Tips for små bad

Slik innreder du på et lite bad

Tenk minimalt når du innreder det lille badet. Her er løsningene og produktene som fungerer.

SMÅTT & FLOTT. Vi gir deg noen praktiske tips med på veien når du skal innrede små bad.

SMÅTT & FLOTT. Vi gir deg noen praktiske tips med på veien når du skal innrede små bad. Foto: FOTO: Produsent

Publisert Oppdatert

Har du et lite bad og trenger inspirasjon til innredning av det? Interiørarkitektene Helene Holm og Nina Hæg, som tidligere drev HAEG HOLM Interiørarkitekter MNIL, har tips som kan gi inspirasjon når du skal innrede badet, særlig når det er lite og plassen må utnyttes maksimalt.

- For små bad er det smart å ha belysningen innfelt i speilet eller på hver side av speilet. Plasserer du lysene på siden, bør de være maksimalt ti centimeter utenfor speilflaten, sier interiørarkitektene.

De anbefaler å benytte kontraster i materialbruk, som for eksempel lyse fliser mot en innredning i en mørkere farge, eventuelt i tre. Men pass på; ikke miks for mange kontraster, det kan fort gi et rotete inntrykk.

- Utnytt hele arealet. Bruk hulrommet over vegghengt toalett. Lag skap eller hyller i nisjer, sier interiørarkitektene. - Bruk materialer som er lette å vedlikeholde, og et vegghengt toalett gjør renholdet langt enklere.

Til slutt og ikke minst: Speil forstørrer rommet effektfullt, og kan være en rimelig investering. Under finner du noen eksempler på produkter tilpasset mindre bad.

RUND VASK. Vasken WT. RS325 fra Alape er kun 32,5 centimeter i diameter og 29 centimeter høy, kr 8 400,-.

RUND VASK. Vasken WT. RS325 fra Alape er kun 32,5 centimeter i diameter og 29 centimeter høy, kr 8 400,-. Foto: FOTO: Produsent

Rund vask på et lite bad

Hvis du investerer i en rund og liten vask til å henge rett på veggen, sparer du plass. Vaskeenhetene fra Alape er for eksempel tilpasset små baderom, de stålglaserte vaskene er dessuten flotte å se på. Vaskene finnes i flere geometriske former.

På trange bad er det lett å rive ned ting fra åpne hyller. Denne hyllen fra danske Vipp er i aluminium, og den kommer med sklisikker silikonmatte som kan vaskes i maskin. Du kan også montere sklisikre matter på hyller du allerede har, det holder tingene bedre på plass.

Viktig med god organisering på små bad

KOMPAKT. Lillången servantskap med en dør, kr 895, håndklekroker, såpeskål og fat i rustfritt stål er inkludert i prisen. Mål: B: 40 cm, D: 41 cm, H: 92 cm. Rörskår blandebatteri med bunnventil som sparer vann uten at du mister vanntrykket, kr 245, alt fra Ikea.

KOMPAKT. Lillången servantskap med en dør, kr 895, håndklekroker, såpeskål og fat i rustfritt stål er inkludert i prisen. Mål: B: 40 cm, D: 41 cm, H: 92 cm. Rörskår blandebatteri med bunnventil som sparer vann uten at du mister vanntrykket, kr 245, alt fra Ikea. Foto: FOTO: Produsent

PÅ PLASS. Hyllen fra Vipp har følende mål: H: 23 cm B: 50,5 cm og D: 18,5cm. Den har sklisikre matter på hylleflatene, og finnes i hvitt og svart. Kr 1749,-. Vipp.com.

PÅ PLASS. Hyllen fra Vipp har følende mål: H: 23 cm B: 50,5 cm og D: 18,5cm. Den har sklisikre matter på hylleflatene, og finnes i hvitt og svart. Kr 1749,-. Vipp.com. Foto: FOTO: Anders Hviid © HVIIDPHOTOGRAPHY

Liten plass bør organiseres godt. Da slipper du å kaste bort tid på å lete etter ting, og det trenger ikke bli dyrt. På Ikea kan du blant annet få kompakte løsninger slik som den du ser over. Fest såpeskålen og oppbevaringshyllen i vasken, og du rydder plass til andre ting på kanten.

På et trangt bad er det lett å komme bort i skarpe kanter på skap og skuffer. Vi fant en finurlig skuff med avrundede hjørner hos danske Dansanis, den gjør ikke så stor skade hvis du dulter borti.

Smart belysning

Speilskap er praktiske og plassbesparende. Dette snedige speilet på badet over er utstyrt med en lampe som aktiveres via en sensor som registrerer bevegelse i rommet, den kan også kobles til lyset i taket.

RUND I KANTENE. Servantskap med skuff, Curvo, fra kr 16 660,-. Dansani.

RUND I KANTENE. Servantskap med skuff, Curvo, fra kr 16 660,-. Dansani. Foto: FOTO: Produsent

LYSSATT. Speilet er designet av Phillippe Starck for Duravit, fra kr 6998, duravit.com.

LYSSATT. Speilet er designet av Phillippe Starck for Duravit, fra kr 6998, duravit.com. Foto: FOTO: Produsent

Speilet er delt med et bøyd hengsel, slik at delen uten lampe kan vendes ut. Bak speilet er det dessuten plass til toalettsaker.

Bad med plasstilpasset løsning

Badet over har fått en plasstilpasset løsning. Snekkeren bygget håndklehyller av store fliser under vasken. Hyllene er kledd med samme fliser som gulvet, noe som skaper helhet i rommet.

Den åpne hylleløsningen fungerer på et bad som er tett og lite. Speilet over vasken har innfelte lys, og speilet bidrar til at rommet virker større.

ÅPEN LØSNING. Rustikke fliser som måler 60 x 60 cm, Pearl Blue fra Fagflis. Vasken Turin fra Korsbakken. Speilet er 55 centimeter bredt, fra Scala.

ÅPEN LØSNING. Rustikke fliser som måler 60 x 60 cm, Pearl Blue fra Fagflis. Vasken Turin fra Korsbakken. Speilet er 55 centimeter bredt, fra Scala. Foto: FOTO: Espen grønli

Flere funkjsoner i ett

Få møblene opp fra gulvet, slik at gulvflaten virker større og du kommer lett til med langkosten for å rengjøre.

Dette åpne hyllesystemet på bildet under tilbyr to funksjoner i ett og samme møbel, både oppbevaring og speil. Helspeilet er montert på siden. Smalt, smart og praktisk.

VEGGHENGT. Invitas nyeste serie Cool Corner har benkeplate i Corian med istøpt vask og avrundede hjørner. Pris kr 12 000 for dette servantskapet Trendline. Bordplatens pris inkl. vask varierer avhengig av hvilket materiale du velger, fra 10 000 til 20 000 kroner, Invita.dk.

VEGGHENGT. Invitas nyeste serie Cool Corner har benkeplate i Corian med istøpt vask og avrundede hjørner. Pris kr 12 000 for dette servantskapet Trendline. Bordplatens pris inkl. vask varierer avhengig av hvilket materiale du velger, fra 10 000 til 20 000 kroner, Invita.dk. Foto: FOTO: Produsent

ALT I ETT. Skap fra den nye baderomsserien Darling New fra tyske Duravit, kr 3360, duravit.com

ALT I ETT. Skap fra den nye baderomsserien Darling New fra tyske Duravit, kr 3360, duravit.com Foto: FOTO: Produsent

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning