Blåbær til mer enn mat

Blåbærtid

De små blå kan brukes til så mye mer enn bare syltetøy. Isbiter, for eksempel.

NYTT: Lag noe nytt og spennende av blåbærene du plukker.
NYTT: Lag noe nytt og spennende av blåbærene du plukker. Foto: FOTO: Pernilla Sjöholm/Linnea Press
Sist oppdatert

Blåbær er kjempesunne og helt gratis.

Mange liker å spise dem til dessert med sukker og fløte på, mens andre lager syltetøy og putter i fryseren.

De små blå er også ypperlige om du tørker dem på planten og bruker dem i bakverk og yoghurt eller müsliblandinger.

Finner du mye kan du lage pai eller smoothies med friske bær.

Du kan også fryse dem hele, og ha godsaker du kan ta frem når du får besøk om vinteren.

Blåbærisbiter

En ny og morsom vri er å lage isbiter med blåbær i.

Hvis du legger ett bær i hvert rom før du setter brettet i fryseren, har du vakre og dekorative isbiter i lang tid. Utrolig lekkert i drinker, saft eller vannmuggen.

LETT: Blåbær i isbitene er vakkert, dekorativt, og ikke minst veldig enkelt.
LETT: Blåbær i isbitene er vakkert, dekorativt, og ikke minst veldig enkelt. Foto: FOTO: Pernilla Sjöholm/Linnea Press

Tørkede blåbær

TØRT: Tørkede bær holder lenge og kan brukes i for eksempel müsli.
TØRT: Tørkede bær holder lenge og kan brukes i for eksempel müsli. Foto: FOTO: Pernilla Sjöholm/Linnea Press

Tørkede blåbær holder mye lenger enn friske, og du har dem hele vinteren. De er kjempegode som blant annet tilsetning i müsliblandinger.

Rens bærene og legg dem utover et stekebrett. Sett brettet på et tørt og luftig sted, slik at bærene ikke mugner.

La stå i 2-3 døgn.

Tørk dem så i stekeovnen, først ved 30-40 grader i 1-2 timer. Øk varmen til 70 grader til de er gjennomtørre.

Om de er tørre helt igjennom, finner du ut ved å prøvesmake.

Oppbevar de tørkede bærene i en lufttett beholder, og lagre dem kjølig og tørt.

Tyttebær kan med hell tørkes på samme måte.

I tillegg til müsli er de tørkede bærene supre å ha i bakverk, for eksempel blåbærscones.

Blåbærscones

GODT SMAK: Gjør sconesen ekstra smakfull ved å tilsette blåbær.
GODT SMAK: Gjør sconesen ekstra smakfull ved å tilsette blåbær. Foto: FOTO: Pernilla Sjöholm/Linnea Press

8 dl hvetemel

1/2 dl sukker

2 dl havregryn

4 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

1 ts salt

100 g smør

50 g mandler

1 egg

3 dl melk

1 1/2 dl blåbær

Sett ovnen på 250 grader. Bland mel, sukker, havregryn, bakepulver, vaniljesukker og salt i en bolle. Skjær smøret i terninger og kna inn i melblandingen til det er smulete. Hakk mandlene og bland inn. Visp egget i melken og rør inn. Ha så i blåbærene, og bland inn. Deigen skal ikke bearbeides for mye. Rull deigen til en pølse, og del opp i rundt 12 deler. Legg hver del i en muffinsform eller rett på et bakepapir på stekeplaten. Stek midt i ovnen i rundt 10 minutter. Sconsene er aller best varme, med litt smør eller kremost.

Et annet godt tips hvis du har spannet fullt av blåbær, er å lage blåbæryoghurt.

Blåbæryoghurt

Denne oppskriften blir fort en frokostfavoritt, og når du går tom for friske bær, kan du bruke syltetøy i stedet.

HJEMMELAGET: Miks blåbær med yoghurt naturell, og vips: Blåbæryoghurt.
HJEMMELAGET: Miks blåbær med yoghurt naturell, og vips: Blåbæryoghurt. Foto: FOTO: Pernilla Sjöholm/Linnea Press

2 dl blåbær

1 1/2 dl sukker

1 ss hel kardemomme

8 dl matyoghurt

blå valmuefrø til servering

Ha blåbær og sukker i en kasserolle og varm opp. Rør om nå og da, til sukkeret har smeltet inn. Ha kardemommen i en morter og knus til den er finmalt. Rør blåbær og kardemomme i yoghurten. Bruk din favorittyoghurt, men det er best med en naturell variant. Server i små kopper, eller over din favorittmüsli til frokost. Denne yoghurten er også kjempegod til blåbær crumble, eller til noen skiver syrlig, grønt eple.

Les også:

Så langt er et «steinkast»

Gjorde campingbrakke til lekker hytte

BUKETT: Blåbærlyng kan bli en vakker bukett til pynt på stuen.
BUKETT: Blåbærlyng kan bli en vakker bukett til pynt på stuen. Foto: FOTO: Pernilla Sjöholm/Linnea Press

To gode alternativer til ventepølse

Oppskrift på verdens enkleste feriepasta

Denne saken ble første gang publisert 30/07 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også