Hei. Vi er en familie på 4 som bor på Fuglegården i Vestby. Margaretha og Lars Habberstad og Elise (11 år) og Martin (13 år). Vi overtok barndomshjemmet til Lars i 2001. Huset var påbygd og oppusset i flere etapper siden første del ble reist på 1700-tallet.

I utgangspunktet fungerte boligen ikke optimalt. 2. etasje ble ikke brukt, da den besto av 3 små rom og en lang, trang gang. Det var heller ikke noe bad der. Den siste store oppussingen ble foretatt i 1969. Nesten alle vinduene ble da byttet ut med husmorvinduer, og for å holde taket tett ble det lagt eternittplater på det. Innvendig var det en blanding av gamle profilerte dører og slette dører, mye vinyl på gulvene og Taiwanpanel i hele 2. etasje og deler av 1. etasje.

I 2001 skiftet vi ut kjøkkenet og i 2007 slipte vi parketten og malte stuene som hadde furupanel overalt. I 2010 da barna ble 10 og 11 år delte de fortsatt soverom, og vi fant ut at nå måtte noe skje. Vi ønsket å beholde fasadens utseende, men gjenopprette den gamle stilen, samtidig måtte vi ha en funksjonell planløsning. Ønsket var at «den renoverte delen» skulle gli naturlig inn i resten av huset.

Huset hadde ett lite påbygg som det kun var tilgang til utenfra. Dette ble utvidet og integrert i hovedhuset hvor vi nå har hverdagsinngang og vaskerom. I første etasje ble tre små rom gjesterom/kontor. Vaskerommet ble til bad. Stue og kjøkken har bjelker fra 1700-tallet og skjevheter i tak noe som gjør at huset har sjel. 2. etasje ble utvidet og i stedet for mange små rom fikk vi nå 3 store soverom, TV-rom og ett etterlengtet bad. Gamle innerdører ble gjenbrukt der de passet, og vi lot eksisterende gamle vinduer og dører bestemme utseende på de nye.

Jeg jobber i ett byggevarehus og ønsket derfor å kjøpe mest mulig derfra. Da de ikke hadde baderoms fliser i den stilen vi ønsket, valgte vi kjøkkenfliser for å få det ønskede resultatet. I de andre rommene er det brukt malt panel og tapet. Veggpanelene ble kjøpt ferdig malt og med tid og stunder vil nok noen av rommene få andre farger.

Mye av det innvendige måtte rives for å få det slik vi ønsket. Det var mange beslutninger som ble tatt i denne prosessen og det var en tøff, men samtidig utrolig morsom periode. Utvendig ble all panel fjernet og erstattet med tre cm tykke profilerte panelbord (kopi av ett bord vi fant på huset). Husmorvinduene ble byttet ut med to-rams koblede vinduer og eternitt taket ble erstattet med enkel krommet rød takstein. Utgangsdøren ble laget i Sverige.

Prosjektet tok nesten ett år. Fra juni 2010 til mai 2011 leide vi en leilighet i nærheten. Nå har vi bodd i huset i nesten to år. Vi mangler fortsatt å innrede noen rom, men så lenge vi har fått drømmeboligen kan resten komme etter hvert. Vi er storfornøyde med det renoverte huset vårt, som nå er blitt en brukervennlig bolig, og fremfor alt synes vi at vi har klart å beholde sjelen.

Med vennlig hilsen

Margaretha Habberstad

Margaretha Habberstad

Gang med klassisk tapet, speilkonsoll og benk.

Margaretha Habberstad

Gang med trapp til 2. etasje. © Picasa

Margaretha Habberstad

Kjøkken i klassisk landstil.

Margaretha Habberstad

Spiseplass på kjøkken.

Margaretha Habberstad

Hvitmalt spisestue med teppe med blomstermotiv og klassisk krystallkrone.

Margaretha Habberstad

De store døråpningene mellom rommene gjør at lyset kan strømme fritt fra rom til rom.

Margaretha Habberstad

I det ene hjørnet av stuen står en koselig peis.

Margaretha Habberstad

Herregårdstilen finner du også på badet.

Margaretha Habberstad

Vakkert i vintervær!

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!