Utgangspunktet for den drastiske forvandlingen var et ønske om å gjøre badet større. Strategien ble å smelte sammen et knøttlite bad med et enda mindre toalett.

Fordelene er åpenbare: Ved å slå ned veggen mellom de to rommene, ble det frigjort tiltrengt plass, og de fikk et funksjonelt bad.

Trebarnsfamilien hadde allerede et avlastningsbad i underetasjen og fryktet derfor ikke konsekvensene av å plassere servanter, dusj og toalett i samme rom.

Svarte striper på baderomsgulvet

Familien hadde søkt hjelp hos Bonytts interiørarkitekttjeneste, og fikk bistand til prosjektet sitt av interiørarkitekt MNIL Beba Vaxevanidou-Holøyen.

Som bildene avslører er det gjort atskillig mer her enn bare å rive en vegg.

Den mest iøynefallende endringen er strekkodemønsteret på gulvet.

- Det virket litt sprøtt med svarte striper på gulvet, men vi tok sjansen. Da flisene begynte å komme på plass, så vi at det var fint, sier beboerne.

Interiørarkitekten fikk fritt spillerom og benyttet seg av sjansen til å utfordre beboerne.

Strekkodemønster kan gi stor uttelling, men må vite hva man gjør før man kaster seg over puslespillet:

Baderomsgulvet må legges med presisjon

- Mønsteret må være ordnet, men ikke helt symmetrisk. Det gir dynamikk og forhindrer at uttrykket blir kjedelig og dødt, sier interiørarkitekten.

Dusjveggene kan felles innover for å oppta mindre plass

PLASSEFFEKTIVT: Dusjveggene kan felles innover og frigjøre gulvplass når dusjen ikke er i bruk. © Foto: Sveinung Bråthen

Før og etter

FØR OG ETTER: Bad og toalett lå i tilstøtende rom og ble slått sammen til ett større baderom. Badekaret ble ofret. © Tegning: Beba Vaxevanidou-Holøyen

Toalettet er festet på skilleveggen

SKILLEVEGG: Toalettet er festet på den halve skilleveggen. Slik blir ikke toalettet så fremtredende på det nye baderommet. Sisternen er plassert inne i skilleveggen. © Foto: Sveinung Bråthen

Interiørarkitektens tips

  • Et alternativ til tradisjonelle svart-hvite bad kan oppnås ved bruk av mønster: Mosaikkfliser gir et hav av dekorasjonsmuligheter; striper, sirkler, blomster osv.
  • Et vegghengt toalett trenger ikke nødvendigvis monteres på en av rommets fire vegger. Toalettet kan også fungere som romdeler.
  • Ikke overdriv fargebruken. Bruk to farger som kontrasterer hverandre, og hold deg til dem. Det gir et sterkt, visuelt inntrykk.

Kilde: Studio Beba V. Holøyen

Derfor er både de hvite og de svarte stripene av ulik bredde.

I tillegg byr et slikt mosaikkmønster på tekniske utfordringer.

Det kreves høy presisjon og kunnskap om hvordan man legger fliser på gulvet.

- Flisene må legges nøyaktig på millimeteren for at resultatet skal bli vellykket, mener interiørarkitekten.

Striper skaper romfølelse

Strekene har ikke bare dekorative oppgaver. De påvirker også romfølelsen.

- Stripene går i rommets lengderetning og forsterker derfor lengden på badet. Dersom stripene hadde vært lagd den andre veien, ville derimot bredden i rommet blitt forsterket.

Men hva er poenget med å aksentuere lengderetningen?

Hensikten var å binde sammen sonene, ikke skille dem fra hverandre. Interiørarkitekten hadde lagt inn en halvvegg der veggen mellom de to tilstøtende rommene hadde stått.

Den vegghengte baderomsinnredningen letter renholdet

BADCODE: Strekkodemønsteret gir badet særpreg. Vegghengt benkeskap letter renhold og lar gulvet komme til sin rett. © Foto: Sveinung Bråthen

Benkeplate i laminat fra Kvik

ORGANISK INNSLAG: Den blomstermønstrede benkeplaten i laminat myker opp det litt strenge uttrykket. © Foto: Sveinung Bråthen

To soner: én for vask, tannpuss og oppbevaring og én for do og dusj

Fremfor å skape et inntrykk av et oppdelt rom gjaldt det derfor ønskelig å knytte sonene sammen de to sonene.

- Vi kunne tillate oss å sette inn en slik skillevegg så lenge vi forlenger rommet visuelt med bruk av striper, mener interiørarkitekten.

Skjermende vegg

Valget av en halv skillevegg er uvanlig, men har sine åpenbare fordeler:

- Toalettskålen bør ikke være det første man møter når man kommer inn døren. Ved å plassere toalettet der det opprinnelig sto, slapp vi dessuten å endre unødig på røropplegget.

Denne løsningen gir avskjerming uten å stjele for mye av rommet.

Den øverste delen av halvveggen er dessuten åpen - som et ekstra vindu i rommet.

Slik ivaretas gode lysforhold på badet samtidig som siktlinjene ikke sperres.

Halvvegg med glasshyller

VINDU I VEGGEN: For å ivareta siktlinjer og øke lysgjennomstrømningen er den øverste delen av halvveggen åpen. Her er det satt inn glasshyller for oppbevaring av dekorative bruksgjenstander. © Foto: Sveinung Bråthen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!