Kul kaffebar

Brennheit kaffebar i Oslo

Det var et kontroversielt vedtak å lage kaffebar i nordens eldste brannstasjon, men resultatet er heitere enn en brannmann i uniform.

RÅTT OG EKTE: Nordens eldste brannstasjon er blitt kaffebar, men Kaffebrenneriet har lagt vekt på å ivareta både stil og inventar. Nordens første sklistang har derfor fått stå.
RÅTT OG EKTE: Nordens eldste brannstasjon er blitt kaffebar, men Kaffebrenneriet har lagt vekt på å ivareta både stil og inventar. Nordens første sklistang har derfor fått stå. Foto: FOTO: Eva Høydalsvik
Sist oppdatert

For en kort måned siden åpnet kaffekjeden Kaffebrenneriet sin nyeste kafé, i Grønnlandsleiret 32. Denne er raskt blitt et populært sted for god kaffe.

Det er ikke bare den nye bryggebaren eller bakevarene som trekker folk, det er rett og slett det kule interiøret. For kaffeen ligger ikke i en hvilken som helst adresse.

Grønnlandsleiret 32 huser nordens eldste brannstasjon. Den sto ferdigbygget i 1866, åtte år etter den store brannen, som tok store deler av hovedstaden.

Helt rå stil

Kaffebarens murvegger er derfor originale fra 1866, sklistangen som går fra andre etasje og ned i kaffebaren er nordens første sklistang, og gamle bajonetter brukt som håndtak er kule innslag i en kafé.

Men krakker i industristil, røft treverk og utstrakt bruk av stålrør og grovt skinn gjør kaffebaren særegen og moderne.

KULT INTERIØR: For å holde stilen er interiøret på Kaffebrenneriets nyeste bar industrielt og røfft. Veldig moderne.
KULT INTERIØR: For å holde stilen er interiøret på Kaffebrenneriets nyeste bar industrielt og røfft. Veldig moderne. Foto: FOTO: Eva Høydalsvik

Kontroversiell beslutning

TIDEN STÅR STILLE: Inne på Grønland brannstasjon har tiden stått stille en stund. Den gamle klokken er en fin påminnelse om at det er greit å ta seg en kaffepause.
TIDEN STÅR STILLE: Inne på Grønland brannstasjon har tiden stått stille en stund. Den gamle klokken er en fin påminnelse om at det er greit å ta seg en kaffepause. Foto: FOTO: Kaffebrenneriet

Brannstasjonen ble nedlagt etter 112 års kontinuerlig drift, i 1978. Oslo feiervesen tok over deler av lokalene i noen år, men i 1986 åpnet Brannmuseet i deler av lokalene.

Det var derfor en kontroversiell beslutning, da Oslo kommune besluttet å la Kaffebrenneriet åpne kafé i lokaler som ble ledige i fjor.

- Grønland brannstasjon og Oslo brannmuseum burde vært håndtert som kulturbedrift, sier Tone Tellevik Dahl til Fagbladet, Fagforbundets medlemsblad.

Tellevik Dahl er nestleder i byutviklingskommiteen (Ap), og jobbet med å skaffe brannmuseet penger til å leie de ledige lokalene. Brannmuseet okuperer 400 kvadratmeter i den gamle brannstasjonen, men har lenge hatt behov for mer plass.

Anitkt brannutstyr ligger ute

- Veteranbrannbiler står ute, pumper og utstyr fra midten av 1800-tallet ligger stuet vekk på lager. Et undervisningsrom til besøkende skolelever står også på ønskelista, sier Trond Flaarud, leder av Brannhistorisk forening, til Fagbladet.

Problemet var at Oslo kommune forlangte markedspris for lokalene. 1 million for de 800 ledige kvadratmeterne, noe det kommunale foretaket med ansvar for museet, Omsorgsbygg KF, ikke hadde råd til.

INGEN FASADEENDRING: Branstasjonen fra 1866 ser ut som den alltid har gjort, men bak dørene kan du nå drikke kaffe.
INGEN FASADEENDRING: Branstasjonen fra 1866 ser ut som den alltid har gjort, men bak dørene kan du nå drikke kaffe. Foto: FOTO: Eva Høydalsvik

Museet drives på frivillig basis og har ingen inntekter, og er derfor avhengig av støtte fra kulturetaten.

MURET INNE: Grønland branntasjon er tegnet av arkitekt Wilhelm von Hanno, som også tegnet Grønland kirke, som er nabobygget.
MURET INNE: Grønland branntasjon er tegnet av arkitekt Wilhelm von Hanno, som også tegnet Grønland kirke, som er nabobygget. Foto: FOTO: Eva Høydalsvik

Tror på godt sammarbeid

Omsorgsbygg KF tok kontakt med Tellevik Dahl, som jobbet for å få brannstasjonen overført til kulturetaten, for dermed å kunne få en annen leiepris. Mens hun ventet på svar, kom beskjeden fra byråden at lokalene var leid ut til Kaffebrenneriet.

- Det er nesten utilgivelig. Det er ikke slik man skal behandle viktige samarbeidspartnere for kommunen, sier Tellevik Dahl til Fagbladet.

- Vi har ingenting imot Kaffebrenneriet, og tror på et godt samarbeid med dem. Det er behandlingen som ble museet til del vi reagerer på, understreker Flaarud til Fagbladet.

Resultatet er et besøk verdig

Når nå Kaffebrenneriets nye kafé er åpnet, håper brannmuseet de vil trekke kunder til museet også. Det tror Steinar Paulsrud også.

BAKGÅRD: I hine hårde dager brukte man hester til å trekke vann fram til brannene, men i 1919 ble stallene bygget om til garasjer. Oslo brannmuseum ønsker å flytte den gamle bilen inn, så den blir bedre bevart, men enn så lenge står den til pynt for kaffebarens gjester i bakgården.
BAKGÅRD: I hine hårde dager brukte man hester til å trekke vann fram til brannene, men i 1919 ble stallene bygget om til garasjer. Oslo brannmuseum ønsker å flytte den gamle bilen inn, så den blir bedre bevart, men enn så lenge står den til pynt for kaffebarens gjester i bakgården. Foto: FOTO: Eva Høydalsvik

Han er gründer og medeier i Kaffebrenneriet, og tror den gamle brannstasjonen vil trekke 600 til 700 besøkende daglig.

- Brannmuseet kan dra mange fordeler av oss, lokaler er ikke deres eneste behov. De trenger også å bli kjent. Og da vil museet dra stor nytte av de menneskene vi trekker hver eneste dag, sier Paulsrud til Fagbladet.

Vi har vært på besøk, og latt oss begeistre. Tross at denne journalisten har bodd i området i over 10 år, har jeg aldri vært på Oslo brannmuseum. Ikke før det ble kaffebar der.

Les også:

Her finner du Oslos kuleste interiørbutikker

Dette gjør kaffe med kroppen din

STANG INN: Den gamle sklistanga er trolig nordens første, og Kaffebrenneriet har beholdt den i kaffeen sin, sammen med en gammel vannpumpe.
STANG INN: Den gamle sklistanga er trolig nordens første, og Kaffebrenneriet har beholdt den i kaffeen sin, sammen med en gammel vannpumpe. Foto: FOTO: Kaffebrenneriet
UTESERVERING: Kaffebrenneriets nye bar på Grønland har uteservering både foran og bak. Fra forsiden får du titte på livet.
UTESERVERING: Kaffebrenneriets nye bar på Grønland har uteservering både foran og bak. Fra forsiden får du titte på livet. Foto: FOTO: Kaffebrenneriet

Flytt ut av Oslo - få mer for pengene

Interiørguiden: inspirerende interiør på nett

Denne saken ble første gang publisert 12/07 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også