Metod kjøkken fra Ikea

BORDSKIKK: Et kjøkken i landstil har typisk profilerte fronter, vitrineskap med sprosser, gode knotter og håndtak og et stort spisebord. © FOTO: Produsenten

I over ti år har nordmenn elsket landkjøkkenet, uavhengig av interiørstil ellers i boligen. Nå kjøper vi stadig flere stilrent design, og grunnen er merkelig nok at kjøkkenet får ta mer plass i våre hjem.

De siste 10 årene har kjøkkenleverandører i Norge solgt 80 og 90 prosent hvite kjøkken, de aller fleste i såkalt landstil. Men det er i ferd med å endre seg.

Tradisjoner står sterkt

Tradisjonelt har nordmenn valgt kjøkken med profiler og kantlister, vitrineskap med sprosser og åpne hyller. At trenden har holdt seg så lenge, henger nok sammen med behovet for å holde tradisjoner i hevd. Kjøkkenet er det sted i huset vi forbinder med trygghet hjemmefra, så vi ønsker at kjøkkenet skal ligne det vi vokste opp med.

- Vi ønsker at kjøkkenet vårt skal føles hjemmekjært og koselig det er nok derfor vi velger den landlige stilen, sier Siv Egger, kommunikasjonsrådgiver for Ikea.

Hun ser også at kjøkkenstilen behøver ikke henge sammen med interiørstil for øvrig.

- Man behøver ikke landlig stil i hele hjemmet selv om du velger landlig kjøkken. Familie og venner tilbringer mye kvalitetstid sammen på kjøkkenet, så da ønsker man å ha det ekstra koselig der, sier Egger.

Vi strammer opp!

Nylig kåret BoligDrøm Norges 10 vakreste kjøkken, og selv om halvparten var landkjøkken og 4 av 10 var hvite landkjøkken, kunne redaksjonen se en større andel stilrene kjøkken enn tidligere år.

- Når halvparten av de vi plukket ut som vinnere hadde stilrene kjøkken, ser vi at dette er en trend som er i ferd med å sette seg, sier BoligDrøms redaksjonssjef, Eva Høydalsvik.

Tre vinnere fra BoligDrøms konkurranse Norges Drømmekjøkken

DRØMMEKJØKKEN: Det var tydelig for BoligDrøms redaksjon at trenden med landkjøkken er på svikende front, ettersom halvparten av de 10 vinnerne i konkurransen Norges Drømmekjøkken hadde stilrene kjøkkenmodeller. Helt til venstre er kjøkkenet til hovedvinneren Tonje Forbord, i midten er kjøkkenet til Malin Roksvåg og til høyre er kjøkkenet til Katrine Sund. © FOTO: private bilder/BoligDrøm

Vi har spurt landets ledende kjøkkenleverandører, og de som svarte (Ikea, Kvik, HTH, Strai og JKE Design) bekreftet at den store bestselgeren det siste tiåret har vært landkjøkken. Hvite landkjøkken. Men når vi spør hva de selger mest av i dag, er svaret litt annerledes. Trendene er i ferd med å forandre seg.

- De moderne, hvite kjøkken har nå gått forbi det landlige kjøkken som favoritt hos nordmenn, i alle fall blant dem som kjøper kjøkken fra JKE Design. Vi har merket trenden i løpet av 2013, og nå er altså det stilrene design vår absolutte bestselger, sier Anita Barner Ibsen, markedskoordinator hos JKE Design.

Vi har mistet grepet!

Også innenfor stilrene kjøkken finnes en mikrotrend, den heter "grepsløse fronter". De fleste ønsker ikke at knotter eller håndtak, altså grep, som forstyrrer de rene linjene i designet.

- Bestselgeren i Norge nå er grepsfrit, hvitt kjøkken. Grepsløse skuffer gir et stilrent og moderne uttryk, som passer godt inn i skandinaviske hjem og interiørstiler. Samtidig er den perfekte bakgrunn for å leke med kontraster eller skape gjennomført harmoni, sier Anita Barner Ibsen, markedskoordinator hos JKE Design.

En annen dansk produsent, nemlig Kvik, selger også godt med grepsfrie kjøkken i Norge.

- Det er helt sikkert kjøkken i enkelt design med rene linjer vi selger mest av. Våre kunder har fokus på form og funksjon, slik man får i vår Mano-modell, sier Tine Krægpøth, kommunikasjonsspesialist hos Kvik.

Mano kjøkken fra Kvik

UFORSTYRREDE LINJER: Dette kjøkkenet fra Kvik med modellen Mano er supertrendy, med både grepsløse fronter, innrammet kjøkkenøy og kontrastfarger på frontene - både hvite og mørk eik. © FOTO: Produsenten

Shaker kjøkken fra Strai

HELHVITT: Ingenting truer det helhvite kjøkkenet, de aller fleste nye kjøkken som selges i dag er hvite. Og mange av dem har profilerte fronter og sprossede vitrineskap, som shakermodellen fra Strai. © FOTO: Produsenten

Hos den norske produsenten Strai, er ikke trenden med stilrene kjøkken like ensidig.

- Vi har butikker i Sør-Norge, og ser at det er geografiske forskjeller på hvilke modeller som selger best. For eksempel selger vi en stor andel profilerte kjøkkenfronter i Oslo og Akershus, mens i Stavanger går det mye stram design. Totalt selger vi mest av shakerstilen, en allsidig modell som kan representere flere uttrykk fra klassisk til moderne, sier Silje Høivold Johnsen, markedskoordinator hos Strai kjøkken.

Det handler om smarte løsninger

Uansett stil, mener Strai at det er oppbevaring og smarte løsninger som styrer valg av kjøkken. Det er også noe Ikea har tatt følgene av.

- Vi lanserte kjøkkensystemet METOD for snart ett år siden, som ble skapt med tanke på fremtiden. Vi så et behov for enda mer fleksible løsninger og mulighet for maksimal plassutnyttelse. I dag bor det mer mennesker i byer enn utenfor, og det sier seg da at kjøkkenet må gjenspeile trenden med liten plass og maksimal plassutnyttelse, sier Siv Egger fra Ikea, og får ekko fra HTH:

- Byene tiltrekker seg stadig flere mennesker, og parallelt har singlekulturen for alvor sat sitt preg på boliger og innredning. For å komme etterspørselen imøte lanserer HTH nå et kjøkkenkonsept mot små leiligheter, som koster under kr 20 000. Funksjonalitet og design skal ikke mangle selv om prisen er lav. Vi utnytter plassen optimalt med sokkelskuffer og mulighet for veggskap helt opp til taket, sier Carl Kristian Birk, markedsdirektør hos HTH.

Scene kjøkken fra HTH

SMÅTT ER GODT: Stadig flere av oss bor smått og urbant, og små boliger er best med små kjøkken. Men vi ønsker ikke å gå på kompromiss med verken stil eller funksjonalitet, så gode løsninger fra kjøkkenleverandøren er et absolutt krav. © FOTO: HTH

Kaffemodul til kjøkken fra HTH

HJEMMEKAFÉ: HTH har lagt merke til at kafékulturen har inntatt våre hjem, og tilbyr nå en kaffemaskinmodul til sine kjøkkenmodeller. Det er ledbelysning i bakkant, plass til kopper og en skuff til alt tilbehøret. © FOTO: Produsenten

Urban funksjonalisme

At verden blir urban er kanskje forklaringen på at nordmenn flytter seg fra landkjøkken til minimalistiske miljø, som glir mer naturlig inn i resten av hjemmet.

- Kjøkkenet er en stadig mer integrert del av hjemmet, og et sted som ivaretar stadig flere funksjoner. Cafékulturen har absolutt satt sitt preg på dagens kjøkken, derfor har HTH utviklet en kaffemodul med baklys, som framhever kundens flotte espressomaskin, sier Carl Kristian Birk, markedsdirektør hos HTH.

Om vi kaller det cafékultur eller i-revolusjon, at kjøkkenet tilpasses en moderne livsstil er ingen tvil om.

- Kjøkkenet skal passe inn i hjemmet, nærmest som et "møbel", som skal pynte opp også når det ikke brukes til å lage mat i. Derfor ser vi også i høyere grad at kundene velger kontrastfarger til det hvite og de ønsker å gjøre kjøkkenet personlig gjennom hyller og moduler som tilpasses kundens ønsker. Å tilpasse kjøkkenet i større grad er en av tendensene vi har stor tro på i 2014 og 2015, sier Tine Krægpøth, kommunikasjonsspesialist hos Kvik.

Metod kjøkken fra Ikea

STØKKEN: Når stue og kjøkken går helt i ett, har vi virkelig beveget oss inn i framtiden. Dette er en av trendene som spås å vokse. © FOTO: Thommy Bengtsson/IKEA

Kjøkken fra JKE Design.

SORT ER DEN NYE SORT: Mange har fått øynene opp for kjøkken i flere farger, og det er nesten et must i dag å bygge alle hvitevarene inn i kjøkkenet. © FOTO: JKE Design

Farge betyr ikke nødvendigvis fargerikt

En annen trend som står sterkt for 2014, er farger. Og når vi sier farger mener vi først og fremst grått, sort og treverk. Ekspertene har spådd sort kjøkken som det nye hvite. For ikke lenge siden sa den svenske trendeksperten Stefan Nilsson at "har du ikke svart kjøkken er du helt ute". Kjøkkenprodusentene er nok ikke helt enige.

- Hvite kjøkken har vært trenden i snart 10 år, og ingenting tyder på at det vil skje dramatiske endringer her. Vi har nettopp lansert våre nyheter for 2014, og har stor tro på serien Frame, som er en lekker nytolking av det hvite kjøkken, sier Carl Kristian Birk, markedsdirektør hos HTH.

- Hvitt er mest populært, men vi selger også mye av mørk eik og stadig mer av fargekombinasjoner, som gir kjøkkenet personlighet, sier Tine Krægpøth, kommunikasjonsspesialist hos Kvik.

De som drar fargetrenden lengst er Strai, som tror hvitt blir stående, men det får selskap.

- Vi ser en dreining mot farger eller en miks av farger, for eksempel hvite overskap og fargede benkeskap, sier Silje Høivold Johnsen, markedskoordinator hos Strai kjøkken.

Linnea komfort kjøkken i ask fra Strai

FARGERIKT? En av de tydeligste trendene i kjøkkenkatalogene er farger. Og når vi sier farger, mener vi egentlig bare at det ikke er hvitt. Det er mye grått, sort og treslag. © FOTO: Strai

Metod kjøkken fra Ikea

ÅPENHET: Vis hvem du er ved å bruke åpne hyller, sier kjøkkenekspertene. Dette er en trend vi har sett en stund, som vi ikke blir lei med det første. Åpne hyller er også et av særtrekkene ved landkjøkken, som vi tar med oss inn i fremtiden - det myker opp stilrene kjøkken. © FOTO: Ikea

Årets trend er åpenhet

Åpne hyller, ingen overskap, kontrastfarger og alle hvitevarene bygget inn. Kjøkkenet skal ha rene linjer, men vi ønsker å vise personlighet likevel.

- Årets trend er åpenhet! Vi skal vise hvem vi er ved å stille ut unike arvestykker, designprodukter, bøker og annet som har betydning for oss, sier Tine Krægpøth fra Kvik, som litt overraskende legger til at det er slutt på "den upersonlige, kalde og minimalistiske innredning". Med det skaper hun et skille mellom stilrent design og minimalistiske kjøkken, som er noe annet.

- Minimalistiske kjøkken må vike plassen til mer nærvær og varme i innredningen, sier Tine Krægpøth fra Kvik.

Men landkjøkkenet er ikke dødt

Hvis det er noe som definerer stilen landkjøkken, så er det åpenhet, varme og nærvær, slik Siv Egger fra Ikea beskriver det i begynnelsen her. Et hjem handler ikke først og fremst om stil, det er måten vi bruker hjemmet på som styrer utviklingen av trender. I kjøkkenet står fortsatt samvær, tradisjoner og mat i sentrum. Derfor blir selv stilrene kjøkken fylt med varme og personlighet, og derfor vil landkjøkkenet overleve som både konsept og stil.

- Det er fortsatt hvite kjøkken i landlig stil vi ser er populære, og vi har ingen grunn til å tro at dette forsvinner med det første. Et kjøkken har man i gjennomsnittlig 10 år, derfor vil vi ikke se like store endringer i trendbildet for kjøkken som man gjør med andre elementer i boligen, sier Siv Egger.

Metod kjøkken fra Ikea

HØYST LEVENDE: At landkjøkkentrenden trues av stilrent design kan vi slå fast, men landkjøkkenet er ikke dødt av den grunn. Det produseres og selges mengder av profilerte kjøkken, som på ingen måte framstår som utrendy. © FOTO: IKEA

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!