strøk maling.

- Dette huset er et livsprosjekt. Jeg kommer aldri til å bli helt ferdig, og det føles helt fint. Det er jo alltid noe som kan gjøres bedre eller riktigere.

Les også:

Hyttemarkedet går tregt de fleste steder. Men ikke her.

Her er de hemmelige sommerperlene.

MODERNE STANDARD: To gamle bad pluss en del av gangen ble slått sammen til ett stort bad. Badekar og dusjkar fra Philippe Starck/Duravit, fliser fra Flisekompaniet og servant og innredning fra Ikea.

MODERNE STANDARD: To gamle bad pluss en del av gangen ble slått sammen til ett stort bad. Badekar og dusjkar fra Philippe Starck/Duravit, fliser fra Flisekompaniet og servant og innredning fra Ikea. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

MED UTGANG TIL HAGEN: Jeg er mest fornøyd med lyset i huset, sier Elise. Da de bygde på, fikk de plass til en stor gang med utgang til hagen, og åpen kjøkken-løsning med spiseplass. Konsollbordet sto på loftet til Elises foreldre.

MED UTGANG TIL HAGEN: Jeg er mest fornøyd med lyset i huset, sier Elise. Da de bygde på, fikk de plass til en stor gang med utgang til hagen, og åpen kjøkken-løsning med spiseplass. Konsollbordet sto på loftet til Elises foreldre. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

MORGENSTUND: Den lille uteplassen som ligger rett utenfor kjøkkenet i huset er et perfekt sted å nyte morgenkaffen.

MORGENSTUND: Den lille uteplassen som ligger rett utenfor kjøkkenet i huset er et perfekt sted å nyte morgenkaffen. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Her er Norges Drømmehytte 2013.

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning