Bank-id på mobil og nettbank

Mobilen gir deg tilgang til banken

Nå er mobilen alt du trenger for å logge deg på nettbanken.

Sist oppdatert

Bankene har ulike varianter av sikkerhetssystemer for pålogging til nettbanken. Noen har sertifikater som må lastes ned på PC-en, andre har kodekort med tallkombinasjoner som en sikkerhet ved innlogging i nettbanken.

Andre igjen har såkalte dongler som genererer tilfeldige tall som skal verifisere at du er den bankkunden du utgir deg for å være.

Bank-id

Med bank-id på mobil vil alt du trenger være lagret på mobilens simkort. Så har du mobilen din med deg, har du også nøkkelen til nettbanken din tilgjengelig. Derfor kan du logge deg inn på nettbanken fra hvilken som helst pc.

Trenger bare PIN-kode

Systemet fungerer slik at din personlige, elektroniske identitet ligger lagret i SIM-kortet. Når du skal inn i nettbanken vil denne kommunisere med din mobil, som vil be om din personlige PIN-kode. Denne verifiseres og godkjennes i SIM-kortet. Deretter går det en melding tilbake til nettbanken, som slipper deg inn i din egen konto, og du kan gjennomføre de transaksjonene du ønsker.

- Dette tror vi mange vil oppleve som en stor fordel siden de stort alltid har med seg mobiltelefonen, men kanskje ikke alltid kodeenheten som trengs i dag, sier informasjonssjef i Sparebankforeningen, Ann Håkonsen.

Les også: Hold orden på passordene

SIM-kortet blir det eneste du trenger for å få tilgang til nettbanken.
SIM-kortet blir det eneste du trenger for å få tilgang til nettbanken. Foto: Foto: Crestock

Begrenset tilgjengelighet

Slik går du frem

  • Kontroller at banken din tilbyr BankID på mobil.
  • På bankens nettbank velger du at du vil bruke BankID på mobil til innlogging eller andre tjenester.
  • Nettbanken ber deg så oppgi mobilnummer og fødselsdato. Når du har gjort dette vises en referansekode.
  • Nettnanken sender en melding til SIM-kortet i din mobil og ber deg bekrefte valgt tjeneste på gitt nettsted. Meldingen inneholder også referansekoden og du må kontrollere at dette er den samme koden.
  • Du bekrefter ved å taste din selvvalgte PIN-kode for BankID på mobil (fire til åtte siffer).
  • SIM-kortet sender så en bekreftelse tilbake til nettstedet, som dermed kan verifisere din identitet.
  • Dersom verifiseringen er ok, utføres valgt tjeneste på gitt nettsted. Dette kan f.eks. være pålogging i nettbank eller utføring av betalinger.

Foreløpig er det bare DnB NOR og Skandiabanken som har gjort systemet tilgjengelig for sine kunder. I tillegg krever det at man har et mobilabonnement hos Telenor,

- Men vi regner med at også andre banker og mobiloperatører snart vil tilby løsningen, sier administrerende direktør i Sparebankforeningen, Arne Hyttnes.

- Vi jobber med det, men kan foreløpig ikke et spesifikt tidspunkt for når vi vil lansere systemet for våre kunder, sier informasjonssjef i Nordea, Thomas Sevang.

- Vi ser på dette som en interessant innovasjon, og vi er i dialog med bankene om dette, men foreløpig er det for tidlig å si noe om når vi vil kunen tilby dette, uttaler Ingrid Kristensen, kommunikasjonsrådgiver i NetCom .

Les også: Slik får du mere ut av mobilen din

God sikkerhet

Bank-id på mobil krever en egen PIN-kode for å få tilgang til informasjonen som ligger lagret på SIM-kortet. Stjeles mobilen skal bank-id på mobil sperres på samme måte som man gjør ved stjålne bank- og kredittkort. I tillegg bør også sim-kortet sperres.

- Det vil være et sikringsmoment i seg selv at sikkerhetsinformasjonen ligger på mobilen, fordi den bærer man hele tiden med seg og vil raskt oppdage det om den blir stjålet. Noe annet vil det være med et kodekort eller dongel, som jo bare brukes når nettbanken brukes, sier forsker ved Sintef IKT, Martin Gilje Jaatun. Han ser ingen vesentlige sikkerhetsmessige svakheter ved at ens personlige, elektroniske identitet er lagret på sim-kortet.

- Det krever ganske mye innsats for å få ut informasjon fra et sim-kort, men det er klart at den som virkelig vil tappe et sim-kort får det til. Men generelt er dette en likeså god løsning som andre sikkerhetssystemer som i dag finnes for nettbank.

Les også:

Fremtidens mobiler

Drikk melk etter trening

Test av vannmaling

Denne saken ble første gang publisert 25/03 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også