Høstens veggtrender

Gå på veggen

Slurvete malingsoverganger, etniske mønster og nagler er noen av høstens veggtrender.

MOSAIKK: Åh, vi drømmer om en slik vegg! Det høres så enkelt ut når man sier "bruk det du har til overs" - for det er jo ikke sant. Dette er nøye utvalgte fliser i forskjellige størrelser, tykkelser og materialer, men i samme fargeskala.

MOSAIKK: Åh, vi drømmer om en slik vegg! Det høres så enkelt ut når man sier "bruk det du har til overs" - for det er jo ikke sant. Dette er nøye utvalgte fliser i forskjellige størrelser, tykkelser og materialer, men i samme fargeskala. Foto: FOTO: Paul Raeside/Living etc./IPC+ Syndication

Publisert Oppdatert

Det er ingen grunn til å gå på veggen fordi du er lei av fargen i stuen, pip-tapetet i gangen eller de hvite standardflisene på badet. Gjør noe med det!

Det er en smal sak å male flisene på badet, du kan også legge ny flis oppå gammel, eller legge nytt våtromspanel som du kan male eller tapetsere, for et helt moderne bad.

Den nye nøytralen

I stuen og andre rom som krever en mer nøytral behandling, er den store trenden greige - en farge som ligger mellom grå og beige. Ekspertene mener dette blir vår nye nøytral.

Ellers skal det være mye mørke farger, mønstrede tapeter og andre kule veggeffekter, særlig slike som kan klistres på veggen: wallstickers, fototapeter eller tegninger.

Tapet brukt som kunst, slurvete malingsteknikker og tapeter og fliser som ligner andre materialer er også hete trender nå. Og skal du være helt først med det siste, skal du henge nagler på veggen.

NAGLET TIL VEGGEN: Nagler er hot, ikke bare på klær, men på møbler og vegger også. De øverste flisene er av sandstein med pålimte kobbernagler, fra Reuseshop.no og koster kr 250 pr stk. De nederste er av banket kobber, funnet på nettsiden til Linda Paul Studio. De koster ca kr 125 pr. stk.

NAGLET TIL VEGGEN: Nagler er hot, ikke bare på klær, men på møbler og vegger også. De øverste flisene er av sandstein med pålimte kobbernagler, fra Reuseshop.no og koster kr 250 pr stk. De nederste er av banket kobber, funnet på nettsiden til Linda Paul Studio. De koster ca kr 125 pr. stk. Foto: FOTO: Produsentene

Fargene akkurat nå

MALING: Greige finnes i mange fine nyanser, denne er mørkere og blir veldig kul sammen med hvite eller lyse, litt klassiske møbler eller interiør.

MALING: Greige finnes i mange fine nyanser, denne er mørkere og blir veldig kul sammen med hvite eller lyse, litt klassiske møbler eller interiør. Foto: FOTO: Fargerike

Energiske retrofarger i blått, gult, rødt og grønt er hot. Gustaviansk blå fra Jotun har vært på markedet i noen år, men tar veldig av akkurat nå. Den litt mørkere nyheten Lady Wonderwall 5159 retroblå vil trolig også være en hit.

Rolige, nøytrale toner i blått, hvitt, grått og greige holder fortsat stand som storselgerne. Tonene mellom grått og beige (greige) øker mest.

Jordfarger er særlig hot i høst- og vintersesongen. Akkurat nå ruler rust, oliven og gult i sennep- og okernyanser.

Ubehandlet treverk blir stadig mer hott. Det skal ikke være drivved og rustikk lenger, men naturlig treverk dog bearbeidet og moderne.

Tapetene akkruat nå

GREIGE: Den nye nøytralen heter greige (eller gråsj), en mellomting mellom grå og beige.

GREIGE: Den nye nøytralen heter greige (eller gråsj), en mellomting mellom grå og beige. Foto: FOTO: Jotun

SLURV: Det skal gå fort å male veggene, derfor har vi ikke tid til å legge tape på overgangene. Slurv er moderne når det gjelder malingsteknikker. Fargene er her Wonderwall 8430 oliventre og pure colour 1623 Marrakech fra Jotun Lady.

SLURV: Det skal gå fort å male veggene, derfor har vi ikke tid til å legge tape på overgangene. Slurv er moderne når det gjelder malingsteknikker. Fargene er her Wonderwall 8430 oliventre og pure colour 1623 Marrakech fra Jotun Lady. Foto: FOTO: Produsent

Tekstur er det hotteste, enten ved at tapetet er laget av et annet materiale, som strå eller silke, eller ved preging i vinyl eller plast.

RUTER: Rutete vegger er en trend på vei oppover, den kommer med retrobølgen - og da tenker vi Mad Men og ny design, ikke gjenbruk og brukt. Dette tapetet er Ranold fra Sandberg, kr 745 pr. rull.

RUTER: Rutete vegger er en trend på vei oppover, den kommer med retrobølgen - og da tenker vi Mad Men og ny design, ikke gjenbruk og brukt. Dette tapetet er Ranold fra Sandberg, kr 745 pr. rull. Foto: FOTO: Patrik Hagborg

Tapeter som ligner et annet materiale vokser også, om det er betong, treverk, fliser eller mer abstrakte materialer som blonder og bokhyller.

Klassiske, nostalgiske mønster er vi fortsatt ikke lei av. Særlig ser vi engelske blomstermønster og historiske motiver.

Blått og grønt er dominerende farger på nyhetene, enten ensfarget eller i mønster.

Rutemønsteret kommer for fullt, hengende etter den moderne 50-talls trenden a la Mad Men.

Veggdekor akkurat nå

Vi elsker wallstikers, får ikke nok. Men motivene går mer vekk fra klisjepregede ordtak til morsomme figurer, kart, striper og figurativ kunst.

MØNSTERMIKS: Ikke vær redd for å blande mønster, trikset er å holde seg til et tema eller en fargeskala. Her henger et litt mer fargesterkt tapet (flamenco 320722) oppå et i mer nøytrale toner (Flamenco 320711), dog i samme skala. Disse er begge fra samme serie, noe som gjør at man er sikrere på at tapetene faktisk kan matche. Fra kr 970 pr. rull, Eijffinger.

MØNSTERMIKS: Ikke vær redd for å blande mønster, trikset er å holde seg til et tema eller en fargeskala. Her henger et litt mer fargesterkt tapet (flamenco 320722) oppå et i mer nøytrale toner (Flamenco 320711), dog i samme skala. Disse er begge fra samme serie, noe som gjør at man er sikrere på at tapetene faktisk kan matche. Fra kr 970 pr. rull, Eijffinger. Foto: FOTO: Produsenten

MØT VEGGEN: Et av de hotteste tapetene for tiden er Brooklyn Tins, designet av Piet Hein Eek for den trendy butikken Merci i Paris. Det er på sett og vis en fototapet, ettersom mønsteret er laget av avfotograferte, gamle tinfliser fra Brooklyn, men den leveres på rull som vanlig tapet. Kr 1890 pr. rull.

MØT VEGGEN: Et av de hotteste tapetene for tiden er Brooklyn Tins, designet av Piet Hein Eek for den trendy butikken Merci i Paris. Det er på sett og vis en fototapet, ettersom mønsteret er laget av avfotograferte, gamle tinfliser fra Brooklyn, men den leveres på rull som vanlig tapet. Kr 1890 pr. rull. Foto: FOTO: Produsent

I samme ånd liker vi å tegne rett på veggen. Enten oppå tavlemaling, med washitape eller med maling.

PRAKTISK: Det kommer stadig nye wallstickers som gjør at trenden fortsatt holder. Denne er fra italienske Vinyluse, som satser på innovative og funksjonelle mønster til fornuftig pris. Disse hyllene med tekopper leveres med knagger, kr 320.

PRAKTISK: Det kommer stadig nye wallstickers som gjør at trenden fortsatt holder. Denne er fra italienske Vinyluse, som satser på innovative og funksjonelle mønster til fornuftig pris. Disse hyllene med tekopper leveres med knagger, kr 320. Foto: FOTO: Produsent

Patchwork eller scrapbook-stil er hot, enten med fliser, tapeter eller ved å bruke flere veggfarger i samme rom.

I samme trend finner du moodboards, som lages av løse bilder limt over en stor flate, eller flere rammer sammen.

Fototapeter, enten ved at tapetet ligner et annet materiale (se over) eller ved at vi limer et bilde av noe på veggen. Veldig mye kult å velge mellom.

Etnisk veggpynt kommer også veldig nå. Masker, kurver og tepper henges på veggene.

Les også:

Gull og glamour er tingen i høst

Sjekk designeren som har dekket leligheten med egne tegninger

SKAP DEG: Finner du ikke en wallsticker som oppfyller ditt behov, kan du male motivet rett på veggen. Det er dessuten rimeligere, og du får akkurat den fargen du vil. Her er skapet malt i rød B7.53.35 fra Nordsjø, også er knaggene skrudd på etterpå.

SKAP DEG: Finner du ikke en wallsticker som oppfyller ditt behov, kan du male motivet rett på veggen. Det er dessuten rimeligere, og du får akkurat den fargen du vil. Her er skapet malt i rød B7.53.35 fra Nordsjø, også er knaggene skrudd på etterpå. Foto: FOTO: Akzo Nobel

BRETT: Et skjermbrett er en super romdeler, men kan jo bli en smule kjedelig etterhvert. Frisk det opp med et kult fototapet, en plakat eller bare vanlig tapet. Mulighetene er da endeløse, og skjermbrettet kan fungere som oppslagstavle. Her har vi brukt et tapet fra Deborah Boness, kr 1665.

BRETT: Et skjermbrett er en super romdeler, men kan jo bli en smule kjedelig etterhvert. Frisk det opp med et kult fototapet, en plakat eller bare vanlig tapet. Mulighetene er da endeløse, og skjermbrettet kan fungere som oppslagstavle. Her har vi brukt et tapet fra Deborah Boness, kr 1665. Foto: FOTO: Produsent

LA STÅ! Tavlemaling har vi sett en stund, men nå begynner vi å se tegninger som ligner mer kunst enn det de søte, små kan levere. Som denne kule væren som Silje har laget (silje-vaniljeis.blogspot.no).

LA STÅ! Tavlemaling har vi sett en stund, men nå begynner vi å se tegninger som ligner mer kunst enn det de søte, små kan levere. Som denne kule væren som Silje har laget (silje-vaniljeis.blogspot.no). Foto: FOTO: Silje

Disse veggene er bare juks

Få inspirasjon til hjemmet ditt!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning